Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie-macie podobne objawy?Juz po zapalenie silnika słychac przez około 0,5 sekunkdy szorstki,króki ale konkretny zgrzyt-gdzieś z przodu (od strony kierowcy).Tylko wtedy gdy jest zimno lub bardzo zimno-poniżej 0 stopni C.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

cos tam mam ale szczerze nie przysluchiwalem sie temu bo pomyslalem ze jest zimno wiec cos tam moze sobie gruchotnac.

A pokazuje Ci sie kontrolka od swiec przy włączaniu silnika?

Opublikowano

od świec żarowych raz mi się tylko zapaliła (migneła w zasadzie)bo bardzo szybko włozyłem kluczyk w gniazdko i od razu cisnąłem przycisk START.Normalnie nie widze aby się "zdążyła" zapalić.

A jak u Ciebie?

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tymi świecami żarowymi to ciekawa sprawa. Mnie przez prawie 3 lata włączyła się kontrolka tych świec tylko 3 razy. Ostatnio przy mrozie -19, ale bywało tak że przy -10 nie włączała się żadna kontrolka od świec.
Opublikowano

Karbo-a spróbuj to zrobić szybko-wsadzić breloczek i od razu nacisnać START.

p.s.A zgrzyt słyszysz?

MIKE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nic mi nie zgrzyta,

spróbuję szybko wcisnąć start po włożeniu kluczyka pewnie w chwili włożenia włączają się świece ż. ale nia ma o tym informacji póki nie wciśnie się przycisku

Opublikowano

No bo ona ma sie zaswiecic tylko na chwile.Mi wyswietla sie dosc czesto jak zostawiam samochod na mrozie tzn.na sekunde i gasnie bo silnik sie zapala.

A ta cala kontrolka oznacza ze silnik moze zapalic z lekkim opoznieniem :)nie ma chyba znaczenia czy przycisniesz odrazu przycisk start czy po chwili..

Opublikowano

dzisiaj myslalem ze silnik calkiem mi sie rozleci. no ale faktem jest ze bylo -22 stopnie. ja po 2 minutach na mrozie myslalem ze umre a moje malenstwo stalo tak całą noc... i mowie teraz o samochodzie ;)

rozrusznik krecil kilka razy ale silnik w koncu zaskoczyl. tylko ze wlasnie tak niepokojaco halasowal...

a swiece nagrzewaly sie z 5 sekund.

Opublikowano

moja o dziwo teraz (-20) zapala elegancko nawet bez kontrolki o swiecach a przy -6 kontrolka sie zapala..dziwne..

Ale trzaski tez czasem slysze przy uruchamianiu zimnego wiec spoko :cool2: one widoczne tak maja :)

Opublikowano

Nie wiem czy koledzy mnie dobrze zrozumieli-chodzi mi o ZGRZYT-jakby tryby o tryby się zazębiały (ułamek sekundy)-dżwiek ten pochodzi gdzies zza deski rozdzielczej-równo z uruchomieniem sie obrotomierza.

Mi akurat zapala bez najmniejszego problemu-a świec żarowych (ikonki) w ogóle nie widzę aby sie zapalała na sekunde nawet.Pierwsze wduszenie i motor pracuje.

MIKE

• 1 rok później...
Opublikowano
U mnie bylo tak jak auto stalo na duzych mrozach po 2-3 dni czasem to zapalila sie kontrolka swiecy i dopiero po 2-3sek zaczal probowac zapalac silnik. Nie ma tu znaczenia jak szybko naciskamy start po wlozeniu kluczyka, gdyz i tak wtedy swiece nie grzeja. To nie dziala tak jak w samochodach z dieslem ze po przekreceniu kluczyka zapala sie kontrolka, gasnie i dopiero wtedy zapalamy. Generalnie tak to raczej ma dzialac. Co do zgrzytow, to nie wiem czy o to chodzi, ale po odpaleniu u mnie slychac dziwne rzeczy i nawet pare sekund chwile pracuje strasznie nierowno, tak z 3-4sekundy, ale to pewnie dlatego ze chodzi o smarowanie, olej gesty od mrozu itd. Zal mi tego auta czasem, ale poki co garazu brak :(

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

Opublikowano
Jak w temacie-macie podobne objawy?Juz po zapalenie silnika słychac przez około 0,5 sekunkdy szorstki,króki ale konkretny zgrzyt-gdzieś z przodu (od strony kierowcy).Tylko wtedy gdy jest zimno lub bardzo zimno-poniżej 0 stopni C.

taki?

