Skocz do zawartości

szarpie przy deptaniu i nie jedzie powyżej 140 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i zapytuję o diagnozę.

Coś złego zaczyna się dziac z moim 530d w ASB, rocznik 2002, przebieg 170 tkm. A mianowicie po przejechaniu dzisiaj 150 km w tempie 80-90 km/h ( z pewnych względów jechałem nadzwyczaj przepisowo ;-) zaczęło autem szarpac podczas gwałtownego przyśpieszania.

Po wjechaniu na autostrade 140 km/h i koniec, wciskam gaz lecz obroty nie rosną, pod górke prękośc spada. Na nic deptanie w gaz, po prostu skończyłą się moc przy wyższych prędkościach. Do 120 km/h idzie w miarę ładnie. Dodam jeszcze że na ostatni łykend ciągnąłem zestaw na haku ok. 600 kg ponad 1000 km.

Piszcie proszę na co się szykowac i czym to się zakonczy? Pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano
Prawdopodobnie kończy się pompa paliwa lub zapchany filtr.
Opublikowano
Witam i zapytuję o diagnozę.

Coś złego zaczyna się dziac z moim 530d w ASB, rocznik 2002, przebieg 170 tkm. A mianowicie po przejechaniu dzisiaj 150 km w tempie 80-90 km/h ( z pewnych względów jechałem nadzwyczaj przepisowo ;-) zaczęło autem szarpac podczas gwałtownego przyśpieszania.

Po wjechaniu na autostrade 140 km/h i koniec, wciskam gaz lecz obroty nie rosną, pod górke prękośc spada. Na nic deptanie w gaz, po prostu skończyłą się moc przy wyższych prędkościach. Do 120 km/h idzie w miarę ładnie. Dodam jeszcze że na ostatni łykend ciągnąłem zestaw na haku ok. 600 kg ponad 1000 km.

Piszcie proszę na co się szykowac i czym to się zakonczy? Pozdrawiam

ja sprawdzilbym filtr powietrza i przeplywomietrz mialem podobnie kiedys w dieslu
Opublikowano
A moze turbinka ze zmienna geometria lopatek ci pada. Moj kolega mial kiedys podobne objawy do twoich w 530d.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
na kompie pokaze jaka sprawnasc ma pompka pod progiem , domyslam sie ze obroty nie wkrecaja sie wyzeja jak 2500-3000 rpm.

Jest tak jak mówisz. Dzisiaj dodatkowo już nie chciał się zbierać powyzej 90-100 km/h. Zero szans na wyprzedzanie więc jechałem głównie marginesem. Na długiej prostej sporadycznie prędkość dochodziła do 160 km/h ale to wymagało dłuuugiego rozbiegu. Generalnie trudno osiągnąć obroty powyżej 2200 rpm. Już się nastawiałem na przepływkę ale widać musze najpierw odwiedzić magika z komputerem.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie sugestie. Oby ta z turbiną się nie sprawdziła :8)

Opublikowano
stawiam na pompkę pod progiem , miałem podobne objawy ostatnio ! do diagnozy i wymiany ne butuj za bardzo bo to wykańcza Common raila'a !!!!

kiedyś Golf II, Ibiza Cupra Look, Golf IV, e36 320 coupe, A3 1.9 TDI 136KM teraz

530dA e39 222,9 HP i 463 Nm

No i z przyczyn..... 316i e36 sedan --->>> e36 318is coupe !!!

Opel Vectra - Kia Cerato 2.0 Crdi - Kia Ceed 1.6 Crdi

Teraz 320i e90 150 KM aut.

Opublikowano
stawiam na pompkę pod progiem , miałem podobne objawy ostatnio ! do diagnozy i wymiany ne butuj za bardzo bo to wykańcza Common raila'a !!!!

bingo! ( lub scrable jak kto woli :lol: ). Po podłączeniu do komputera wyszłą na jaw znacznie zaniżona sprawnośc pompy paliwa tej pod progiem - dokładnie połowa jej sprawności. Dodatkowo mam uszkodzony czujnik turbiny ( fachoiwo przetwornik ciśnienia sterujący turbiną ). Oryginalne części już zamówione w Intercarsie ( stanowczo magik odradzał używek ) a jutro montaż i sprawdzenie na kompie.

Dzięki i pozdrawiam !!