Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

nie mogę znaleźć a Mącznik chyba dawał namiary jakie klocki i gdzie je trzeba kupować....

help.

pozdrawiam,

Marcin

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, nizej podaje klocki jakie fabrycznie sa montowane w x5 i ceny ze sklepu internetowego, nie wiem czy aktualne bo kupowalem jakies 2 miesiace temu

komplet klocków na przód:

Jurid J-AS - cena okolo 250 zl zł (z przodu OE BMW to Jurid)

komplet klocków na tył:

Textar - ok 190 zł (z tyłu OE BMW to Textar)

czujnik zużycia przednich klocków:

ATE - 50 zł

czujnik zużycia tylnych klocków:

ATE - 50 zł

przednia tarcza hamulcowa:

Zimmermann - 250 zł / 1 szt.

Zimmermann SPORT (nawiercane) - 390 zł / 1 szt.

Textar - 290 zł / 1 szt.

pozdr

• 1 rok później...
Opublikowano

witam panowie

Przymierzam sie do wymiany kompletnej hamulcow.Tarcze plus klocki przod,tarcze plus klocki tyl.Jakie polecacie tarcze oraz klocki?,czy macie jakies doswiadczenia z jakas firma?

Opublikowano
Przymierzam sie do wymiany kompletnej hamulcow.Tarcze plus klocki przod,tarcze plus klocki tyl.

klocki - ATE (bo nie hałasują),

tarcze: bez znaczenia, odkuwki stali do tarcz robi jedna i ta sama huta. Materiał wszyscy "producenci" kupują ten sam. Różni je potem tylko wentylowanie bądź nie (dodatkowy koszt, w mojej ocenie bez wpływu na efektywność) + opakowanie.

pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
Przymierzam sie do wymiany kompletnej hamulcow.Tarcze plus klocki przod,tarcze plus klocki tyl.

klocki - ATE (bo nie hałasują),

tarcze: bez znaczenia, odkuwki stali do tarcz robi jedna i ta sama huta. Materiał wszyscy "producenci" kupują ten sam. Różni je potem tylko wentylowanie bądź nie (dodatkowy koszt, w mojej ocenie bez wpływu na efektywność) + opakowanie.

Huta Stalowa Wola :D

M.i.k.l.i.k.
  • Moderatorzy
Opublikowano
To tarcze są ze stali? :mrgreen:
  • Moderatorzy
Opublikowano
A zawsze myślałem że z żeliwa... :duh: :duh:
Opublikowano

Polecam wikipedie. Z żeliwa jest wykonana obejma tłoczka i klocków. Tarcze bywaja z zeliwa sferoidalnego typu 700, ale wtedy maja tendencje do odkształcania sie przy różnica temperatur typu hamowanie+woda, dlatego odchodzi sie od zeliwa do stali a teraz wchodza juz tarcze bimetaliczne. Problemem jest, że większość z nas nie odróżnia żeliwa od stali.

Marcin

• Moderatorzy
Opublikowano
Stal to mój chleb powszedni i informuję Cię że nasze tarcze są żeliwa.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Temat się wyczerpał?

Szukam opinii na temat tarcz i klocków bo niedługo i u mnie szykuje się wymiana...

Trochę ponad rok temu na przód wrzuciłem lucasy i mam już na nich zrobione ponad 50tys. Jestem z nich zadowolony.

Miesiąc temu zmieniałem tył na ATE i też jest ok, ciche, dobre hamowanie.

Niestety w okolicy Nowego Roku będę musiał zmienić tarcze przód bo już niewiele ich zostało.

Zastanawiam się zatem jakie wsadzić do mojej e91?

Możecie coś polecić?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Klocki Bosch odradzam! Piszczą!

Tarcze i klocki przód założyłem ATE, trzęsie kierownicą przy hamowaniu... Rozważam zakup tarcz Zimmermanów. Gdzie to kupić? Jaki koszt?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie to samo.wymienilem tarcze i klocki na ATE i trzesie kierownicą przy hamowaniu .toczenie pomaga na chwile.znajomy mechanik powiedzial ze jest to bolączka x5-tek.twierdzi ze tylko oryginaly sa ok.ja zastanawiam sie na zimermanami sport (nawiercane) Moze one wytrzymają czeste i mozne hamowanie nielekkiego przeciez auta. wymieniles juz te tarcze Piong?jesli tak to na jakie i czy nie trzesie przy hamowaniu :?:
Opublikowano
Stare tarcze sa jeszcze ok, zostawilem je. Dam je do szlifowania do Mikody do Częstochowy i założe. Poźniej te "nowe" ATE dam do szlifowania i zobacze co z nimi nie tak. Też myślę poważnie o Zimmermanach plus dobrych klockach! Bo kiedyś w "7" E38 miałem taki sam problem. Założyłem miękkie klocki i przestało trząść kierownicą :| Aha, polecane i dawane na pierwszy montaż klocki to JURID. Nie są tanie, ale kupie i zobaczymy.