Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po jakim przebiegu nalezaloby wymienic filtr przeciwpylkowy?

Komputer wciaz wskazuje mi 27.000km do wymiany filtra, a gdy ustawie dmuchawe na maksa to ledwo co wieje :(

Auto ma przejechane 64.000km i wiem, ze na pewno od 30.000km filtry nie byly wymieniane.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Witam!

Otwórz i zobacz jakie są a najlepiej je wymień. Może poprzednik je tylko wyczyścił i skasował sobie service. Jak wymieniłem u siebie i skasowałem service to na komputerze pokazało 80 tys km. Po tygodniu było już dużo mniej.

Opublikowano

Ale ja mam jeszcze przez 2 lata BSI na 5 lat/100.000km, za ktore poprzedni wlasciciel zaplacil prawie 10.000PLN.

I pomimo tego mam jeszcze doplacac 360PLN za filtry???

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Hej,

Nawet jak sam wymienisz to gwarancji nie stracisz. Może jest inna przyczyna, że na najwyższych obrotach wieje słabo. Sprawdzisz to tylko podłączając pod komputer bez problemu przy gwarancji. W servisie tyle kosztują. Ja kupiłem przez internet i niczym się nie różnią.

Zobacz tu:

http://moto.allegro.pl/item525734358_filtr_kabinowy_bmw_5_e60_e61_e63_kpl_2_szt_weglow.html

Opublikowano

Ale mi nie chodzi o gwarancje. Moje auto jest po gwarancji. :?

Mam wykupiony pakiet serwisowy za kupe kasy wiec sadzilem, ze "Autoryzowany Diler" za ta kase powinien wymieniac mi wszystkie czesci tzw "eksploatacyjne" typu olej, tarcze, klocki, wycieraczki a takze filtry, w tym filtr kabiny.

A chyba tak nie jest :mad2:

Filtr jest brudny jak cholera a do wymiany 27.000km :jawdrop:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Chyba tak powinno być. Nie miałem takiego pakietu. Sam widzisz, że ktoś skasował tylko inspekcje a filtra nie wymienił. W serwisach też tak robią. Kup te co podałem linka i będzie ok albo go przeczyść odkurzaczem i sprawdź czy jest lepiej.
Opublikowano
Nie zapomnij sprawdzic filtra powietrza. W menu serwisowym nie ma pozycji z tymze filtrem. A filtr powietrza jest bardzo wazny. Wazniejszy od mikrofiltrów. W moim autku jakiś Adolf (pierwszy właściciel)wymieniał filtry pyłkowe ,a o powietrza zapomniał. Po otwarciu obudowy pylkowe cycus czysciutkie(data produkcji filtrów 2007),powietrza zawalony brudami :nienie: (do tego rok produkcji 2004).
Opublikowano
Nie zapomnij sprawdzic filtra powietrza. W menu serwisowym nie ma pozycji z tymze filtrem. A filtr powietrza jest bardzo wazny. Wazniejszy od mikrofiltrów. W moim autku jakiś Adolf (pierwszy właściciel)wymieniał filtry pyłkowe ,a o powietrza zapomniał. Po otwarciu obudowy pylkowe cycus czysciutkie(data produkcji filtrów 2007),powietrza zawalony brudami :nienie: (do tego rok produkcji 2004).

Dokładnie miałem identyczną sytuację, filtry kabinowe i inne były wymieniane regularnie, ale sam powietrza był strasznie zasyfiony. Może przy wymianie oleju, inspekcji nie wymienia się u nich filtra powietrza? Zaznaczam, ze wszystko w niemieckim ASO robione. Dlatego warto sprawdzić samemu. Pozdr!

Opublikowano

Filtr powietrza sprawdzilem od razu po zakupie. Byl zmieniony na przegladzie olejowym 3000km temu.

Natomiast filtr przeciwpylkowy w autach przed liftem ma "algorytm" napisany na 70.000-80.000km (niestety nie ma daty jak np przy plynie hamulcowym, a jest tylko przebieg).

Po lifcie jest juz na szczescie duzo mniej (praktycznie co 2 lata lub przy kazdej wymianie oleju).

Beste Maschine der Welt
  • 7 lat później...
Opublikowano
nowe auta sa coraz bardziej szczelne ,co wiaze sie ze powietrze do wewnatrz dostarczane jest przez kanaly zakonczone filtrami przeciwpylkowymi ktore nie tylko blokuja pyl itp ale tez gazy[spaliny] azot itp grzyby :cry2: ,jak czytam ze komputer kaze wymieniac po okolo 100tys km to :duh: ,ja wymieniam co roku na poczatku czerwca az pylki roslin opadna uzywam zamienniki ale tylko weglowe bo pluca sa jedne a duzo po miescie jezdze roczny przebieg okolo15tys ale dmuchawa robi wiecej :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tani nie jest.Od 55zł do 100 zł za sztukę.
Opublikowano
Jeśli ktoś kupił Bmw i narzeka że części drogie to chyba czas zmienić marke np.na dacie hehe,ot takie moje przemyślenie. :mrgreen: