Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

widziałem kilka przykładów znakomitych umiejętności kolegów z dokładniem multifunkcjonalnego sterowania z kierownicy.

Fajnie, ja natomiast pytam czy to naprawdę jest tak przydatne?

Kupuję e46 i mam do wyboru kilka fajnych ezp. i oczywiście te najlepsze mają gołą kierownicę... :(

Sugerować się tym czy odpuścić jako gadżet?

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wedlug mnie jedna z najbardziej przydatnych funkcji w samochodzie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano (edytowane)

przede wszystkim w e46 w multifunkcji jest tempomat bez którego ja sobie nie wyobrażam długich tras.

Co do obsługi radia, to dla mnie żadna różnica w e46 radio jest tak blisko ze intuicyjnie sięgałem na początku do radia zanim się przyzwyczaiłem do multi.

Edytowane przez ironman
Opublikowano

Witam!

Zgadzam się z kolegą. Funkcja która bardzo ułatwia obsługę i jednocześnie prowadzenie auta.

Opublikowano
szczerze mowiac to moge w aucie zrezygnowac z wielu rzeczy, ale z multifunkcji bym nie zrezygnował. Obsluga radia, tempomatu i telefonu nie odrywając rąk od kierownicy to niesamowita wygoda
Opublikowano
ja powiem tak , dla niektórych jest ta funkcja bardzo wygodna - sterowanie radiem , telefonem no i najważniejsza Tempomat, - ja osobiście nie używam tych funkcji , steruje radiem normalnie , telefon tylko używam przez zestaw jak jade sam, a tempomat powiem tak używałem tylko raz do zabawy a tygodniowo robię około 2tyś km po Niemczech , najbardziej potrzebną rzeczą z multifunkcji jakie wykorzystałem teraz w mrozy to podgrzewana kierownica --- więc przemyśl to wszystko i się zastanów nad tą opcją
Opublikowano
ja powiem tak .... najbardziej potrzebną rzeczą z multifunkcji jakie wykorzystałem teraz w mrozy to podgrzewana kierownica ---

Zaraz, zaraz - nie każda multifunkcyjna kierownica ma opcję podgrzewania, a tutaj pisze się o sterowaniu radiem, telefonem, tempomatem... Do grzania oprócz takiej kierownicy potrzeba jeszcze specjalnej taśmy, wiązki, przekaźnika...

.....

Opublikowano
Kupuję e46 i mam do wyboru kilka fajnych ezp. i oczywiście te najlepsze mają gołą kierownicę... :(

Sugerować się tym czy odpuścić jako gadżet?

pzdr

jesli masz zadbany egzemplarz bez multifunkcji to wiadomo, że kup wlasnie ten, a nie jakiegos szrota gdzie akurat da sie radio ściszyć z kierownicy.

Multifunkcje mozna bez problemu dolozyc, wiec jesli w ktoryms momencie stwierdzisz ze chcialbys miec, i bedziesz akurat mieć wolną kasę, to zalozysz :)

Opublikowano
Kierownica multi to bardzo dobra sprawa i wygoda przede wszystkim jak ktoś nie używał to jest to moze obojętne ale jak juz się zacznie używać to szybko sie idzie przyzwyczaić, ale to nie najważniejsze w samochodzie:) I mam też jedno pytanie do was koledzy a mianowicie sam posiadam wielofunkcyjna kierownice ale mam powycierane już od używania przyciski + i - i przewijanie i niewiem gdzie nabyć te nakładki i czy da się wogle to wymienić??
Opublikowano

nie powinien to byc element przesadzajacy o kupnie samochodu,poniewaz zawsze mozna to domontowac.koszt nakladki na allegro to okolo 200zl i okolo 80 zl za zamontowanie.

sprawe znam osobiscie gdyz jutro rano jade montowac do siebie :mrgreen: :dance:

Opublikowano
Witam!

Zgadzam się z kolegą. Funkcja która bardzo ułatwia obsługę i jednocześnie prowadzenie auta.

jest przydatne jak się dużo jeździ zwłaszcza w wersji z oryginalnym telefonem co do tempomatu również ale nie w PL u nas jazda na nim nawet na autostradzie jest niebezpieczna nogi pod fotel +/- w kierownicy tempomat na 150km/h i pełny luz a tu nagle przyjdzie hamować bo ktoś przy 100km/h zacznie wyprzedzać albo znowu tiry ja mam te wszystkie gadżety ale zrezygnowałem z nich na rzecz dobrego audio
Opublikowano

dzieki za rady - jak się okaże że ten ezp. bez mulif. jest naprawdę spoko to biorę :)

fajny pomysł z dołożeniem sterowania za jakiś czas - po tych relacjach złotych rączek myślałem że to trzeba mieć takie nadprzyrodzone ;) zdolności...

pzdr

Opublikowano
Kierownica multi to bardzo dobra sprawa i wygoda przede wszystkim jak ktoś nie używał to jest to moze obojętne ale jak juz się zacznie używać to szybko sie idzie przyzwyczaić, ale to nie najważniejsze w samochodzie:) I mam też jedno pytanie do was koledzy a mianowicie sam posiadam wielofunkcyjna kierownice ale mam powycierane już od używania przyciski + i - i przewijanie i niewiem gdzie nabyć te nakładki i czy da się wogle to wymienić??

