Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów wiem że ten temat był juz duzo razy poruszany przeczytałem sporo tematów i czym więcej czytam tym mniej wiem a więc moje pytanie - proszę o konkretna odpowiedz a nie kłutnie

chcę wymienić olej w skrzyni biegów E39 automat 3,0d 2001r po pierwsze

1- jaki olej powinienem wlać - jaki bedzie najlepszy

2- ile tego oleju wchodzi do skrzyni

3- jakiej firmy filtr i uszczelka - beda najlepsze

4- gdzie najlepiej kupić olej i uszczelki ( najtaniej może znacie jakies tanie sklepy )

Pozdrawiam i prosze o rade osoby które już wymieniały

Opublikowano

olej, filtr z uszczelka i oringami najlepiej w serwisie -drozej jakies 25% niz gdzie indziej, ale masz pewnosc ze wszystko jest ok, koszt litr oleju 33zl, filtr z uszczelkami i oringem jakies 220 zeta!

wystarczy kupic 5 litrow, wejdzie ci jakies 4-5 litrow.

Opublikowano

do skrzyni wchodzi około 9 l oleju (oczywiście ile tego oleju wejdzie przy wymianie zależy od rodzaju wymiany statyczna czy dynamiczna )

po pierwsze kolego ice331 musisz podać nam jaka skrzynia GM czy ZF (w celu sprawdzenia najlepiej udać się pod auto i zobaczyć jaką masz tabliczkę na skrzyni, spisać nry z tabliczki nawet kolor tabliczki lub naklejki jest ważny) lub na tej stronie http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi wklepać ostatnie 7 znaków vinu po tych operacjach będzie można stwierdzić jaki olej należy wlać

Opublikowano

do skrzyni wchodzi około 9 l oleju (oczywiście ile tego oleju wejdzie przy wymianie zależy od rodzaju wymiany statyczna czy dynamiczna )

po pierwsze kolego ice331 musisz podać nam jaka skrzynia GM czy ZF (w celu sprawdzenia najlepiej udać się pod auto i zobaczyć jaką masz tabliczkę na skrzyni, spisać nry z tabliczki nawet kolor tabliczki lub naklejki jest ważny) lub na tej stronie http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi wklepać ostatnie 7 znaków vinu po tych operacjach będzie można stwierdzić jaki olej należy wlać

kolego wbiłem ostatnie 7 cyfr vin wyskoczyła mi tabelka i podaj jakie dane potrzebujesz to ci je napisze ( ja nie moge w tej tabelce znaleśc jaki mam olej )

Opublikowano
podaj model skrzyni z tej tabeli (prawdopodobnie skrzynia GM ) do GM stosuje się tylko tylko olej TEXACO ELT 7045E dla pewności skorzystaj z kanału wejdź pod auto i od spodu na misce olejowej skrzyni powinna być naklejka z podanym nr oleju (jeśli masz skrzynie GM naklejka będzie koloru zielonego i tam widnieje nr oleju )
  • Moderatorzy
Opublikowano
podaj model skrzyni z tej tabeli (prawdopodobnie skrzynia GM ) do GM stosuje się tylko tylko olej TEXACO ELT 7045E dla pewności skorzystaj z kanału wejdź pod auto i od spodu na misce olejowej skrzyni powinna być naklejka z podanym nr oleju (jeśli masz skrzynie GM naklejka będzie koloru zielonego i tam widnieje nr oleju )

Nie "prawdopodobnie" tylko na pewno gdyż z silnikami 2.5d oraz 3.0d stosowano w E39 tylko skrzynki GM.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie. Znowu się zaczyna ta sama bezsensowna wymiana podglądów. W 530d były tylko GMy 360 i potem 390. Do obydwu Texaco 7045E. Filtr z uszczelką najlepiej kupić porządny czyli będą kosztowały jakieś 150 zł razem. Oleju wchodzi niecałe 5 litrów przy normalnej wymianie. Można zrobić jedną a potem po 1000 km następną (gdy skrzynia się wypłucze dobrze nowym olejem) już sam olej znowu około 5 litrów i na długo będzie ok. Czy robić drugą wymianę powinien zdecydować mechanik po obejrzeniu oleju który spuści ze skrzyni.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Olej kupisz tu:http://www.sklep.zuzu.com.pl/index.php?dzial=produkt&id_pokaz=498

A filtr z uszczelką np. tu:http://moto.allegro.pl/item521059952_bmw_e39_e46_z3_filtr_oleju_uszczelka_gm_5l40e.html

Mi zawsze wchodzi 5.5L oleju przy wymianie statycznej.

Opublikowano

Witam

przy wymianie dynamicznej wchodzi o 0,5L więcej zapewnia to w 105% pewność ze jest wystarczająco oleju , w tylnej czesci skrzyni jest na wysokości około 10 cm śrubka imbus która umożliwia dostęp do zaworu poprzez który można uzupełnić skrzynie oczywiście ma to sens tylko przy całkowitej wymianie tak zwanej dynamicznej.

Opublikowano

sporo o tym pisalo sie - wiem ze przegladanie jest ciezkie ale tutaj znajdziesz cos: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96211&start=30&postdays=0&postorder=asc&highlight=

no i tutaj jest sporo wiecej czytania:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=74758&postdays=0&postorder=asc&start=0

moze by napisac topic co do wymiany - co i jak i jakim olejem no i gdzie itd itd unikniemy kolejnych takich pytan

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• Moderatorzy
Opublikowano
kruk203 a ten filtr za 67 zeta to jakiej jest produkcji/producent?

róznica do serwisu jest 150 zeta!

Nie pamiętam nazwy producenta tej podróbki.

W serwisie kupiony ma oznaczenie GM więc jak chcesz oryginał to kup w Oplu pewnie taniej będzie.

Opublikowano

kruk203 napisal:

W serwisie kupiony ma oznaczenie GM więc jak chcesz oryginał to kup w Oplu pewnie taniej będzie.

wydaje mi sie, że do opla nie wsadzali tej skrzyni w omedze na 99% byla inna (taka jak w tds'sie).

• Moderatorzy
Opublikowano
kruk203 napisal:

wydaje mi sie, że do opla nie wsadzali tej skrzyni w omedze na 99% byla inna (taka jak w tds'sie).

Wsadzili szukaj GM 5L40E

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie. W TDSie jest ZFa skrzynia, w Omedze 2.5TD 4 biegowa GMa. W Omedze 2.5DTI była taka jak w 530d ale trochę inna wersja. Planowałem nawet wsadzenie od Omegi skrzyni ale jednak mimo, że to skrzynia teoretycznie taka sama to jednak dostosowana do Omegi więc ma inne oznaczenia wersji/typu.
Opublikowano

kruk203 napisal:

sprawdzilem cena uszczelki z filtrem w oplu 890 zł :duh:

kupię "orginał" w bmw za 217 zeta, w filterki za 30 zł z midpartsa to jakoś nie wierzę

• Moderatorzy
Opublikowano
kruk203 napisal:

kupię "orginał" w bmw za 217 zeta, w filterki za 30 zł z midpartsa to jakoś nie wierzę

O to ciekawe :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kruk203 napisal:

W Inter Cars filtr w detalu kosztuje 52 zł a uszczelka 76 zł i to nie jest żaden syf, więc daj spokój z kupowaniem oryginału w serwisie z chorą marżą.

Opublikowano

mww:

W Inter Cars filtr w detalu kosztuje 52 zł a uszczelka 76 zł i to nie jest żaden syf, więc daj spokój z kupowaniem oryginału w serwisie z chorą marżą.

niestety nie maja juz w sprzedaży w intercarsie tego filtra, producent tego fitltra to "topran"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to mają inny. Nie pamiętam nazwy, ale kupowałem całkiem niedawno i filtr i uszczelkę w IC w podobnej cenie.
Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie

Dzwoniłem do serwisu w poznaniu gdzie naprawiają automatyczne skrzynie spytałem się o wymiane oleju podali mi że leje się castrola ( nie pamietam symboli jest on koloru zielonego lub żółtego) a z tego co tutaj się dowiedziałem to wykorzystujecie olej Texaco 7045E a on jest koloru czerwonego -----o co tutaj chodzi juz nic nie wiem jakim olejem zalać??