Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co może być przyczyną drżenia kierownicy. Wrażenie identyczne jak przy nie wyważonych kołach i przy tych samych prędkościach tzn powyżej 130 km/h. Problem leży w tym że koła już wyważyłem i efekt "bicia" na kierownicy nie ustąpił
Opublikowano

jak nie koła to luz na drążkach lub maglownicy, ale to raczej dalej przyczyna felg.

Może któraś jest skrzywiona lub Pan zle wyważył, ja się spotaklem u siebie że po wyważeniu dalej biło i poprawa pomogła na jakiś czas :)

Opublikowano
Co może być przyczyną drżenia kierownicy. Wrażenie identyczne jak przy nie wyważonych kołach i przy tych samych prędkościach tzn powyżej 130 km/h. Problem leży w tym że koła już wyważyłem i efekt "bicia" na kierownicy nie ustąpił

jedz do warsztatu ktory wywazy Ci koła założone na samochodzie.

jest spora roznica miedzy wywazaniem zdjetego kola a zalozonego...

Opublikowano

przede wszystkim nie wyważaj w serwisie tylko w jakims dobrym serwisie opon.

Jeśli nie wyważenie to może być nadal mnóstwo przyczyn:

-poząbkowane opony (w ogóle jakoś zniszczone),

-zbieżność (ustaw geometrię),

-krzywe tarcze,

-może wpadłeś w dziure i masz krzywy wahacz...

Duzo jest na forum serii "3"-poszukaj tam.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź wyważenie kół, jeżeli to nie pomoże to sprawdź stan opon (czy nie ma żadnych zgrubień na bokach oraz owalizację) oraz felgi. Jeżeli tu jest ok. To trzeba sprawdzić zawieszenie:silentbloki wahaczy ewent. końcówki drążków kierowniczych i listwę maglownicy (pod kątem ewent. luzów).
Opublikowano

mysle ze prawidlowe wywazenie kół powinno pomoc

Ja np. mam takie cos ze trzymajac kierownice prosto kiedy ja puszczam odchyla sie delikatnie w prawo po czym mnie znosi to tez cos z wywazeniem ?cisnienie jest jednakowe bo sprawdzalem..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zazwyczaj droga jest tak wyprofilowana żeby prawa strona była niżej od lewej. to może być przyczyna ściągania.
Opublikowano

jeżeli ściąga pojazd a droga jest prosta, to już raczej wina tylko zbierzności.

oczywiście zakładam że felgi są ok.

Opublikowano

Will-miałem to samo-ściąganie delikatne w prawo,do tego lekkie drżenie (wszystko ledwo wyczuwalne).Miało to miejsce po wymianie felg i wahacza (słynna dziura po powrocie z Hungaroringu) w-o zgrozo!!!-serwisie BMW.

Okazało sie,ze oddali mi auto ze źle wyważonymi oponami (po kilkadziesiąt gram trzeba było nawet dokładać).

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Felgi na bank sa cale bez skazy bym powiedzial.

A jesli chodzi o to sciaganie to ja drzenia jeszce nie mam :)Jest natomiast widzialny ruch kierownicy w prawo bardzo delikatny no i znoszenie.. wczoraj znow sprawdzalem cisnienie opon i bylo wszedzie takie samo.

Mialem okazje sprawdzic czy bedzie drzenie przy wiekszych predkosciach i przy 210 tez nic nie drzalo wiec mysle ze ok jest (oczywiscie predkosc rozwianalem na naszej platnej autostradzie przy minimalnym natezeniu ruchu) :)