Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W poprzednim aucie miałem odłączony centralny zamek ( nie można było otwierać/zamykać auta przekręcając kluczyk w drzwiach ) z powodu alarmu i w obecnym aucie firma zakładająca alarm też odłączyła centralny zamek.

Czy takie odłączanie jest konieczne ? Po co to się robi ? I czy to utrudnia kradzież auta ? ....

Myślę że troche utrudnia bo nie otworzy się auta jakimś wytrychem i trzeba mieć jakiś komputerek chyba aby alarm rozbroiło i drzwi otworzyło ... ktoś coś wie na ten temat ? :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W poprzednim aucie miałem odłączony centralny zamek ( nie można było otwierać/zamykać auta przekręcając kluczyk w drzwiach ) z powodu alarmu i w obecnym aucie firma zakładająca alarm też odłączyła centralny zamek.

Czy takie odłączanie jest konieczne ? Po co to się robi ? I czy to utrudnia kradzież auta ? ....

Myślę że troche utrudnia bo nie otworzy się auta jakimś wytrychem i trzeba mieć jakiś komputerek chyba aby alarm rozbroiło i drzwi otworzyło ... ktoś coś wie na ten temat ? :?

Utrudnić to może Tobie dostanie się do auta jak padnie Ci akumulator.

Fakt takie zabezpieczenie ma jakiś sens, ale jak dla mnie jest niepotrzebne.

Jak złodziej upatrzy sobie auto to ciężko się uchronić, sposobów na dostanie się do auta jest wiele.

Opublikowano
Panowie co ma centralny do włamania ? Przecież to ani nie utrudnia ani nie ułatwia włamania, co za róznica jak złodziej się włamie to i tak albo szyba albo przez drzwi albo skan pilota :cry2: Poza tym jak upatrzą sobie auto to nie ma siły :cry2: :cry2: :cry2:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Pewnie chlopaki nie wiedzieli jak zgrac centralny z alarmem to poszli na latwizne. Jedz do nich i kaz podlaczyc bo jak padnie aku to bedziesz szybe wymienial.
Opublikowano

Cały czas masz podłączony centralny zamek. Zamykasz auto naciskajac tylko przycisk w pilocie alarmu, tzn, ze w momecie włączenia alarmu zamykają sie/ryglują się drzwi, wiec centralny jest wciaż podłączony to raz. A dwa auto można zamknąc kluczykiem nawet po odłączeniu akumulatora, wiec brak zasilania nie ma tu nic do rzeczy, że sie zbije szyba itp, bo to absurd. Jesli nie można zamknac kluczykiem to wina wkładki czyli mechaniki, a nie elektryki/elektroniki.

• Moderatorzy
Opublikowano

Chyba bylo zbyt rano dla mnie :duh:

Jak dla mnie odpiecie centralnego = odlaczenie klamki mechanicznie itd Ale jezeli da sie otworzyc z klucza to nie wiedze sesnu w takim patecie odlaczania centalnego.

Opublikowano

Dowiedziałem się co i jak. A więc odłączona jest wklądka, bo centralny działa z pilota i jest ok. A wkładke trzeba było odłączyć gdyż w bmw alarm można wyłączyć przekręcając kluczyk a nie tylko z pilota. Tak więc wkładkę odłącza się w razie gdyby złodziej miał wytrych itp aby nie otworzył auta i nie wyłączył alarmu tak łatwo .... takie niby utrudnienie ... brzmi sensownie czy nadal lipe mi zrobili ?

Alarm mam normalnie zgrany w kluczyku oryginalnym. W poprzednim aucie inny facet zakładał alarm i tam nie umiał zgrać to dał dodatkowy breloczek z przyciskami a kluczykiem wtedy wogule nic się nie otwireało.

• Moderatorzy
Opublikowano
Dowiedziałem się co i jak. A więc odłączona jest wklądka, bo centralny działa z pilota i jest ok. A wkładke trzeba było odłączyć gdyż w bmw alarm można wyłączyć przekręcając kluczyk a nie tylko z pilota. Tak więc wkładkę odłącza się w razie gdyby złodziej miał wytrych itp aby nie otworzył auta i nie wyłączył alarmu tak łatwo .... takie niby utrudnienie ... brzmi sensownie czy nadal lipe mi zrobili ?

Alarm mam normalnie zgrany w kluczyku oryginalnym. W poprzednim aucie inny facet zakładał alarm i tam nie umiał zgrać to dał dodatkowy breloczek z przyciskami a kluczykiem wtedy wogule nic się nie otwireało.

W przyapdku twojego X5 moze i tak sie dzieje ze po przekreceniu kluczka rozbraja sie alarm ale sprawdz to w instrukcji auta.

W przypadku takiego auta to ma sens takie rozwiazanie. Ma sens bo jest troche warte wiecej niz przecietne auta.

Na twoim miejscu sprawdzilbym tylko jak podlaczyc zewnetrzne zasilanie do auta gdyby padl aukumlator moze oszczedzic czasu i nerwow.

Opublikowano
Akumulator mam do wymiany bo auto gdy byl mroz to nie odpalalo na dotyk i trzeba bylo poczekac az rozrusznik uruchomi silnik. Dzis o 8 jestem umowiony na serwis i tam mi maja wymienic aku z kilkoma innymi rzeczami tak wiec raczej nie mam co sie martwic o padniecie aku przez najblizszy czas.
Opublikowano
Dowiedziałem się co i jak. A więc odłączona jest wklądka, bo centralny działa z pilota i jest ok.

Czyli tak jak mówiłem, centralny jest włączony cały czas, a przyczyna braku możliwości otwarcia drzwi z kluczyka tkwi we wkładce.

Konieczna jest wymiana akumulatora? Zacząłbym od sprawdzenia napięcia akumulatora i poboru prądu. Może sie okazać, że to wadliwie podłączony alarm/lub inne urządzenie przez noc rozładowuje akumulator i stąd rano trzeba intensywnie kręcić, żeby odpalić. W takim wypadku nie pomoże wymiana akumulatora, bo nowy akumulator też sie będzie rozładowywał. Najprostsze mierniki są w granicach kilku złotych http://www.allegro.pl/item529958539_miernik_cyfrowy_vk830_wyprzedaz_magazynu.html

• 3 lata później...
Opublikowano
Właśnie mnie zaciekawiło to co piszecie. Wczoraj wziąłem aku do ładowania, tylko problem nastąpił gdy chciałem zamknąć auto. Myślałem, że może zamek zamarzł, latałem i kupiłem odmrażacz i nic. Po odłączeniu prądu wkładam kluczyk w drzwi i ani w lewo ani w prawo. Trochę lipa bo albo zostawiasz maskę odbezpieczoną żeby rano wpiąć aku bez wchodzenia do auta i otwierasz później normalnie albo zostawiasz jedne drzwi nie zaryglowane. Jak już aku był włożony sprawdzałem i normalnie zamek działa w drzwiach przy przekręcaniu kluczyka. Tak podsumowując można to samego jakoś zmienić, co z tym zrobić?