Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro masz dostęp do oryginalnej, fabrycznie nowej turbiny do 330d za 1.5k z f-vat to ja proszę o jedną. Napisz na PW kiedy możesz wysłać i gdzie przelać pieniążki, podam Ci dane do faktury i adres do wysyłki.

Pzdr

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Skoro masz dostęp do oryginalnej, fabrycznie nowej turbiny do 330d za 1.5k z f-vat to ja proszę o jedną. Napisz na PW kiedy możesz wysłać i gdzie przelać pieniążki, podam Ci dane do faktury i adres do wysyłki.

Pzdr

Obawiam się iż nie doczekasz się takowej w tej cenie. Po prostu kolega trochę popłynął.

https://ssl.allegro.pl/search.php?string=bmw+e46&from_showcat=1&category=50857&country=1&order=pd

Cena sklepowa brutto 1040 OJRO nr kat. 11 65 7 790 328

Więc może jak kolega Rado_! załatwia po 1500/4,13 = 363 OJRO to ja od razu kupię 100 i odsprzedam z zyskiem chociażby 20%.

Pzdr,

P.S. Tutaj są jeszcze droższe:

http://www.schmiedmann.com/3_series/E46/Spare_parts_-_engine_and_driveline/Engine-parts_mechanical/Page8.htm

Oczywiście tak jak napisano: The product is unoriginal, but in OE quality

Opublikowano

no i sam sobie odpowiedziałeś , ja kupie ale ty nie , a tobie moge sprzedać po cenach rynkowych , ale ja nie widze tu 3,5 tys jak pisałeś

przesadzasz we wszyskim kolego

sam sobie odpowiadasz , kiedyś było jeszcze taniej bo euro było słabe , troche są droższe faktycznie ale bez przesady .

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no i sam sobie odpowiedziałeś , ja kupie ale ty nie , a tobie moge sprzedać po cenach rynkowych , ale ja nie widze tu 3,5 tys jak pisałeś

sam sobie odpowiadasz , kiedyś było jeszcze taniej bo euro było słabe , troche są droższe faktycznie ale bez przesady .

Kolego piszesz non stop o starym IS-ie lub świeżej e46 330d.

Może zamiast pocić się i sapać podaj jakieś konkrety/doświadczenia z 320i/d z lat 98-99. Ja jedno z takowych aut mam i śmiem się wypowiadać.

Firmę tez mam i tam katuję nowe diesle, ale to na ogół 3-5 lat . W tym roku IVECO '02r pożarło nam kupę kasy bo przy 320k km na blacie poleciało prawie wszystko w pół roku (pompa, turbo, wtryski). Nie było nowe i latało u nas 3 lata bez większych awarii, jak poleciało to wszystko na raz.

Przed tym właśnie ostrzegam kolegę, żeby tych niewielkich oszczędności z krótkich tras (w ciągu roku-dwóch) nie wciągnęła mu w jeden dzień grubsza awaria.

Jak by kolega miał dylemat "mam 40tyś, dużo jeżdżę" sam bym poradził 330d.

Opublikowano
ale ja nie widze tu 3,5 tys jak pisałeś

A umiesz obsługiwać komputer(aby znaleźć dzisiejszy kurs, oraz kursy ubiegłoroczne) oraz kalkulator(aby sobie to przeliczyć)??

918,78EU (netto), 905,27 (netto) - ile to jest???

Do kwoty netto dolicz podatek VAT (25%) - i ile to jest???

Może byś już się nie kompromitował i nie pisał, że inni nie umieją kalkulować skoro sam nie potrafisz sobie wykonać prostego działania jakim jest mnożenie.

no i sam sobie odpowiedziałeś , ja kupie ale ty nie, a tobie moge sprzedać po cenach rynkowych

Wiesz co - coś mi twoje pisanie za bardzo kojarzy się z pisaniem kolegi piotra23_24.

Wolałbym nie wchodzić w wymianę zdań z kimś, kto wg przysłowia pokona mnie doświadczeniem.

Pzdr,

P.S. Kolego Rado_! nie potrafisz podać żadnego obiektywnego uzasadnienia twoich wypowiedzi. Podajemy ci tutaj na forum strony internetowe z cenami - piszesz, że przesadzam. Sorry ale ja tych cen nie ustalałem!!!. Piszesz, że możesz coś tam załatwić - ale potem się z tego wycofujesz. Jak dla mnie DZIECINADA kolego.

Opublikowano

Rado_! po co piszesz o 330i, skoro piotr2569 porównywał 320i-330d to po pierwsze. A po drugie nikt nie twierdzi, że Twoje 330d z 2004 to złe auto.

Generalnie chodzi o to, ze nie można porównywać 330d (z konca produkcji technologicznie dopracowane)

z 320d ( z początków produkcji i przebiegiem lekko licząc 300 tys km).

Podsumowując za 25 tys zl można polecić 10 letnie 318i/320i albo młodsze, mniejsze auto benzynowe z silnikiem do 1.4.

