Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Male pytanko bo mie cos zaciekawilo mam e46 320D Turing rok 2000 czyli po lifcie ??? czym sie miej wiecej różni z przed a po lifcie ??? Niezrobilem fotki ale zdezaki mam szerokie tzn chyba ten M-pakiet spryskiwacze ksenonów też są więc jeżeli są to mam po lifcie ???
Opublikowano
Male pytanko bo mie cos zaciekawilo mam e46 320D Turing rok 2000 czyli po lifcie ??? czym sie miej wiecej różni z przed a po lifcie ??? Niezrobilem fotki ale zdezaki mam szerokie tzn chyba ten M-pakiet spryskiwacze ksenonów też są więc jeżeli są to mam po lifcie ???

Lifting był w połowie 2001 roku (sedan, touring ) oraz w połowie 2003 roku (coupe) - także masz przed liftem.

Spryskiwacze ksenonów muszą być jeśli auto zostało fabrycznie wyposażone w ksenonowe reflektory.

Opublikowano
Lift w drugiej polowie 2001, silnik 2,0D zmiana ze 136KM na 150KM, inny przod np kierunki skierowane do gory a nie w dol, halogeny w zderzaku sa male okragle a nie prostokatne. Kolejny lift to 2003 w drugiej polowie, silniki diesla otrzymaly 6 biegowa skrzynie silnik 3,0D moc z 184KM na 204KM odcinka obrotow przy 5tys obr a nie przy 4,5tys. Jesli masz rocznik 2000 to przed liftem i silnik diesla 136KM o ktorym nie sa najlepsze opinie. Wymieniaj dosc czesto olej ok co 10tys. Pozdro
Opublikowano
Nie w polowie tylko od wrzesnia :)

No niebardzo - lub nie zgadza się to z realoem. Tam np silnik M47N (czyli 150KM z 2,0d ) występuje od 03.2001 - czyli od marca.

Wątpię aby wkładali je do aut przedliftingowych.

Reasumując - ani ty ani ja nie tarfiliśmy dokładnie - co nie zmienia faktu iż autor postu ma auto w wersji przedliftingowej.

Opublikowano
Jesli masz rocznik 2000 to przed liftem i silnik diesla 136KM o ktorym nie sa najlepsze opinie. Wymieniaj dosc czesto olej ok co 10tys. Pozdro

Nie bardzo rozumiem o jakie opinie chodzi i dlatego tak często ma olej zmieniać :?: :?:

Opublikowano

Czytając to forum i inne publikacje na temat modelu e46 można powiedzieć że e46 przed liftem mają jedna podstawowa wadę - pompa vp44 wrażliwa na jakosć paliwa. Natomiast w e46 po lifcie lubi siadać turbina. Reszta to w zasadzie to samo...

Ale trzeba powiedziec sobie że:

- ktos zaleje paliwo na szemranej stacji i potem mówi że mu pompa padła

- z turbina podobnie - sie nie szanuje to padnie.

No ale skoro silnik jest w zasadzie ten sam a tylko podkręcone turbo to może sie szybciej wysypać...

Moje zdanie na ten temat: zależy jak sie trafi...

Opublikowano

. Tam np silnik M47N (czyli 150KM z 2,0d ) występuje od 03.2001 - czyli od marca.

Wątpię aby wkładali je do aut przedliftingowych.

Hmmm. Mam e46 320d z 21 marca 2001r i silnik 136KM wiec tak jak mowisz tez nie jest chyba ze te silniki wkladali losowo :mrgreen:

Opublikowano

Hmmm. Mam e46 320d z 21 marca 2001r i silnik 136KM wiec tak jak mowisz tez nie jest chyba ze te silniki wkladali losowo :mrgreen:

Nie wiem jak jest - podałem ci datę (jakbyś przeczytał podałem także źródło - REALOEM) - a sam nie mam pojęcia kiedy dokładnie przeprowadzono lifting modelu.

Moim skromnym zdaniem mogło być tak, iż przez pewien okres czasu szły z taśmy oba typy - ale czy tak było - najlepiej napisz do fabryki i będziemy wiedzieli dokładnie.

Pzdr,

Opublikowano
Ok wiec mam jednak przed liftem. Ale i tak prezentuje sie super doskonale. Tak jak mowicie zmieniam olej co 10000 paliwo tylko z jednej stacji nie tam z byle czego z auta jestem jak najbardziej zadowolony pomimo malych usterek(drobiazgow). Straciłem trzy lata zycia jezdzac Vectra
Opublikowano

Ello,

Czy różnice między silnikami 136 KM i 150KM to tylko pompa i turbina?

Słyszałem że ten 150 KM to już common rail jest.

Pozdrawiam,

Przemek