1. na 100% nie jest to rozrusznik. U mnie rozrusznik został zdemontowany, dokładnie wyczyszczony i nasmarowany, wymieniono automa, bendiks i szczotkotrzymacz ze szczotkami a pomimo tego zabiegu kiedy jest bardzo zimno to broblem dalej jest.

2. nie ma też co sie obawiać uszkodzenia rozrusznika, w mechanizmie bendiksa jest jednokierunkowe sprzęgiełko, zatem jesli bendiks bedzie wciaz zazębiony z kołem zamachowym silnika to nic sie nie stanie bo moment z koła zamachowego nie przeniesie sie na rozrusznik.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
u mnie też zgrzyta przy uruchamianiu ale tylko jak jest zimno dużo poniżej 0 ,... może to ma jakiś związek z olejem i smarowaniem silnika przy uruchamianiu w takim zimnie :?:
Opublikowano
zgrzyt a raczej coś w rodzaju szurania/wycia, czy dzwięk u was jest taki sam jak na filmiku z linku, który wkleiłem?

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam, możesz zdradzić jak usunąłeś te usterkę bo u mnie w obecnej tem. też jak po raz pierwszy odpalam po długim postoju to mam podobny dźwięk?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzis tez bunia stala na dworze -6 jest zaraz ide ja odpalic ,ciekawe czy bedzie ten zgrzyt!!

Ale zauwazylem ostatnio jak zrobilem ok 30km podjechalem pod dom nie gasilem ,zakupy wypakowalem i wtym czasie byly zgrzyty(ok 10s-glosne) na wolnych obrotach

od strony kierowcy jakby jakas obudowa(rozrzadz) ,ale wszystko jest przykrecone ciekawe co to !

Opublikowano
a może to coś być z rozrusznikiem? bo dziś przy - 5 zgrzyt był trochę dłuższy a nie chciałbym żeby przy niższych temperaturach trwał jeszcze dłużej…
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, ponawiam problem wczoraj przy -10 C jak odpalałem auto zgrzyt mnie przeraził wiem na pewno że to jest wina rozrusznika! nie odskakuje od koła zamachowego i pracuje razem z odpalonym silnikiem. Ma któryś z kolegów jakieś wskazówki jak się zabrać za demontaż tego rozrusznika może jakieś zdjęcia itp... będę bardzo wdzięczny bo chce dziś się za to zabrać, (czy możne się coś uszkodzić od tego np. koło zamachowe bądź instalacja?)?

Odnośnie świec to przy pierwszym odpaleniu się nie uruchamiają dopiero przy kolejnym uruchamianiu na moment załącza się grzanie.

Opublikowano

mam ten sam problem z rana przy dużym mrozie, nie diagnozowałem co jest przyczyną ale widzę, że Ty rozkminiłeś sprawę. Niestety nie pomogę przy demontażu ale jak Ty dasz radę będę wdzięczny jak opiszesz całą procedurę :cool2: .

pozdro

Opublikowano

Odnośnie świec to przy pierwszym odpaleniu się nie uruchamiają dopiero przy kolejnym uruchamianiu na moment załącza się grzanie.

Na jakiej podstawie piszesz, że świece przy pierwszym uruchomieniu się nie włączają? Na podstawie kontrolki na desce?

Opublikowano

tez mnie dopadla jakas bolaczka przy rozruchu silnika :mad2: mianowicie dzis przy -19stopniach przy rozruchu spod maski wydobyl sie jakis pisk jakby jakis pasek tarl albo przymarzl - w sumie to nie wiem jak mam opisac to. taki dziwny pisk po chwli ustaje. po przejechaniu kilku km i wylaczeniu silnika i ponownym jego wlaczeniu pisku juz nie sychac.

zdziwila mnie jedna rzecz :cry2: w pewnym momencie dmuchawa nawiewu przestala dzialac na 3sekundy i znow sie wlaczyla

Opublikowano

@ lukolo

Z tą dmuchawą to mam podobnie czasem,nie martwiłbym się tym. Zwróć uwagę czy masz włączone automatyczne zamykanie obiegu powietrza. Ja dość często jeżdżę z tą funkcją włączoną i też zdarza się chwila,że dmuchawa jakby stopuje i "przeładowuje" :?

MIKE