Skocz do zawartości

Brak reakcji centralnego na pilota w kluczyku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Problem dosyc dziwny. Dzis rano po lekkim przymrozku podchodze do auta, naciskam przycisk na pilocie i nic. Naciskam drugi, trzeci, piaty raz i dalej nic. Otworzylem drzwi kluczykiem(oczywiscie reszta tez sie otworzyla) po otwarciu drzwi klamka oczywiscie zaczal wyc alarm wiec je zamknalem. Nacisnalem zamykanie na kluczyku i zadzialalao wiec zaraz nacisnalem ten przycisk od otwierania i wszystko cacy. Tzn alarm wylaczony i centralny otwarty. Potem przejechalem do kupy z 2 km. Wysiadlem zamykam wszystko OK. Otwieram pilotem i dziala. Znowu przejechalem ze 2km, wysiadlem, zamknalem pilotem. Jak po 5 minutach chcialem otzworzyc to tak za 10 razem sie otworzylo. Potem jeszcze jedzilem po miescie, wsiadalem, wysiadalem i wszsytko dzialalo za pierwszym nacisnieciem.Czy ktos wie o co tu moze chodzic? Niestety mam tylko jeden kluczyk glowny wiec nie moge sprawdzic czy to jego wina. Czy ktos ma jakies pomysly moze? A moze ktos mi podpowie gzdie mam szukac centralki od zamka bo moze jakas wilgoc sie dostala. Po tych dwoch razach wiecej sie to na razie nie powtorzylo. Ale mam stracha :shock:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Wymień baterien

A to nie jest czasem kluczyk nierozbieralny? Przynajmniej tak wyglada. Gdzies ktos pisal ze on sie laduje w stacyjce ale czy w to wierzyc? Nie wiem.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Można go przeciąć i skleic,byl calkiem niedawno temat o nowym kluczyku

Czytalem i dlatego wlasnie mowie ze nie rozbieralny;-) Nie bede eksperymentowal bo mam tylko jeden i jak go zniszcze to jestem w d...

Ale czy to na pewno bedzie bateria? Przeciez pozniej dzialal spiewajaco. Ja sie martwie ze to moze byc cos z odbiornikiem centralnego :cry:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Czytalem i dlatego wlasnie mowie ze nie rozbieralny;-) Nie bede eksperymentowal bo mam tylko jeden i jak go zniszcze to jestem w d...

Ale czy to na pewno bedzie bateria? Przeciez pozniej dzialal spiewajaco. Ja sie martwie ze to moze byc cos z odbiornikiem centralnego :cry:

Jak masz auto po lifcie, a masz na pewno, to nie masz w kluczyku baterii, a akumulator, który ładuje się indukcyjnie (bezstykowo), w taki sam sposób jak niektóre kosztowniejsze szczoteczki do zębów (nie ma żadnych bolczyków do ładowania od podstawy). Jak pojeździłeś autem, to akumulator się podładował i było cacy... Może być tak, że nie korzystałeś z auta i akumulator stracił parametry, mogły kluczyki być na zimnie i to może dawać taki sam efekt. Ewentualnie kończy Ci się akumulator i staniesz przed problemem: wymiana całego klucza (ok. 600-700 PLN), czy jego cięcie i wymiana akumulatora...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

zaprogramuj kluczyk jak niżej opisałem. zacznij od trzeciej metody - jest najskuteczniejsza

Są trzy sposoby programowania kluczyków E39

Sposób Pierwszy:

Działa tylko gdy jest się w środku samochodu i drzwi są zamknięte.

1. Włącz zapłon do pozycji 1, a następnie (przekręcając kluczyk z powrotem) wyłącz w ciągu 5 sekund.

2. Wyciągnij kluczyk ze stacyjki, naciśnij i przytrzymaj przycisk otwierający przez 15 sekund; w tym czasie naciśnij 3 razy w odstępie 5 sekundowym przycisk zamykający (jedno wciśnięcie co 5 sekund) jednocześnie trzymając przycisk zamykający

2. zwolnij oba przyciski.

3. Drzwi zamkną i otworzą się automatycznie jeden raz, co oznaczać będzie że kluczyk został zaprogramowany poprawnie.

Sposób drugi:

Będziesz potrzebował jeden poprawnie działający kluczyk i jeden, który ma być zaprogramowany.

1. Wsiądź do samochodu i zamknij wszystkie drzwi.

2. wsuń działający kluczyk do stacyjki. Włącz i natychmiast wyłącz zapłon (nie dłużej nisz w ciągu 5 sekund) Aby rozpocząć procedurą programowania następna akcja musi być wykonana w ciągu 30 sekund

3. wyciągnij kluczyk ze stacyjki.

4. Przytrzymaj kluczyk na wysokości lewego ramienia ( w takiej pozycji jest najbliżej zdalnego nadajnika)

5. Wciśnij i przytrzymaj przycisk otwierający, w tym czasie wciśnij trzy razy pod rząd przycisk zamykający (cały czas trzymając przycisk otwierający) następnie zwolnij przycisk otwierający. Drzwi zamkną się co oznaczać będzie że operacja wykonana została prawidłowo.

6. Szybko powtórz krok 4 i 5 dla drugiego kluczyka.

Jeśli nie zadziała spróbuj wykonać operację na odwrót - najpierw użyj drugiego kluczyka a potem pierwszego.

Sposób trzeci:

1. Wsuń kluczyk do stacyjki i przełącz do pozycji 1 pięć razy bardzo szybko.

2. Wysuń kluczyk ze stacyjki.

3. Naciśnij i przytrzymaj przycisk otwierający, w tym czasie naciśnij przycisk zamykający 3 razy ( cały czas trzymając przycisk otwierający), następnie zwolnij przycisk otwierający.

4.Jeśli masz drugi kluczyk, powtórz dla niego krok 3 w ciągu 30 sekund (bo jak nie powtórzysz to z kolei on przestanie działać)

5. Wyłącz zapłon aby sfinalizować procedurę.

UWAGA: Powyższe procedury programują jedynie zdalną kontrolę. Immobilajzer nie zostanie w ten sposób zaprogramowany - musi się nim zająć specjalista

Opublikowano

Dziekuje wszystkim za porady. Poki co od tamtej pory dziala bez zarzutu. W srode auto idzie do ASO bo jest na gwarancji i zobaczymy co madrego powiedza. Mam nadzieje ze to tylko kluczyk. W najgorszym razie czeka mnie wymiana. Dam znac po srodzie co madre glowy z ASO orzekna.

Pozdrawiam

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

No i tak jak wszyscy diagnozowali ASO orzeklo ze kluczyk sie zepsul. Ale jednak dziala. Dziwne, zepsul sie a dziala :shock: Ale stwerdzili ze jak przestanie dzialac to zamowia mi nowy (laskawcy). Odpukac od tamtego czasu wszystko jest cacy. Moze kluczyk sie przestarszyl operacji i postanowil dzialac dalel :mrgreen:

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za szybka diagnoze.

Pozdrawiam

O Tempora! O Mores!