Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z odpaleniem mojego BMW 530D. Samochód latem palił super. Natomiast teraz gdy temperatura jest bliska 0 albo poniżej 0 aby zapalić samochód muszę włączyć w komputerze jakąś opcję podgrzewania i mimo to muszę poczekać z 15 min aż samochód odpali. Żadnej kontrolki od podgrzewania świec nie ma albo ja nie widzę. Wyczytałem wszystko na temat odpalania z książki (instrukcji obsługi) i nic mądrego się nie dowiedziałem. Nie wiem gdzie jest problem czy w świecach czy robię coś źle bo nie wydaje mi się aby każdy miał taki problem ze swoim 530D. Poradźcie co mam robić ???
Opublikowano
Zmień świece żarowe na nowe. Przy obecnych temperaturach i zdrowej baterii, mój dziś rano przy -18 stopniach odpalił po 6 sekundach grzania świec od razu.
Opublikowano
Moim zdaniem temat jest dobrze zatytułowany bo przecież dopiero e39 i e60 jest 530d a w obu tych modelach moze się przydać taka informacja

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
odliczając czas grzania świec prędkość rozruchu w silnikach benzynowych i diesla jest taka sama , mój 3.0d odpala lepiej jak Japończyk cyk i już silnik pracuje niezależnie od temp zew., kiedyś miałem TDS i przy -25° odpalił najszybciej z 3 stojących Aut a praktycznie nie słychać rozrusznika , jednak jak ciężko odpala to brak jest kluczowego czynnika w postaci (uszkodzonych)świec żarowych.
Opublikowano
Mam problem z odpaleniem mojego BMW 530D. Samochód latem palił super. Natomiast teraz gdy temperatura jest bliska 0 albo poniżej 0 aby zapalić samochód muszę włączyć w komputerze jakąś opcję podgrzewania i mimo to muszę poczekać z 15 min aż samochód odpali. Żadnej kontrolki od podgrzewania świec nie ma albo ja nie widzę. Wyczytałem wszystko na temat odpalania z książki (instrukcji obsługi) i nic mądrego się nie dowiedziałem. Nie wiem gdzie jest problem czy w świecach czy robię coś źle bo nie wydaje mi się aby każdy miał taki problem ze swoim 530D. Poradźcie co mam robić ???

zmienić silnik na benzin :D

Opublikowano
mój w zimie palił pięknie przez 15 lat, ale to było Isuzu diesel wolnossący. Trzeba było tylko przy większych mrozach dolewać parę litrów benzyny na bak (zamiast rozmaitych wynalazków zapobiegających wytrącaniu sie parafiny czy czego tam z paliwa).
PawełH
Opublikowano
Nie wiem gdzie jest problem czy w świecach czy robię coś źle bo nie wydaje mi się aby każdy miał taki problem ze swoim 530D. Poradźcie co mam robić ???

Jak piszą koledzy zmień świece żarowe, wszystkie 6.

Uważaj tylko byś nie ukręcił. Beru lub NGK.

Jak chcesz używki to mi się ostały 3 dobre po wymianie na nowe :]

Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem nowe świece, nowy akumulator bo rozładowalem stary do zera, nawet mu ładowanie nie pomogło :). Zawsze mam full zbiornik (do rezerwy nie jeżdze max 1/4 baku zostawiam) i auto zapalam tak:

rano grzeje świece (tylko 1x) czekam z 10sek i odpalam auto. Auto pali od pierwszego przekręcenia. Dzisiaj było -12 st.C i też luz.

Sprawdz jeszcze ładowanie na akumulatorze jakie masz i czy Ci się na klemie nie grzeje.

Edytowane przez brokat_
brokat_
Opublikowano
Ja kupiłem nowe świece, nowy akumulator bo rozładowalem stary do zera, nawet mu ładowanie nie pomogło :). Do paliwa dolałem uszlachetniacz i zawsze mam full zbiornik (do rezerwy nie jeżdze max 1/4 baku zostawiam) i auto zapalam tak:

rano grzeje świece (tylko 1x) czekam z 20sek i odpalam auto. Auto pali od pierwszego przekręcenia. Dzisiaj było -12 st.C i też luz.

Sprawdz jeszcze ładowanie na akumulatorze jakie masz i czy Ci się na klemie nie grzeje.

Jakie świece?? w mojej 530d nawet nic się nie zapala...żadna

kontrolka tak więc skąd wiesz ile te świece podgrzewasz??

U mnie zapala się jakiś napis z rana na wyswietlaczu i to wszystko...

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

No i właśnie ten napis jest kontrolką ;)

Tak jak wyżej kolega pisał, dobrze jest jeszcze potrzymać na zapłonie, pomimo, ze kontrolka grzania świec zgaśnie.

Opublikowano

A ja wsiadam, przekrecam zapłon, czekam w sumie z 10sek, wciskam sprzegło, odpalam. Uroki diesla. I kto jest lepszy? ;)

Ani Ja, ani Ty.

Opublikowano

No i właśnie ten napis jest kontrolką ;)

Tak jak wyżej kolega pisał, dobrze jest jeszcze potrzymać na zapłonie, pomimo, ze kontrolka grzania świec zgaśnie.