Opublikowano
panowie mi chodzi o plusy i minusy silnika diesla i benzyny a wy tworzycie sobie jakąś wojne.Tak jak już pisałem wolałbym silnik diesla ale rozważam równie kupno benzyny zdaje sobie sprawe z tego ile dany model może mieć przejechane oraz z ewentualnego remontu pompy ale chodzi mi czy takim silnikiem(2.0diesel) można ogólnie fajnie sie bujać i czy sam silnik pomimo przebiegu ok 20000 km da rade przejechać jeszcze raz tyle
Opublikowano
chodzi mi czy takim silnikiem(2.0diesel) można ogólnie fajnie sie bujać i czy sam silnik pomimo przebiegu ok 20000 km da rade przejechać jeszcze raz tyle

200 000 nie 20 000 :wink:, przejechać przejedzie, cały czas mówimy, że silnik jest ok, wadliwy jest osprzęt silnika

Opublikowano

Ludzie przesadzacie , 320d wcale takie złe nie jest jak tu wypisujecie , naprawy są coraz tańsze bo coraz wiecej jest części , o kursie euro nie bede się wypowiadał , mam płacone w euro wiec potłumaczcie mi dalej

mi od poczatku chodziło o 320d a nie moją 330d , rozbawiło mnie tylko spalanie 330i na poziomie 11 l , po co takie bzdury wypisujecie , ktoś kupi i bedzie ździwiony , te naprawy też są mocno przesadzone , można kupe kasy wydać i jeździć nadal szrotem , poczytajcie sobie topiki , większość tych napraw to jest naciąganie klienta - dlatego śmieszą mnie wasze teorie

ja dalej bede swoje twierdził że 320d bedzie w eksploatacji tańsze od benzyny ,

radze poszukać w dobrym stanie 320d , jest ich sporo wiec można coś wybrać , a nieprzekonuje mnie że benzyna to od razu znaczy że ci się nie sypnie ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Panowie wy tu tak polemizujecie że te diesle takie awaryjne i wogule a ja mam skromnutkie 318 Tds 97 roki po przeczytaniu opinii na temat diesli 10 letnich i starszych to boje się odpalić jutro autko:), a tak na poważnie to zgadzam się iż przy dzisiejszym zaawansowaniu technicznym w szczególności diesli trzeba się przed kupnem samochodzikowi przypatrzeć ale tzw. strupy trafią się wśród benzyn i diesli jak autko trafi na rzeźnika to nie musi mieć 400000 km i więcej aby było zajechane , ale są egzemplarze serwisowane z pełna histora napraw itd... nie koniecznie z super małym przebiegiem ale z uczciwych rąk zadbane po prostu i takie autka życzę koledze który założył wątek......

co do ekonomi to diesel rzeczywiście trzeba nim sporo pojeździć aby się zwrócił , oby bezawaryjnie, ale są ludzie którzy kupuja diesla i nie robią 40000 km rocznie a znacznie mniej..... więc i autko z przebiegiem akceptowalnym można trafić :)

Po drugie niektórzy na dźwięk silnika i kulturę pracy przekładają elastyczność, wysoki moment obrotowy inna charakterystykę , wiadomo są plusy i minusy z obu stron, sam bym chciał rzędową szóstkę, ale przy obecnym budżecie będę szukał następcy dla mego E36 raczej 320d E46 takie życie :)..............

ps. w moim Tds odpukać turbo, silnik, skrzynia ok choć drobnostki się czasem sypią ale to już efekt wieku dojrzewania heeh :)

pozdro

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano

dzisiaj zrobiłem mały test spalania

pojeździłem sobie trochę po mieście (ten samochód mam dopiero 3 tygodnie więc jeszcze się cieszę z jazdy i trochę go katuję) i jakież było moje zdziwienie kiedy komputer wykazał mi spalanie 18,2.

kurcze a miał być taki oszczędny diesel :twisted2:

ps. jutro też tak pojeżdżę :dance:

Opublikowano (edytowane)

pojeździłem sobie trochę po mieście (ten samochód mam dopiero 3 tygodnie więc jeszcze się cieszę z jazdy i trochę go katuję) i jakież było moje zdziwienie kiedy komputer wykazał mi spalanie 18,2.

eeee no koledze Rado_! pali 6L,chyba masz jakiś zepsuty egzemplarz :mrgreen:

sam wyceń - jestem ciekawy , na zimnym silniku stukało mu w silniku , podobno bardzo częsty objaw isa , w silniku coś robił musiałbym się dopytać dokładnie

teraz wymiana napinaczy i rolek łańcucha , regulacja itd , nie znam tego silnika wiec sami oceńcie ile to kosztuje

do tego pracuje w Warszawie a dojeżdza z Radomia - i kupił sobie benzyne Surprised , nasłuchał się o ekonomi benzyniaków i tak ma

kolego wymiana łańcucha,rolek,napinacza to czynność obsługowa a jeżeli musiał to zrobić to znaczy że przebieg jest konkretny(pewnie ok 400kkm)

Na marginesie w dieslu też się to robi.Stukające popychacze też świadczą o wieku i przebiegu i nie jest to tragedia jeżeli chodzi o koszty.

