Skocz do zawartości

[330d] Wymiana zawieszenia SPORT > STANDARD.. howto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy ktoś z szanownych kolegów odważył się wymienić zawieszenie sportowe (nie M-TECHNIK) montowane standarowo w e46 330d na zawieszenie miękkie? Przymierzam się do wymiany całego zawieszenia potrzebuję kilka wskazówek:

1. Czy nie ma żadnych przeciwskazań? Np. Czy masa silnika nie jest za duża na zwykłe zawieszenie? (Czy do 3litrowych diesli były montowane seryjnie nie sportowe zawiasy?)

2. Jakiej firmy wybrać amorki i spreżyny? (allegrowicze polecają BILSTEIN B4, a sprężyny Lesjofors lub KME)

3.Ile wyższy będzie samochód?

4. Co jeszcze trzeba uwzględnić przy wymianie zawieszenia oprócz odbojów i ich osłon?

Proszę o pomoc, te osoby które przechodziły w/w proces transplantacji zawieszenia!? Z góry dziękuję!

Opublikowano
:shock: Po co ? Przecież to zawieszenie to jeden z atrybutów BMW , tym bardziej 330d ? Za sztywne dla Ciebie ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
:shock: Po co ? Przecież to zawieszenie to jeden z atrybutów BMW , tym bardziej 330d ? Za sztywne dla Ciebie ?

Niestety tak!I to prawda że dobre zawieszenie, na trasie canada, ale w dziurawym mieście plomby wypadają.. :( Szkoda mi tego autka.. Mam auto 3 miechy w Polsce i już mi amor z tyłu poszedł.. zaczęło stukać coś z przodu... Sztywne zawieszenie tak razy 3 ale nie na naszych drogach! Czy ja przesadzam?

Opublikowano

Niestety tak!I to prawda że dobre zawieszenie, na trasie canada, ale w dziurawym mieście plomby wypadają.. :( Szkoda mi tego autka.. Mam auto 3 miechy w Polsce i już mi amor z tyłu poszedł.. zaczęło stukać coś z przodu... Sztywne zawieszenie tak razy 3 ale nie na naszych drogach! Czy ja przesadzam?

Na jakim ogumieniu jeździsz?

Opublikowano
i ja mam takie zawieszenie.twarde jest,ale chyba bym go nie zamienil.pewnosc prowadzenia sie auta - niezastapiona.a jezdze na 225/45R17,i planuje do tylu na lato 245/40R17 :mrgreen:
Opublikowano
runflat'y czy standard? Bo jeśli standard to nie powinno być źle, choć na duzych dziurach trochę czuć. Plomby mam jeszcze całe :mrgreen:

Standard..

trochę to pojęcie względne.. a może u mnie jest gorzej bo mam B8 wsadzone??? ALe podobno to zamienniki oryginałów.

Opublikowano
sztywne zawieszenie fajne jest :) chociaz do sztywnego niski profil to chyba nie za bardzo. ja u siebie mam sportowe zawieszenie KONI i jest swietne :)

gdy pedzisz 270km/h to co widzisz przed soba to juz historia

Moja Kochanka - BMW 316

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam ja mam e46 touring i mam wersje sport-pakiet czy ruzni sie to zawieszenie od iinych 330d jak tak to czym
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam ja mam e46 touring i mam wersje sport-pakiet czy ruzni sie to zawieszenie od iinych 330d jak tak to czym

po czym poznać że ma sie sport? moja jest twarda jak taczka i właśnie coś mi się zdaje że wsadzili w fabryce jakieś sportowe zawieszenie

Pozatym mam xd i wydaje mi się że jakoś wyżej stoi od zwykłej d

Pozdrawiam
Opublikowano

po czym poznać że ma sie sport? moja jest twarda jak taczka i właśnie coś mi się zdaje że wsadzili w fabryce jakieś sportowe zawieszenie

Pozatym mam xd i wydaje mi się że jakoś wyżej stoi od zwykłej d

a masz taka ksiazeczke w papierach na ktorej jest zdjecie wlewanego oleju? z napisem serviceheft?

jak masz to na 4 stronie jest wklejka z wyposazeniem twojego auta.sportowe zawieszenie ma symbol 0226 sportliche fahrwreksabs. :mrgreen:

Opublikowano
u mnie strona nr 4 jest wydarta :evil:

ciekawe czemu?

pewnie ktos nie wiedzial ze to samo da mu rozkodowanie vinu :mrgreen:

Opublikowano
Ja też mam sportowe zawieszenie i według mnie jest nie do zastąpienia Pewność prowadzenia na zakretach i komfort jazdy zadawalający! więć niepolecał bym go zmieniać bo auta straci na prowadzeniu!
Opublikowano
Kiedyś miałem 330d i moim zdaniem zawieszenie fabryczne jest genialne ! Do tego profil 215/55/17 i ma się wrażenie że nie ma takiej siły aby oderwać auto od drogi. Teraz jeżdzę 320d i chociaż ma zamontowane fabrycznie niższe zawieszenie ( nie wiem dokładnie jaka firma ale nawet w niemieckim briefe mam to wpisane) to już niestety nie to ale też w miarę sobie radzi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja też uważam że to zawieszenie jest genialne tyle że z tyłu wożę malutkiego pasażera i na drodze omijanie dziur jet dla mnie męczące

Ale jakos dam radę tym bardziej że auto reaguje na najmniejszy ruch kierownicą a do tego trzyma się drogi jak przylepione :mrgreen:

Pozdrawiam