No to nie źle,a ja własnie się dziwiłem czemu żadna kontrolka się nie zapala :mrgreen:

A szczerze mówiąc jak mi się ten napis pokazywał to ja odrazu zapalałem

auto i nie czekałem na zgaśnięcie i momo tego nawet przy -15C auto super zapala :)

Opublikowano
Wsiadam przekrecam zapłon, nie czekam ani sekundy,wciskam sprzegło i pali. Uroki benzyny.

Przez większą część roku robię tak samo z tą różnicą,że nie tracę czasu na wciskanie sprzęgła .

Gdy jest zimniej , niestety, trzeba chwilkę odczekać ( świece żarowe ) .

Uroki diesla :)

Co dziwne , nawet jak się ustawi webasto by wcześniej nagrzało autko , to i tak trzeba odczekać aż zniknie Vorgluehen .

Oczywiście przy takich mrozach jak teraz .

Opublikowano
Ja kupiłem nowe świece, nowy akumulator bo rozładowalem stary do zera, nawet mu ładowanie nie pomogło :). Do paliwa dolałem uszlachetniacz i zawsze mam full zbiornik (do rezerwy nie jeżdze max 1/4 baku zostawiam) i auto zapalam tak:

rano grzeje świece (tylko 1x) czekam z 20sek i odpalam auto. Auto pali od pierwszego przekręcenia. Dzisiaj było -12 st.C i też luz.

Świece -dobre NGK

Kontrolka wyglada jak "okulary" pomarańczowa :) świeci się przez chwile jak ciepły silnik dłużej jak zimny :)

brokat_
Opublikowano

Jak masz "duży" komputer, to zadne okularki nikomu się nie zapalą ;)

A benzyna na stacjach paliw jest tańsza od ropy. I co Ty na to?

To wlewaj benzynę. Nie próbuj lać ropy :norty:

Opublikowano
A benzyna na stacjach paliw jest tańsza od ropy .

no tak 95 na pewno :) to lej taką i się ciesz :P najlepiej jeszcze z jakieś stacji na kompletnym odludziu:)

Wsiadam przekrecam zapłon, nie czekam ani sekundy,wciskam sprzegło i pali. Uroki benzyny.

Kolego miałem parę aut z silnikami benzynowymi i co z tego? zapalały zawsze dobrze :) tak jak moja 530d która jest pierwszym prywatnym dieslem którego używam na codzień (nie liczę Fiesty ojca i diesli z pracy VW Touran 2.0TDI 2006r, Nissan X-Trail 2.2 dCi 2006.10 , Navara 2.5 2007.01, Peugeot 407SW Sport 2.7HDI one wszytskie też super zapalają bo wymieniamy w nich świece co 30 tyś km).

Więc komentarze i opinie, że benzyna jest lepsza od diesla zostaw dla siebie :) Jak ktoś ma dobre świece (a nie wolno ich spalić czyli nie używamy grzania świec parę razy pod rząd - w instrukcji BMW pisze przekręcic kluczyk tylko 1x do poz. 1 poczekac parę sekund i palić do skutku to jego diesel zapali na 100000%).

Dla mnie silnik Diesla kręci od dołu od zaraz :),a każde BMW z silnikiem benzynowym ma to do siebie że zaczyna dopiero fajnie jeżdzić powyżej 3,5 tys obrotów na minutę :)

Pozdrawiam Wszystkich posiadaczy benzynek i diesli :)

brokat_
Opublikowano

Świece -dobre NGK

Kontrolka wyglada jak "okulary" pomarańczowa :) świeci się przez chwile jak ciepły silnik dłużej jak zimny :)

U mnie nie ma tej kontrolki, za to palis ie napis PRE-HEATING, wczesniej nie wiedzialem ze sie wogle pojawia, bo pojawia sie z minimalnym opoznieniem, wiec odpalalem auto bez grzania, i zawsze palilo i pali jak benzynka, bez wzgledu na temp. zewnetrzna.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Dzisiaj jestem umówiony na wymianę świec. Oczywiście wszystkie 6 sztuk. Kupiłem NGK. Ja mam duży wyświetlacz i nie mam żadnej kontrolki od grzania świec. Wyskakuje właśnie taki napis PRE-HETING. Mam nadzieję że dzisiaj mój problem zniknie. Bo mam ją od ponad pół roku (to moje 3 BMW) i nie miałem z nią żadnych problemów. Pozdrawiam
Opublikowano

Świece -dobre NGK

U mnie nie ma tej kontrolki, za to palis ie napis PRE-HEATING, wczesniej nie wiedzialem ze sie wogle pojawia, bo pojawia sie z minimalnym opoznieniem, wiec odpalalem auto bez grzania, i zawsze palilo i pali jak benzynka, bez wzgledu na temp. zewnetrzna.

No u mnie własnie to samo się zapala ten sam napis,ale domyslałem się

ze to chodzi o coś z podgrzewanie bo zaczął pokazywac sięprzy pierszych spadkach temp

I faktycznie jak Ty nigdy nie czekałem aż zgasnie tylko paliłem odrazu

auto,a że odpalało za kazym razem jak benz to mówiłem sobie jakie te

bmw jest zarąbiste nie potrzebuje żadnego grzania swiec... :mrgreen: