Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo Ty masz E60 ze skrzynią ZFa i tam można lać Castrol Transmax Z np. z tego co się orientuję.
Opublikowano
Bo Ty masz E60 ze skrzynią ZFa i tam można lać Castrol Transmax Z np. z tego co się orientuję.

kolego nie chodzi o moje BMW tylko zony jest to E39 3.0d ze skrzynią GM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie słuchaj głupich mechaników tylko lej Texaco 7045E bo chyba nie ma sensu po raz setny pisać i zaczynać dyskusji że do tych skrzyń GMa co są w 530d leje się TYLKO i wyłącznie ten olej. Zaleca go również serwis i setki specyfikacji GMa itp, więc to pewniejsze źródła wiedzy niż jacyś samozwańczy fachowcy. :wink:
Opublikowano
To nie słuchaj głupich mechaników tylko lej Texaco 7045E bo chyba nie ma sensu po raz setny pisać i zaczynać dyskusji że do tych skrzyń GMa co są w 530d leje się TYLKO i wyłącznie ten olej. Zaleca go również serwis i setki specyfikacji GMa itp, więc to pewniejsze źródła wiedzy niż jacyś samozwańczy fachowcy. :wink:

potwierdzam tylko ten olej Texaco 7045E

e90 330i manual :D http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=180705

///M - The most powerful letter in the world!

Opublikowano

Dziękuje o taką odpowiedz mi kolego chodziło Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma sprawy.. przy okazji poradź panom z tego serwisu żeby weszli na stronę Castrola i zobaczyli co jest napisane w zalecanym oleju gdy wybierze się 530d E39. Zdziwią się lekko.. :wink:
Opublikowano

No przeciez bylo juz na forum ze ten 7045E do silnikow benzynowych z automatem GM wg specyfikacji BMW - USA (ATF Capacity) hehe :) u nas nikt nie wie jaki ma byc do diesli

brokat_
Opublikowano
nie bardzo rozumiem co chciałeś teraz nam przekazać.. :|

Ponieważ piszesz koledze że ma wlac 7045E i ma nie słuchac miechaników kolego poczytaj specyfikacje tego oleju :)

brokat_
Opublikowano
w benzynie jest inny olej 8072b tylko w dizlu 7045e przerabialismy to z 100 razy

przerabiane bylo 100 razy i co i nic z tych wypowiedzi jednoznacznie nie wynika zaraz ten wątek bedzie miał 40 podstron jak skrzynia 390R i jej wady :)

brokat_
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ponieważ piszesz koledze że ma wlac 7045E i ma nie słuchac miechaników kolego poczytaj specyfikacje tego oleju :)

No i co w związku ze specyfikacją? GM zaleca do 360 7045E a do 390 8072B ale ponieważ w Europie 8072B nie jest osiągalny to wszyscy leją 7045E i jest ok, przerabialiśmy to już właśnie 100 razy więc nie wiem po co znowu mieszasz komuś w głowie.

Opublikowano

mmw

No i co w związku ze specyfikacją? GM zaleca do 360 7045E a do 390 8072B

nie chce mi sie sprawdzac co jest w 360 ale w 390 leje sie w zaleznosci od silinika, tak jak napisalem powyzej. najlepiej zadzon do ASO i powiedza co i jak.

Opublikowano (edytowane)

No i co w związku ze specyfikacją? GM zaleca do 360 7045E a do 390 8072B ale ponieważ w Europie 8072B nie jest osiągalny to wszyscy leją 7045E i jest ok, przerabialiśmy to już właśnie 100 razy więc nie wiem po co znowu mieszasz komuś w głowie.

MMW mieszasz chyba Ty jak producent zaleca 7045E do skrzyni 360R (a tam ona jest wolniejsza) niż przy 390R gdzie ma byc 8072B to niech wleje taki jak miał. A co do wypowiedzi na temat mechanikow ze sa głąby to sie w czesci zgodze w czesci nie nie ma ludzi idealnych . Otwórz serwis BMW i wiem ze jak oddałbym auto do Ciebie to na 100 bym narzekal :D wiec nie próbuj wciskać swoich racji innym !!!! nie jestes Alfą i Omegą.

Moja RADA !!!!

Kolego jedz do ASO kup olej wg specyfikacji nr VIN, bedzie drozej ale bedziesz mial olej jaki miałeś wlany w swoim BMW przy skrzyni 390R.

i nie przejmuj się połową wypowiedzi na tym forum ponieważ robią tylko i wylacznie młyn w naszych głowach. Czytasz czytasz i tak nic nie wiesz tylko się bardziej stresujesz

Edytowane przez brokat_
brokat_
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie chce mi sie sprawdzac co jest w 360 ale w 390 leje sie w zaleznosci od silinika, tak jak napisalem powyzej. najlepiej zadzon do ASO i powiedza co i jak.

Już kiedyś podawałem nr BMW kodowy oleju i inny jest w 360 a inny w 390, dlatego właśnie, że w 390 jest 8072B. Czym w praktyce różnią się te oleje skoro leje się 7045E i działa wszystko dobrze to nie wiadomo. Możliwe, że 8072B jest syntetykiem przez co nie przypala się tak skrzynia przy dłuższej, cięższej ekplatacji a właściwości pracy oleje te mają identyczne, ale to tylko moje przypuszczenia.

Opublikowano
Kolego jedz do ASO kup olej wg specyfikacji nr VIN, bedzie drozej ale bedziesz mial olej jaki miałeś wlany w swoim BMW przy skrzyni 390R. i nie przejmuj się połową wypowiedzi na tym forum ponieważ robią tylko i wylacznie młyn w naszych głowach. Czytasz czytasz i tak nic nie wiesz tylko się bardziej stresujesz

pisalem to chyba juz raz ale powtorze: wg ASO do skrzyni 390 nalezy lać 7045E.

Opublikowano (edytowane)
Do E39 530D Texaco 7045E tylko ten olej ja miałem skrzynie 390 w swojej zalałem ten olej i zero problemow tylko Texaco 7045E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ty jeździsz na takim Texaco przeznaczonym do benzynowych jednostek i skrzyn 360R to super !!!!!! ja jeżdzę na ESSO 71141 i też mam jakoś zero problemów ale nie polecę ani 7045 ani 71141 wiec bardzo proszę schowaj wykrzykniki w swoje w cztery litery !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :modlitwa:

Edytowane przez brokat_
brokat_
Opublikowano
Do E39 530D Texaco 7045E tylko ten olej ja miałem skrzynie 390 w swojej zalałem ten olej i zero problemow tylko Texaco 7045E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ty jeździsz na takim Texaco przeznaczonym do benzynowych jednostek i skrzyn 360R to super cieszę się bardzo !!!!!! ja jeżdzę na ESSO 71141 i też mam jakoś zero problemów ale nie polecę ani 7045 ani 71141 wiec bardzo proszę schowaj wykrzykniki w swoje w cztery litery !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :modlitwa:

jesli masz skrzynie 390 to jezdzisz na oleju innym niz zalecany przez ASO, wiec skad ta radosc?

Opublikowano

Ty jeździsz na takim Texaco przeznaczonym do benzynowych jednostek i skrzyn 360R to super !!!!!! ja jeżdzę na ESSO 71141 i też mam jakoś zero problemów ale nie polecę ani 7045 ani 71141 wiec bardzo proszę schowaj wykrzykniki w swoje w cztery litery !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :modlitwa:

jesli masz skrzynie 390 to jezdzisz na oleju innym niz zalecany przez ASO, wiec skad ta radosc?

Widzisz gdzieś w mojej wypowiedzi :mrgreen: bo ja nie ! Pisałem tylko że ma wlać olej jaki zaleca ASO a nie jak doradzają 7045E czy Esso 71141. Moja skrzynia była robiona i śmiga na Esso więc radości nie ma :P zobaczymy ile kilometrów będzie żyła. Pozdrawiam

brokat_