Skocz do zawartości

Mialem Mineralny a wlalem POLSYTETYK!! POMOCY!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:)

Zmienialem dzis olej w swojim TDS 318 i mialem wlany MINERALNY castrol z beczki!! A mam przejechane 203tys.km! :!: :!: Pytalem na forum jaki mam wlac olej pzy tyzch KM to mi podpowiedzieli zebz wlac polsytetyk i tak zyobilem kupilem CASTROL MAGNATEK 10W40 dizel :D zapalilem silnik i mi sie wydaje jak by glosniej chodzil :roll: moze to zludzenie.... :roll: ale czy cos sie stanie jak mialem mineralny a teraz polsyntetyk :?: :?: :?: :?: Silnka mi nie roszczelni czy cos w tym stylu :?: :?: Nie jestem pewien czy to org. przebieg jest :?: :!: :roll2: Dziekuje zya odpowiedz :!: Pozdrawiam

Było e36 318 z 92r. M-technic . Piekna maszyna i bez awaryjna z 340tys.km:D
Opublikowano
Przebieg na 100% jest nieoryginalny bo gdyby tak było nikt nie zalał by go minerałem tylko syntetykiem lub połsyntetykiem. Jeździj na tym oleju i popatrz co jakiś czas czy nie przepala ci go silnik dużo jeżeli tak zmien na minerał spowrotem.
Opublikowano
Standard. Głośniej pracują "szklanki". Po wlaniu pełnego syntetyku było by jeszcze głośniej.
Opublikowano
W ASO wlai mi polsyntetyk MOBILA!! Jezdzilem na nim do kanca i bylem na takim malym warsztacie to powiedzieli mi zeby teraz wlac mineralny i tak zrobilem... Jesli te szklanki to sa zawory to tak wlasnie mi sie zdaje jak by glosniej chodzily :cry: :cry: To co koledzy mi teraz doradzacie :?: :?: zaplacilem za olej 120zl. ale jesli ma mi zaszkodzic ten olej to wole kupic mineralny jak bedzie taka potrzeba :!: :!:
Opublikowano
W ASO wlai mi polsyntetyk MOBILA!! Jezdzilem na nim do kanca i bylem na takim malym warsztacie to powiedzieli mi zeby teraz wlac mineralny i tak zrobilem... Jesli te szklanki to sa zawory to tak wlasnie mi sie zdaje jak by glosniej chodzily :cry: :cry: To co koledzy mi teraz doradzacie :?: :?: zaplacilem za olej 120zl. ale jesli ma mi zaszkodzic ten olej to wole kupic mineralny jak bedzie taka potrzeba :!: :!:

Tak to właśnie jest stare zabobony i teorie z polmozbytów że duży przebieg to trzeba lać minerlany. Bzdura totalna, tymbardziej z beczki. Matko boska. Jak długo jezdziłeś na tym mineralnym? Jedną wymiane tylko?

Z reguły nikomu nie szkodziła taka zamiana , Tylko w sumie w większości przypadków dotyczylo to silnikow benzynowych wieć tu trudno mi się wypoiwedziec konkterniej....[/img]

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Przebieg na 100% jest nieoryginalny bo gdyby tak było nikt nie zalał by go minerałem tylko syntetykiem lub połsyntetykiem.

Niekoniecznie.

Czytałeś Grudniowy BMW TRENDS :?:

Jakis mózg do E39 535i z przebiegiem 60 lub 100tyś zalał półsyntetyk :mrgreen:

Więc "wszystko sie może zdarzyc" :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

spokojnie nie panikuj ja mam taki sam model na balacie ponad 200000 km leje cały czas castrol 10W40 półsyntetyk i śmiga ok, pracuje ładnie łyka mi ok 0,5 litra od zmiany do zmiany ok 10000 km, obserwuj stan oleju i czy nie ma wycieków powinno być ok

pozdrawiam

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
Jedna wymiana tylko byla z beczki!! wyciekow raczej nie mam tylko mi pomiedzy skrzynia a silnikiem cos wigotnie sie robi i czasami szarie przez chwilke sprzeglo jak stoji dluszy czas na zimnym powietrzu!! jak stoji w garazu to nie szarpie!! Zauwarzylem wczoraj tak jak by sionlniczek lzej pracowal,szybciej wchodzil na obroty i lzej palil!! Moze to jest jakas roznica pierwszy raz wlalem olej dla dizla bo ten z bzeczki to piorun wie co to byl:/ Pojezdze i zobaczymy... Mam nadzieje ze bedzie wszystko OK:) Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Opublikowano

Spokojnie lej Półsyntetyk jak też leje Castrola mam przebieg około 300tys i zmieniałem z mineralnego. Za moją namową brat w Calibrze z przebiegiem ponad 300tys też zmienił z minerala na tego Castrolka i też jest zadowolony.

Zwolennicy mineralnego zawsze piszą że półsyntetyk wypłukuje nagary z silnika i go rozszczelnia, ale jak spuszczałem olej mineralny po 7tys km to był aż czarny (tak jak by zbierał te nagary) a półsyntetyk po 10tys jeszcze potrafi trzymać ciemno brązowy kolor. W każdym razie mnie zużycie oleju nie wzrosło i na 10tys km bierze od 500ml do 750ml.

BMW forever!!!
Opublikowano
Przy większym przebiegu można lać i syntetyk ja leje przy 480 km i jest ok.Ubytki są minimalne. :wink: Także mysle że jakbyś syntetykiem zalał to by się nic nie stało.