Skocz do zawartości

330d Ile robicie na pełnym zbiorniku do zapalenia się rezerw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie !! :shock: Opanujcie się !! Przecież nie da się tego czytać. Szczególnie jeden z kolegów który ma auto od niedawna a już mu pali w mieście tyle co 320d w trasie !! Najmniej co udało mi się osiągnać na trasie to ok 850 KM (spalanie niecałe 7), normalnie 700 kM (lato, klima, szybka jazda , spalanie 9l) , w mieście nie zrobilem wiecej jak 480 km i to wiosną, cieplo ale bez klimy. Teraz mam spalanie 12.9 l/100 na krókich odcinkach, a jezdze jak emeryt, bo nawet nie mam gdzie sie rozpedzic. Radze weryfikowac wskazania komputera, bo mi oklamuje nawet do 1,5 litra. Kazdy kto uwaza że jego 330d spali mniej niż w ksiażce- chetnie zamienie sie na tydzien i sam zweryfikuję !!!

Dzięki kolego za te słowa juz myslałem że mam coś nie tak z autem

Najbardziej załamał mnie kolega Rado z jego 800km po mieście - moją żona LUPO 1.4 nie może osiągnąć takiego rezultatu a naprawde jezdzi oszczędnie ! Ojciec ma mietka C220 z 2007 roku i w trasie pali mu 7 litrów a przecież on nie dodaje gazu wcale :twisted2: (bo się zużywa)

Przy moim to jesteście abstynentami. Aktualnie 13,5 w mieście.

Rado to już pewnie szampana otwiera :)

sorry ale nikt tu nie musi wierzyć , teraz w zimie mi spalanie pokazuje 10,2 l ale głównie jeździłem jak było sporo śniegu , teraz mi spada bo go nie ma , a jeszcze mam ponad pół baku , zwykle na zbiorniku robie własnie 700 - 800 km w zależności jak depcze

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Odpowiedzi 194
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

nie wiem co mam ci powiedzieć niewieżysz w spalanie 5l ,

jest to do zrobienia tylko ja to reczej jazdą nie nazywam nie przekraczaj 120 na trasie , nie przyśpieszaj gwałtownie a tyle ci wyjdzie, jeżeli chodzi o wskazania komputera a realne spalanie to to przeliczałem , wychodzi mniej wiecej to samo

jestem ciekawy ile teraz zrobie na tym baku w zimie ,

nie wiem czy wiecie ale na spalanie duży wpływ ma ciśnienie w oponach i jakość paliwa , sprawdzcie sobie czy czasem nie jeździcie na kapciu , mi opony trzymają ciśnienie ja to sprawdzam bo to ma spore znaczenie

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Przepraszam za OT, ale ja w 320d tylko raz w życiu w trasie osiągnąłem spalanie 5l./100km i tylko dlatego, że były to specyficzne warunki!

Trasa 100km, praktycznie bez świateł, równo, niedzielny poranek, trasa mało uczęszczana Zgierz - Piątek - Gostynin - Skrzynki. Jechałem w okolicy 100-110km/h na tempomacie i spalanie na kompie wyniosło 4,4l./100km, a że komp zaniża równo o 0,6 litra / 100km, samochów spalił równo 5 litrów na te 100km. Więc jak widzicie nie była to typowa jazda na trasie, podczas której jest ruch, trzeba wyprzedzac, stać na światłach etc, dlatego nie wierzę w takie spalanie w 330d, nawet na trasie.

PS. Nie jest to temat o 320d, więc nie będę pisał szczegółowo ile mi spalił podczas różnych podróży, ale powiem tylko, że auto pali naprawdę mało (ale bez przesady, nie 5litrów na tarsie :roll: )

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Samochód, szczególnie 330d nie jest od tego żeby robic nim jak najwyższe przebiegi, przecież w tym nie ma logiki....

Celem takim natomiast może byc Daewoo Lanos na gaz..... :8)

Silnik jest duży, więc musi pożrec "trochę" paliwa a w dodatku wypada czasem jechac nim wicej niż 100km/h albo 120km/h............ :mrgreen:

Sorry za OT, ale ostatnio jechałem autostradą, goscia w 330d wyprzedzał TIR i to całkiem płynnie, przy czym kierowca e46 wcale nie spał, ani nie był dziadkiem...... :mrgreen:

Car Detailing - zrób to z Nami :-)
Opublikowano

Koledzy po co bić piane

zapraszam sami zobaczycie , założymy się o klate browaru i wam pokaże , oczywiście ja bede jechał , wynudze się strasznie ale trudno

ja to testowałem , bede sobie jechał 100 km/h i tyle mi wyjdzie

ja nie mówiłem o normalnej jeździe w trasie tylko o toczeniu się w trasie ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Rado_! napisał:

Sedan 330xd 204 PS

od 700-800 km , jazda w 100 % w mieście

50 litrów na 800km to jest 6,25 litra na 100km

53 litrów na 700km to jest 7,5 litra na 100km

jazda po mieście :shock:

Rado_! napisał:

Koledzy po co bić piane

zapraszam sami zobaczycie , założymy się o klate browaru i wam pokaże , oczywiście ja bede jechał , wynudze się strasznie ale trudno

ja to testowałem , bede sobie jechał 100 km/h i tyle mi wyjdzie

ja nie mówiłem o normalnej jeździe w trasie tylko o toczeniu się w trasie ,

nikt nie bije piany. nawet jakby palił w mieście 11-13 litrów ropy to przy napędzie 4x4 i z 3 litrowym silnikiem byłby to dobry wynik.

sprawdź lepiej rozmiar opon i licznik może przekłamuje przez zbyt małe opony przebieg.

mój kumpel też przez pomyłkę założył w E320cdi małe gumy i mu wychodziło, że mu palił 6-8 litrów. po zmianie gum na właściwe wyszło 10-12 litrów.

mi przy 2 litrowym silniku 150km w automacie i kombi pali od 4,5 litra do 16 litrów w zależnosci od warunków (oczywiscie skrajne)

Opublikowano

Sorry za OT, ale ostatnio jechałem autostradą, goscia w 330d wyprzedzał TIR i to całkiem płynnie, przy czym kierowca e46 wcale nie spał, ani nie był dziadkiem...... :mrgreen:

Rado!,czy to nie o tobie mowa? :mrgreen:

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Rado ! jest kolejnym bajkopisarzem, któremu auto pali mniej niż fabryka podaje :lol: , 7,5 w miescie, a w katalogu 9,0. pozatym jaki jest sens kupować 330d i jezdzic tak by mnie TIR'y wyprzedzaly, było kupić rower, wtedy miałbyś spalanie 0,00 na 100 km, sory, ale nie mogłem się powstrzymać :lol:

kumpel ma 320d 150 Km i jemu na trasie, jezdzi raczej spokojnie, pali 7l/100 km.

pozdro.

Opublikowano
No to i ja sie podziele danymi. W lecie moje 330d 204KM palilo srednio 7,3 a teraz srednio mam 8. Co do dokladnosci kompa to sprawdzalem i oszukuje +- 0,2 wiec zle nie jest. Jesli wam oszukuje wiecej zalecal bym sprawdzenie przeplywki(pewnie wam tez troche wiecej dymi przy ostrym wcisnieciu gazu). Znam przypadek 330xd ktora srednie spalanie pokazywala na 4,5 w lecie. tam ewidentnie przeplywka uwalona ...
Opublikowano
Rado ! jest kolejnym bajkopisarzem, któremu auto pali mniej niż fabryka podaje :lol: , 7,5 w miescie, a w katalogu 9,0. pozatym jaki jest sens kupować 330d i jezdzic tak by mnie TIR'y wyprzedzaly, było kupić rower, wtedy miałbyś spalanie 0,00 na 100 km, sory, ale nie mogłem się powstrzymać :lol:

kumpel ma 320d 150 Km i jemu na trasie, jezdzi raczej spokojnie, pali 7l/100 km.

pozdro.

no niemierzyliście mnie , wydało się , cały misterny plan poszedł ...... :) , faktycznie autostradą jak jade to mnie tiry wyprzedzają , powiedzcie chociaż jaki kolor ma moje autko , może traficie ,

mam serie koła 17" , tyle mi wskazywał komp , na poczatku 2x sprawdzałem go i mniej wiecej się sprawdzo , sorki ale ja nieodmierzam jak w aptece ale postaram się przy najbliższym tankowaniu go sprawdzić i wyliczyć jak barman co do mililitra

może wam po prostu hamulce trzymają , dla mnie to za duże , 1 sprawdźcie ciśnienie w oponach , 2 hamulce - ale po co lepiej narzekać że wam za dużo pali

skoro tacy jesteście pewni to klata browaru za free stoi i czeka ,

ja na razie jak zwykle słysze tu pustosłowie ,

to że 320d potrafi wiecej spalić od 330d to nie nowość

po co kupiłem 330xd - może po to by posłuchac ludzi co pojęcie nie mają o czym mówią ,

ale to z wyprzedzaniem tira tak nawiasem to mi się zdarza , różne rzeczy robie i nie zawsze jade na maxa z bardzo różnych niezależnych odemnie przyczyn , nie zawsze też jeżdze ja , po to kupujesz takie auto że jedziesz sobie jak chcesz i nie musze każdemu na drodze pokazywać co potrafi 330xd

i później tacy fantaści opowiadają jak wyprzedzili 330xd , mi się naprawde nie chce udawadniać nawet po chipie 320 - to raczej wy coś udowadniacie na siłe

a tak z innej beczki jak ci się zapali rezerwa to ile masz w baku paliwa ?

ja zwykle tankuje około 60 l

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Ja w cyklu mieszanym mam na komputerze 6,3l licząc błąd 0,2l daje 6,5l, katalogowo jest 6,7 wiec niewielka pomyłka.

Raczej zawsze mi sie zgadzal pomiar komputer -> dystrybutor i w 330d, i w e36 325i Cabrio.

Licząc dalej, 55 litrów - zbiornik ma 63 - 8rezerwy to 55l / 6,3l daje ponad 850km i mi mniej wiecej tyle wychodzi. Oczywiscie jak zaczne wciskac na kazdych swiatlach i krecic do 4tys obr to pali 9 i wiecej. Takze kwestia tego jak kto jezdzi.

Pamietam jak kupilem 325i to na poczatku mi palila 16 a pozniej kolo 12,5 w miescie.

Gdybym mial automat to bym dodal spokojnie +2l do spalania w miescie :)

Opublikowano

Koledzy wszyscy którym samochody palą "ponad przeciętną" (to też o mnie). My poprostu nie umiemi jeżdzić :twisted2: .

Dziwnym trafem ten sam samochód przy spokojnej jeździe pali mi więcej niż właścicielom o średnio o 20-50% niż innym (mowa o tych co im normalnie samochód pali) :twisted:. No i jak jadą ze mną te osoby to też nagle te samochody dużo palą :twisted:

Pozdrawiam

PS: nie mogłem się powstrzymać :twisted:

Opublikowano

pozdro.

proponuje poczytać co pisałem , powiedziałem że się da ale nie to że tak jeżdże - ten samochód mam po to by miał frajde z jazdy i jeżdze tak jak chce , spalanie nie jest dla mnie bardzo ważne , przypomne że ja odliczam sobie 40 % od ceny rynkowej wiec nigdy nie zaprzątałem sobie głowy dokładnymi wyliczeniami co do mililitra

powiedziałem tylko że się da uzyskać takie spalanie , jedyne co dokładnie nie sprawdziłem to o ile komputer przekłamuje spalanie

i jeszcze raz zwróce wam uwage na ciśnienie w oponach i hamulce , zbyt niskie ciśnienie w oponach powduje nawet do 2l na 100 km większe spalanie , hamulce trzymające to już tyle ile trzymają , dlatego jak kolega powiedział że w trasie mu pali 9-10 l przy normalenej jeździe to dla mnie te 2l za duzo jest

to że 320d pali tyle co 330d to jak kupywałem ten samochód to na tym a nie na innym forum tak mówili - i to się sprawdziło , powiem wiecej przy większych prędkościach powyżej 160 km/h 320d spali ci wiecej niż 330d

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kolega zadał proste pytanie - przy ilu km zapala się rezerwa w 330d.

A tu jak zwykle - mi pali tyle, a Tobie niemożliwe.

Moderator, halo?

To zaczyna być chorobliwe...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

w mieście od okolo 650 przy szybszej jezdzie

sama trasa do 900 przy jezdzie po jakis wiejskich drogach gdzie szkoda mi zawieszenia i tocze sie 100

nie porownujcie automatów i X, sam automat przy szybszej jezdzie po miescie spali do 2 litrow więcej, combi jest troche cięższe wiec z litr tez moze byc wyżej a jak do tego X to robi sie w miescie nawet 4 litry wiecej niz manualny sedan, śmiać mi sie chce z ludzi którzy z uporem maniaka twierdza ze to nie mozliwe przy takiej pojemnosci, ludzie to jest diesel na CR ktory był najlepszym silnikiem w tej klasie prez pare lat, sprawność tego silnika jest duzo wyższa niż benzyny czy starszej generacji diesli, jak myslicie ze zuzyjecie tyle samo węgla do ogrzania budynku starym kaflokiem i nowoczesnym niskoemisyjnym piecem :mrgreen:

technika idzie do przodu, w e90 3.0d ma 240HP i w mieście ma katalogowo coś 7,2 wiec co tym wszystkim dziwnego

pozatym spalania katalogowe sa podowane w średnich warunkach dla średniego kierowcy, wystarczy stosować zasady ecodrivingu i mozna spokojne zejsc ponizej i w cale to ine oznacza jazdy duzo wolniejszej tylko mniej bezmyslnej, poogladajcie sobie na TVNTURBO jest teraz cykl o ecodrivingu, tylko ja juz stosowałem podobne zasady gdy o tym jeszcze nikt nie mówił i stara calibra co ma katalogowo w miscie 11 powyzej 10 raczej mi w miescie nie przkraczala :mrgreen:

bardzo duży wpływ ma też to jak sie jezdzi krótkie odcinki w mieście na niedogrzanym silniku wtedy 10 moze spokojnie lyknac, mowie oczywiscie o sedanie w manualu bo przy innych moze byc i 14 ;)

