Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem że podczas zwykłej jazdy silnik gaśnie ?

Potem wyciągam kluczyk, dopalam normalnie i jadę dalej.

Pompę paliwa wymieniłem ale problem nie ustąpił. Nie ma reguły kiedy, nie ma przed tym żadnych objawów, po prostu zdycha i już. Nie ma też żadnego komunikatu. Tylko za pierwszym razem ze dwa tygodnie temu był komunikat einspritzalange czy jakoś tak, więc postanowiłem wymienić pompę.

Opublikowano

mam podobnie

tylko u mnie dzieje sie to tylko przy niskich temp zaraz po odpaleniu auta zanim troche sie nie rozgrzeje potrafi zgasnąc w czasie np dojezdzania do swiatel :doh:

jak trzymam go na obrotach/albo chwile pochodzi zanim pojade i temp skoczy o kilka stopni to problem nie wystepuje

Opublikowano
mam podobnie

tylko u mnie dzieje sie to tylko przy niskich temp zaraz po odpaleniu auta zanim troche sie nie rozgrzeje potrafi zgasnąc w czasie np dojezdzania do swiatel :doh:

jak trzymam go na obrotach/albo chwile pochodzi zanim pojade i temp skoczy o kilka stopni to problem nie wystepuje

U mnie gaśnie różnie. Dzisiaj np. odmówił wspólpracy przy wyprzedzaniu.. i zrobiło się ciut koszmarnie :duh:

Opublikowano

no to juz gruba sprawa :/

podlaczales pod kompa ? - moze to te slynne czujniki polozenia walu /walka rozrzadu ??

Opublikowano
no to juz gruba sprawa :/

podlaczales pod kompa ? - moze to te slynne czujniki polozenia walu /walka rozrzadu ??

Dzisiaj wieczorem jeden z kolegów z tego forum zaoferował mi diagnozę. Mam nadzieję że znajdzie winowajcę.

Opublikowano
Na kompie z dobrym programem (czyli nie uniwersalnym) wszystko wyjdzie. Winowajcą jest albo czujnik położenia wałka rozrządu albo czujnik położenia wału korbowego, oba mają wpływ na gaśnięcie silnika podczas jazdy. Przerobiłem ten temat u siebie. Pozdrawiam.
Opublikowano
Na kompie z dobrym programem (czyli nie uniwersalnym) wszystko wyjdzie. Winowajcą jest albo czujnik położenia wałka rozrządu albo czujnik położenia wału korbowego, oba mają wpływ na gaśnięcie silnika podczas jazdy. Przerobiłem ten temat u siebie. Pozdrawiam.

INPA wywaliła sporo błędów. Są jakieś problemy z komunikacją, czyli pewnie zwarcie lub przerwa z instalacji. Po skasowaniu błędów auto jedzie bez problemu - oczywiście usterka gdzieś tam jest...

Opublikowano
U mnie z kolei co jakis czas( bardzo rzadko) autka nie moge odpalić, ale jak odepne wtyczki te przy przepustnicy i od krokowca na chwile i podłącze to wszystko gra, byłem na kompie i zdiagnozowano jakis problem z czujnikiem polozenia przepustnicy czy jakos tak to sie zwie. Tak apropos, czy w jakis sposob da sie przeczyścic przepustnice, wydaje mi sie ze dobrze byłoby ją odświezyc, czy ktoś robił juz taki zabieg u siebie i jak sie do tego zabrac??
Opublikowano
Tak apropos, czy w jakis sposob da sie przeczyścic przepustnice, wydaje mi sie ze dobrze byłoby ją odświezyc, czy ktoś robił juz taki zabieg u siebie i jak sie do tego zabrac??

W benzyniaku czyszczę tym:

http://www.allegro.pl/item520684649_liqui_moly_pro_line_usuwa_osad_z_przepustnic.html

Instrukcja postępowania jest na opakowaniu.

Działa, ale przepustnica musi być sprawna. Samo czyszczenie może nie rozwiązać Twojego problemu.

Opublikowano

Wyczytałem że np. po wymianie sondy lambda czy przepływomierza kasowanie ECU jest konieczne.

Zastanawiam się czy błąd EINSPRITZALANGE który prawdopodobnie spowodowała za mała wydajność pompy podprogowej mógł coś mieszać w pracy silnika nawet po wymianie pompy ?

• Moderatorzy
Opublikowano
Wyczytałem że np. po wymianie sondy lambda czy przepływomierza kasowanie ECU jest konieczne.

Zastanawiam się czy błąd EINSPRITZALANGE który prawdopodobnie spowodowała za mała wydajność pompy podprogowej mógł coś mieszać w pracy silnika nawet po wymianie pompy ?

Raczej nie.

Opublikowano
Tak apropos, czy w jakis sposob da sie przeczyścic przepustnice, wydaje mi sie ze dobrze byłoby ją odświezyc, czy ktoś robił juz taki zabieg u siebie i jak sie do tego zabrac??

W benzyniaku czyszczę tym:

http://www.allegro.pl/item520684649_liqui_moly_pro_line_usuwa_osad_z_przepustnic.html

Instrukcja postępowania jest na opakowaniu.

Działa, ale przepustnica musi być sprawna. Samo czyszczenie może nie rozwiązać Twojego problemu.

Przepustnica jest sprawna, tzn. nie ma żadnych oznak jej awarii tylko jakis czujnik odpowiadający za prace rpzepustnicy, ale sama przepustnice przeczyszcze nie zaszkodzi napewno. Wymontowywałeś ją do czyszczenia czy nie, jakies przeciwwskazania czego nie robic i jak postepowac aby nie uszkodzic niczego w niej?? Dzieki za info

Opublikowano
Przepustnica jest sprawna, tzn. nie ma żadnych oznak jej awarii tylko jakis czujnik odpowiadający za prace rpzepustnicy,

Tak zwany TPS :] jeśli nawala to przepustnica nie jest sprawna:)

Nie wymontowywać i nie pchać palców! Odpalasz silnik ze zrzuconym dolotem i psikasz preparatem, cały syfek zostanie spalony i wyrzucony przez wydech:)

Opublikowano
Czyli muszę odkręcić kolektor dolotowy, masakra, mam instalkę lpg wiec musze tez rozmontowac to :(

Przecież przepustnica będzie przed kolektorem. Pogadaj z tym gościem z allegro będzie wiedział co i jak. Może nie trzeba nic rozbierać.