Skocz do zawartości

3XX Touring - szyba w tylnej klapie sama się otwiera, POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musi "ginąć" bo zwierasz guzikiem do masy. Podejrzewam że nie ważna jest wartość napięcia gdyż układ sterowany jest masą. To napięcie to raczej tzw. "podciągnięcie do plusa" - w układach mikroprocesorowych się to stosuje żeby mikrokontroler/mikroprocesor "wiedział", że na pewno nie ma masy czyli nikt nie nacisnął właśnie przycisku (rozróżniał dwa stany).

Jednak ta wartość jest dość mała - wszystkie układy (przynajmniej po stronie interfejsu) w samochodzie pracują na napięciach z zakresu 12V.

Pociągnij masę kablem z aku i podłącz pod pin z napięciem - jeśli otworzy to znaczy że na klapie jest "zła" masa. Jeśli nie otworzy to trzeba szukać dalej w module centralnego.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Sprawdziłem już wcześniej i podpinałem masę z akumulatora i nic to nie dało.

Czyli mówisz kolego ze za otwieranie tylnej szybki odpowiedzialny jest ten moduł komfortu co jest pod nogami pasażera ?? Jest tam jakiś przekaźnik który odpowiada własnie za otwieranie tej szybki?

Odważni nie żyją wiecznie...ostrożni nie żyją wcale...

Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!

Opublikowano (edytowane)
I co nikt nie ma pojęcia ?? Nikt nie naprawił swojej usterki z tylna szybka w touringu? Edytowane przez klepa

Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!

Opublikowano

Dobra udało mi sie dojść jakie napiecie powinno być prawidłowe czyli 5v u mnie przy nie działającej szybce było około 3v

Ponowię pytanie jeszcze raz CZY WIE KTOŚ NA TYM FORUM GDZIE SA PRZEKAŹNIKI ODPOWIEDZIALNE ZA TYLNA SZYBKĘ????????

Bo skoro prawidłowe napięcie to 5v a u mnie na kablach jest 3v to myślę ze jest coś nie chało z przekaźnikami bo sprawdziłem kabel na łączeniu klapy z buda i tam tez jest tylko 3v czyli gdzieś się kończy żywot przekaźnika tylko gdzie ich szukać!!!!!!??????

• 1 rok później...