http://moto.allegro.pl/item534472250_bmw_e46_multifunkcja_przyciski_sterowanie_igly.html

Opublikowano
no i sam widzisz! :mrgreen: takze kieruj sie stanem technicznym auta,a nie drobiagami,ktore mozesz sobie doinstalowac.powodzenia :mrgreen:
Opublikowano

http://moto.allegro.pl/item534472250_bmw_e46_multifunkcja_przyciski_sterowanie_igly.html

Trochę dziwaczne ale są :mrgreen:

Opublikowano

Jeździłem z czymś takim trochę - w E36 nie mam - generalnie bardzo wygodna sprawa, ale w żadnym wypadku nie przesądzająca o kupnie bądź nie samochodu - zwłaszcza, że można to zawsze dołożyć, jeżeli były fabrycznie montowane. To nie jest np. jak klima bez której gotujesz się w lecie w samochodzie - można się pogodzić z sięganiem do radia, czy innych akcesoriów tym obsługiwanych.

Ale jak ktoś dużo jeździ, to raczej konieczna sprawa, bo zawsze to mniejsza szansa na wypadek.

Opublikowano (edytowane)

fajny pomysł z dołożeniem sterowania za jakiś czas - po tych relacjach złotych rączek myślałem że to trzeba mieć takie nadprzyrodzone ;) zdolności...

Niepotrzebnie silisz się na złośliwości - pytałeś się to każdy z nas (w ramach swojej wiedzy) stara się Tobie pomóc ...

Pamiętaj że panele sterowania (albo całą multifuncyjną kierownicę) zawsze możesz dołożyć - ale nie ma gwarancji że to będzie działać... Brak wiązki, brak obsługiwanych urządzeń w aucie (np. tempomatu, telefonu) sprawi że będzie to tylko ozdoba...

...

Edytowane przez macznik
Opublikowano
Pamiętaj jeszcze że panele sterowania (albo całą multifuncyjną kierownicę) zawsze możesz dołożyć - ale nie ma gwarancji że to będzie działać... Brak wiązki, brak obsługiwanych urządzeń w aucie (np. tempomatu, telefonu) sprawi że będzie to tylko ozdoba...

dlaczego ma nie dzialac? jak nie ma wiazki to sie ja ciagnie.nie znam nikogo kto by mial multifunkcje dla ozdoby.z wyjatkiem telefonu oczywiscie,bo nie kazdy ma i nie kazdy miec chce.

a co do tych przyciskow z allegro,to faktycznie jakies dziwne.to chyba nie do e46,tam jest panel w jednym kawalku w kierownicy sport.

Opublikowano

dlaczego ma nie dzialac? jak nie ma wiazki to sie ja ciagnie.nie znam nikogo kto by mial multifunkcje dla ozdoby.z wyjatkiem telefonu oczywiscie,bo nie kazdy ma i nie kazdy miec chce.

Właśnie o tym pisałem... Kolega "advertiser" coś tam pisał o złotych rączkach więc odpowiedziałem że SAMO dołożenie paneli sterowania albo multi-kierownicy może niewiele dać - trzeba będzie ewentualnie porzeźbić...

....

Opublikowano

Ja mam multifunkcję i jak dla mnie przydatne tylko jak kłócę się z dziewczyną o głośność ona scisza pokretlem a ja robie glosniej z kierownicy ale poza taką funkcją rozrywkową to raczej nic bo tyle razy lapie się na tym ze krece pokretlem glosnosci albo zmieniam wszystko przyciskami.

Jak dla mnie to funkcja czysto wizualna tempomat na naszych drogach to fikcja.

wolal bym większy silnik niż multifunkcję np:)

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
Ja mam multifunkcję i jak dla mnie przydatne tylko jak kłócę się z dziewczyną o głośność ona scisza pokretlem a ja robie glosniej z kierownicy ale poza taką funkcją rozrywkową to raczej nic bo tyle razy lapie się na tym ze krece pokretlem glosnosci albo zmieniam wszystko przyciskami.

Jak dla mnie to funkcja czysto wizualna tempomat na naszych drogach to fikcja.

wolal bym większy silnik niż multifunkcję np:)

a ja glosnosci/stacji/piosenek praktycznie w ogole nie zmieniam pokretlem czy przyciskami na konsoli - tylko i wylacznie z kierownicy. Nie trzeba odrywac rąk od kolka ani wzroku od drogi :) wiec szybciej i bezpieczniej moge zrobic co chce

tempomat nie jest fikcja jesli jezdzisz po autostradach albo duzo jezdzisz w nocy (nawet po zwyklych drogach). Ja czesto robie jedno i drugie i z tempomatu korzystam bardzo czesto ;)

Opublikowano

Ja to samo... wręcz mnie skręca jak muszę się oderwać od fotela by nacisnąć przycisk potwierdzający cokolwiek na nawigacji (bo nie działa wszystko z kierki)

dla mnie brak multi kierki to jak kupić telewizor który nie ma pilota :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: niestety leniwy jestem :D

Opublikowano

mam od wczoraj :mrgreen: ,fajna rzecz,ktorej mi do tej pory brakowalo.

szkoda tylko ze nie ma przelaczania z radia na mp3,lub cd :cry2: