Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam bardzo prosze o info na temat skrzyni automatycznej w tym modelu. Zamierzam zakupic 3.0 D z roku 1998-2001 . Bardzo prosze o rade czy lepiej wybrac manual czy automat w tym modelu. Czy te automaty sa bardzo awaryjne? Oczywiscie wiem ze trzeba dbac o wymiane oleju i filtra w skrzyni. Auto napewno bedzie mialo przebieg miedzy 200 -300 k. Czy jeszcze ten automat polata czy raczej bedzie do remontu. W audi A6 2.5 TDI automat jest poraszka tego auta wiec jestem ciekaw jak jest w e39. Jak sprawdzac taka skrzynie przy zakupie (nigdy nie jezdzilem automatem). Dzieki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

- skrzynia automat w e39 530dA jest slabym ogniwem

- pada najczesciej pomiedzy 150-250k km, mi padla przy 225k km (najczesciej to konwerter, pozostale czesci przy podanym przebiegu byly u mnie w b. dobrym stanie, chcialem wymienic np. tarczki, tak na wszelki wypadek, ale nie bylo sensu)

- mialem okazje pojezdzic w ostatni weekend audi a6 2,5tdi 180km (2003 r.) z automatem, musze przyznac, ze w porownaniu z tym sprzetem skrzynia GM jest po prostu majstersztykiem, kultura pracy skrzyni z audi jest duzo nizsza niz w bmw

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
jak bedzie miec kolo 250 tys km na szafie to juz bedzie po wymianie skrzyni, wiec spokój przez nastepne 250 tys km albo i 500 jak bedziesz wymieniał olej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jasne, w szczegolnosc, kiedy ktos wstawi uzywana skrzynie...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Bono napisal:

- mialem okazje pojezdzic w ostatni weekend audi a6 2,5tdi 180km (2003 r.) z automatem, musze przyznac, ze w porownaniu z tym sprzetem skrzynia GM jest po prostu majstersztykiem, kultura pracy skrzyni z audi jest duzo nizsza niz w bmw

przejedz sie mercedesem np E-classe po roku 2004 to jest dopiero idealna praca automatu. Nawet przy zimnym silniku przy temp. -20 stopni żadnych szarpnięć przy zmianie biegów - że zmienia biegi można jedynie sie domyslic po obrotomierzu -skacze jak oszalały :D co do audi C5 to nie miałem okazji testować w automacie. wszyscy chyba słyszeli o awaryjności i kosztach multi i tiptronika.

Opublikowano
Bono napisal:

przejedz sie mercedesem np E-classe po roku 2004 to jest dopiero idealna praca automatu. Nawet przy zimnym silniku przy temp. -20 stopni żadnych szarpnięć przy zmianie biegów - że zmienia biegi można jedynie sie domyslic po obrotomierzu -skacze jak oszalały :D co do audi C5 to nie miałem okazji testować w automacie. wszyscy chyba słyszeli o awaryjności i kosztach multi i tiptronika.

mam okazje jezdzic nowszymi ASB jak moja GM i nawet jak zimny to nic nie szarpie w mojej skrzyni a komfort pracy skrzyni w e39 vs Eklasa ML i inne nawet 7g tronik nie jest idealna.

Opublikowano

mercedes slynie z najlepszych skrzyn automatycznych. kumpel ma w jednym mesiu 5 biegów w drugim 7-gtronic, co do pierwszego automat ideał, a 7-gtronic to juz niedoscigniony "ideal" :D

fakt, ma te auta od nowosci i przebiegi w pierwszym 120 tys w drugim 40 tys km. twierdzi, ze olej w skrzyni wymieniają mu w serwisie co roku.

uwazam, ze skrzynka GM mozna porównywac do tej 5 stopniowej, ale do 7 stopniowej to sie po prostu "chowa". nie jezdzilem 6 stopniowym automatem BMW, ale mam nadzieje, że już za parę miesiecy bedę :D

gdyby nie bandycka akcyza to kupiłbym E 220CDI w211 w automacie, a teraz musze szukac 520D. :beksa:

Opublikowano
Wiec wnioskuje z waszych wypowiedzy ze skrzynia automat w tym modelu z silnikiem 3.0d jest awaryjna i wytrzymuje srednio do ok 250k. Wniosek chyba lepiej poszukam manuala ale troche mi szkoda bo zawsze chcialem miec taka skrzynie z mozliwosci recznej zmiany biegow. Dziwi mnie ze przy takiej technologi nie zrobili skrzyni ktora jest tak niezawodna jak manual. Bardzo prosze o kolejne wypowiedzi na ten temat. Moze mniej opowiesci o innych markach a wiecej o naszej marce :lol:
Opublikowano
Bono napisal:

awaryjność tip'a ?? multi to tak, porażka na maxa, naprawa często to wymiana skrzyni na nową. Tiptronic to zupelnie inna bajka, na forum audiklub.org była raz mowa o użytkowniku który jeździł A6 C5 z Tipem do przebiegu 560tys. km bez problemów, oczywiście wymieniając w skrzyni olej, i chyba nawet jeździł z lawetą.

Mój ojciec ma A6 C5 AKE z Tipem z przebiegiem 250tys. km prawdziwym, żadnych problemów ze skrzynią nie miał dotychczas.

O komforcie, czy samej pracy nic nie powiem bo automatem jeździłem tylko w Audi, a moja bunia na szczęście manual :D

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano

jak ci stać żaby wydać średnio 5-7 tys na remont skrzyni to oczywiście kupuj automata. Prawda jest taka jak piszą na forum, te skrzynie padają przy ok. 200 tys km.... Mnie padła przy 199 tys km. Zrobiłem remont za 7 tys brutto.

Pozdrawiam

Konrad