Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,Panowie zauważylem że w mojej E 46 320i +gaz lekko ubywa oleju,słyszalem że BeMki lubią troszke wciągnąc oleju,czy to prawda.Proszeo o odpowiedz bo troche sie denerwuje.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Co w Twoim rozumieniu znaczy lekko? Generalnie auta z instalacją gazową maja prawo wziąć olej.

6'cio cylindrówki około 1l na 10000 km.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Generalnie zasada jest taka ze jak ci nie ubywa lub ubywa za duzo to nalezy zaczac się martić.

Silnik zawsze zużywa olej a jak stan jest taki sam tzn ze cos innego jest w oleju np plyn chlodniczy, resztki paliwa itd

Auta na gaz zuzywają wiecej oleju ale bez przesady 100ml\1tys km to norma

Opublikowano
Witam Panowie,u mnie tak by bylo 100ml na 1000km,tak mniejwięcej,ale dlaczego tak jest że zagazowane więcej biorą oleju bo już z takimi opiniami się spotkalem.pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam 2.0, czyli taki jak u Ciebie ale bez gazu i nie bierze wogóle oleju. Przebieg mam niecałe 100 tkm.
Krzysztof
Opublikowano
Witam Panowie,u mnie tak by bylo 100ml na 1000km,tak mniejwięcej,ale dlaczego tak jest że zagazowane więcej biorą oleju bo już z takimi opiniami się spotkalem.pozdrawiam

No bo jak na benzynie śmigasz to jakaś tam jej część może się dostawać do oleju przez co nie widzisz ubytków. Wiesz jaki masz realny przebieg?

100ml na 1000 nie jest tragicznie, ja mam większe ale pewnie i przebieg większy.

Opublikowano
Witam. Spokojnie 1litr na 10000km to niektorzy by chcieli miec nawet w nowych autach...... Wiec to nie jest duzo. Np opel dopuszcza 1litr na 1000 km ale dla mnie to troche duzo:)
  • 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Np opel dopuszcza 1litr na 1000 km ale dla mnie to troche duzo:)
to chyba jakas pomylka 10 litrow na 10000km to delikatna przesada

To zerknij sobie w instrukcję obsługi swojego BMW.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Ja w swoim 2.0 zmieniam olej co 10000 i w tym czasie nie robie żadnej dolewki. Nie uważam żebym z tego powodu miał się czymś martwić, mam już te auto troszkę i jestem za nie pewny. Zresztą podobnie miałem w poprzednim jeszcze starszym które do teraz chodzi jak złoto i powiem że nie jest oszczędzane.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie oleju też nie ubywa. Nie piszcie proszę że brak ubytków oleju to powód do niepokoju !!!

Co do ubytków oleju w silniku to mam swoją prywatną teorię. Jeżeli ubywa w zakresie "stanu" na bagnecie to jest to normalka. Jeżeli jednak co 2-3tyś trzeba wlać 0,5-1 litr to już nie jest normalne.

Dopuszczalne zużycie oleju podawane przez wielu producentów jest zabiegiem czysto asekuracyjnym. Przytaczane zużycie (stałe) na poziomie 1litra na 1000 km kwalifikuje wg mnie silnik do remontu, czy to w OPLU, FIACIE czy BMW.

Opublikowano
Generalnie zasada jest taka ze jak ci nie ubywa lub ubywa za duzo to nalezy zaczac się martić.

Silnik zawsze zużywa olej a jak stan jest taki sam tzn ze cos innego jest w oleju np plyn chlodniczy, resztki paliwa itd

Auta na gaz zuzywają wiecej oleju ale bez przesady 100ml\1tys km to norma

A w czym problem jesli nie ubywa? bo jesli ubywa to wiadomo duzo mozliwosci jest ale jesli poziom jest taki sam? płyn chłodniczy sie dostaje?