Skocz do zawartości

M20B25 LPG i ponownie rozerwana uszczelka kolektora ssącego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uświadomcie mnie dlaczego padają uszzelki kolektora ssącego na 6 cyl. 2 lata temu miałem ten sam problem i teraz znowu.

Kilka dni temu zauważyłem pogorszoną pracę na LPG (na jałowym czuc drżenie kabiny), na Benzynce nieodczuwalne. Dziś stwierdziłem na kolektorze ssącym wysunięty na wierzch kawałek uszczelki. No się wkur... =>> OSTRZEŻENIE na to auto. Taka mała pierdoła a tyle roboty...

Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
:worried: nie spotkalem sie, ale problem jak najbardziej nie pokojacy, moze ktos rozwinie temat, co robic zeby tego uniknac?
Opublikowano

Miałem taki przypadek u siebie (przerabiałem to dwa razy) - wydaje mi się że po latach eksploatacji kolektor względem głowicy (lub odwrotnie) "wykrzywia się" inaczej mówiąc płaszczyzna kolektora nie jest równoległa do płaszczyzny głowicy i podczas dokręcania uszczelka jest w jednym miejscu (u mnie były to okolice 5-6 cylindra) luźna a w innym już mocno ściśnięta. Jedynym rozwiązaniem jest wyrównanie powierzchni głowicy lub kolektora zależy co się skrzywiło. Ja poradziłem sobie w ten sposób że dobrałem różne uszczelki tzn. cieńsze i grubsze i tak je ułożyłem że tam gdzie szczelina byłą większa były grubsze a tam gdzie mniejsza cieńsze.

Jest z tym trochę zabawy ale lepsze to niż ściągać głowicę :)

Opublikowano
speed jeździsz na gazie bo ja również i powiem Ci , ze mam podobne objawy jak kolega wyzej, tzn na LPG sekwencja, drzy buda, trzęsie delikatnie autem na Pb problem znika, nie sprawdzałem uszczelki kolektora wydechowego, warto to zrobić, też miałeś w 528 podobne objawy jak kolega??
Opublikowano
Z tą wykrzywioną powierzchnią Speed możesz miec rację. W końcu kiedyś przegrzałem silnik i strzeliła mi szpilka na głowicy. Szczęśliwie chłodziwo uciekało wraz z kompresją na zewnątrz. Może rozwiązaniem jest dokręcenie śrub kolektora na rozgrzanym silniku. Jest podany moment dokręcenia śrub i teraz założę się że po nagrzaniu silnika śruby się luzują i taki potem efekt. Jeszcze rozważam użycie silikonu. Co wy na to?
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
a po co Ci kanal do zdjecia ssacego? ta rurke się wyjmuje normalnie po odkręceniu kolektora, jest z tym troche zabawy ale da rade bez kanalu spokojnie
Opublikowano

lukas23 - opisywany przeze mnie przypadek miałem w e34 m20 b25 w e39 na szczęście oprócz wymian płynów nie dotykam silnika i oby tak zostało :)

Marcin E34 525i - nie dokręcaj zbyt mocno bo możesz pogorszyć sprawę, co do rurki do trzeba trochę pokombinować ale da się ją wyjąc, później można ja na silikonie włożyć żeby to wszystko było szczelne

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tez to przerabialem mojej 525i, ale okazalo sie, ze uszczelki pod kolektorem byly dobre, a jak juz mialem nowe to od razu zalozylem. Jezeli chodzi o ta rurke to troche sprawila klopotu, ale spokojnie mozna ja wyjac i spowrotem skladajac wszysko zalozyc, tylko spokojnie. A co do silikonu to nie mam przekonania, tu wystepuje bardzo duza temperatura. Ja nowe uszczelki powlekalem olejem silnikowym, tak, zeby sie ,,zassalo,, i jest dobrze. Powodzenia przy naprawie!
Opublikowano

Nie wolno dawać sylikonu w okolice dolotu :P ! z doświadczenia wiem że benzyna i smary rozpuszczają sylikon i potem Ci wciągnie w silnik i [BAD] :P w motorze mój kumpel zatarł silnik bo woda się dostała do cylindra przez "magiczny " sylikon.

Ktoś wie ile kosztują uszczelki pod kolektory ssące do m60b30?

BMW

Bayerische Motoren Werke