Opublikowano
w mieście od okolo 650 przy szybszej jezdzie

sama trasa do 900 przy jezdzie po jakis wiejskich drogach gdzie szkoda mi zawieszenia i tocze sie 100

nie porownujcie automatów i X, sam automat przy szybszej jezdzie po miescie spali do 2 litrow więcej, combi jest troche cięższe wiec z litr tez moze byc wyżej a jak do tego X to robi sie w miescie nawet 4 litry wiecej niz manualny sedan, śmiać mi sie chce z ludzi którzy z uporem maniaka twierdza ze to nie mozliwe przy takiej pojemnosci, ludzie to jest diesel na CR ktory był najlepszym silnikiem w tej klasie prez pare lat, sprawność tego silnika jest duzo wyższa niż benzyny czy starszej generacji diesli, jak myslicie ze zuzyjecie tyle samo węgla do ogrzania budynku starym kaflokiem i nowoczesnym niskoemisyjnym piecem :mrgreen:

technika idzie do przodu, w e90 3.0d ma 240HP i w mieście ma katalogowo coś 7,2 wiec co tym wszystkim dziwnego

pozatym spalania katalogowe sa podowane w średnich warunkach dla średniego kierowcy, wystarczy stosować zasady ecodrivingu i mozna spokojne zejsc ponizej i w cale to ine oznacza jazdy duzo wolniejszej tylko mniej bezmyslnej, poogladajcie sobie na TVNTURBO jest teraz cykl o ecodrivingu, tylko ja juz stosowałem podobne zasady gdy o tym jeszcze nikt nie mówił i stara calibra co ma katalogowo w miscie 11 powyzej 10 raczej mi w miescie nie przkraczala :mrgreen:

bardzo duży wpływ ma też to jak sie jezdzi krótkie odcinki w mieście na niedogrzanym silniku wtedy 10 moze spokojnie lyknac, mowie oczywiscie o sedanie w manualu bo przy innych moze byc i 14 ;)

co ty w ogóle porównujesz? tu jest mowa o e46 w którym jest CR I i II generacji a nie o e90 w którym jest CR III generacji.

Ecodriving to super sprawa tylko jakoś średnio się sprawdza w zakorkowanym mieście,a teraz jest to norma prawie wszędzie.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Eco driving w miescie sie super sprawdza. Juz dawno sie nauczylem ze gnanie z zielonego swiatla to tylko wieksze zuzycie paliwa i zachwile gotowanie sie hamulcy zeby stanac przed kolejnym czerwonym. Poprostu na to nie ma sily trzeba to przebolec...
X5 e53 10L/100km automat. 184@245
Opublikowano
Eco driving w miescie sie super sprawdza. Juz dawno sie nauczylem ze gnanie z zielonego swiatla to tylko wieksze zuzycie paliwa i zachwile gotowanie sie hamulcy zeby stanac przed kolejnym czerwonym. Poprostu na to nie ma sily trzeba to przebolec...

i dzieki takiej jezdzie tworza sie korki - jak widze ludzi ktorzy zostawiaja miedzy samochodami ruszajacymi spod swiatel odleglosc w ktorej 2 autobusy by sie zmiescily to rece opadaja

tu oszczedzisz 0,5l/100km ale stojac w korku dluzej i tak to wypalisz

ale coz - chociaz na klockach zaoszczedzisz :mad2:

Opublikowano
Wiem co masz na mysli ja tylko mowie ze nie zapierdzielam ze swiatel z buta ale nie znaczy to tez ze ruszam jak stary dziadek !! Poprostu normalnie plynnie jak nalezy...
X5 e53 10L/100km automat. 184@245
Opublikowano

330d 204KM na autostradzie z francji do PL V=130-140km/h 800km

V=160km/h 730km w miescie....NIE CHCE WIEDZIEC ale mniej od poprzedniej Audi A6 quattro.....14l/100 przy oszczednej jezdzie i 17 przy bucie!!!!

pozdrawiam

Opublikowano

U mnie BC przekłamuje ok 1,5l.

Spalanie w czysto w mieście głównie godzinach szczytu 10,4 do 11.4 w zimie.

Trasa ostatnio Warszawa-Gdańsk-Warszawa 690 km i się rezerwa nie zapaliła. Srednia 80 km/h czas 4,5 h w jedną stronę razem z wyjazdami i wjazdami do miast. Spalanie liczone na stacji 7.7.

Spalanie na trasie zależy również od ilości wyprzedzania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.