Edytowane przez green71
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

mówisz o chwilowym spalaniu czy średnia na 100 km/h

mi przy maksymalnych katowaniu gaz w podłoge , hamulec spalił 12l

na A4 maks ile się dało 240 km/h spalanie 10 l/100

wiec pojedź do mechanika bo coś nie tak z twoim dislem

a dla niedowiarków to moge pokazać , dzisiaj spadł śnieg i pojechałem sobie na placyk pokecić bączki , akurat zatankowałem wiec skasowałem licznik , no i spalnie wyszło jak na razie 8 l :)

rozumiem że to kolejna bezsensowna prowokacja , mi nigdy mój disle nie spalił wiecej niż 12 l na 100 km , po prostu nie da się wiecej ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

green czytaj ze zrozumieniem a nie kolejne bezsensowne złośliwości

skoro piotr stwierdził że 3l benzyna mu pali w mieście 11 l to ja stwierdziłem że turlając się spale 6l i to jest prawda bo wtrasie testowałem i nieprzekraczając 120 km/h spalanie wyszło mi 5,2 l

a jak niewieżysz to może załóżmy się konkretnie i ci pokaże

i nie bede tu słuchał kretyńskich komentarzy

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
sorki za złośliwości :wink: ale nie mogę przełknąć twoich komentarzy spalania,że jak benzyna to 15l/100 jak diesel to 5l/100.W tym momencie kiedy są ujemne temperatury i mam termostat do wymiany spala mi 11-12l/100.Robię odcinki po kilka kilometrów a wskazówka temp. jest zaraz za niebieskim polem.Więc myslę że bez problemu 3.0 benzyna zmieści się 11l przy normalnej jezdzie w mieście.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano (edytowane)

jako szczęśliwy posadacz disla po naprawie turbiny (u mnie na szczeście szło zregeneować - 900netto + wymiana) powiem jedno. Przy przebiegach rzędu 20000km rocznie nie chce więcej samochodu z doładowaniem. Obojętnie czy nówka z salonu czy używka.

konkretnie w moim przypadku jeżdzenie dislami nie benzyniakami daje mi oszczędności rocznie do 15 tys

Co do za w odniesieniu do BMW 330xd i przebiegu rzędu 30000km rocznie? W porównaniu do czego te oszczędności?

Pozdrawiam

PS: mi pali E-36 318 TDS 7l/100km na trasie i około 8l/100km przy spokojnej jeździe w mieście, znam jeszcze jedną osobę z takim samym silnikiem i ma podobne wyniki. W 8l nie wierze w E-46 330 xd mimo noweszej generacji silnika

Edytowane przez pawlacz
Opublikowano
sorki za złośliwości :wink: ale nie mogę przełknąć twoich komentarzy spalania,że jak benzyna to 15l/100 jak diesel to 5l/100.W tym momencie kiedy są ujemne temperatury i mam termostat do wymiany spala mi 11-12l/100.Robię odcinki po kilka kilometrów a wskazówka temp. jest zaraz za niebieskim polem.Więc myslę że bez problemu 3.0 benzyna zmieści się 11l przy normalnej jezdzie w mieście.

Nie zmieści się w 11 litrach. Moja teraz spala 13/100 i to jest realne spalanie. Fakt faktem, że robię dziennie 2 x 5 km więc silnik ciągle niedogrzany.

BTW Piotr nie ma 3 litrowej benzyny.To będzie 2,2 (teraz chyba trafiłem)

Opublikowano

Z wlasnego doswiadczenia:

obecnie 320d(150KM) spalanie: miasto 7.5 / trasa 5.5

bylo 320i(150KM) spalanie: miasta 12 / trasa 8

Wszystkie wyniki uzyskane przy bardzo dynamicznej jezdzie! i sprawnych autach.Prosze wiec o powazne wypowiedzi.

Opublikowano

Wiele osób ma dylematy 330i vs 330d. Rozwiązanie jest proste jeśli ktoś robi duże przebiegi - rzędu 30 tys. rocznie i więcej.

Ja robię około 10-15 tys rocznie i mieszam w małym miasteczku, gdzie nie ma świateł, korków itp.

Miałem dylemat pomiędzy 330d a 330i. Popatrzyłem na ceny turbin i układu paliwowego 330d, porozmawiałem z mechanikami, przejechałem się 330d (co prawda w E39), następnie 330xi, 330CI i wybór stał się prosty - E46 330CI.

Gdybym robił sporo wieksze przebiegi to podjąłbym ryzyko zakupu 330D - bo nawet ewentualna naprawa turbiny czy układu wtryskowego nie przekreśliłaby oszczędnosci na paliwie.

W moi przypadku przelicznik spalania był prosty w 330CI mam średnie spalanie około 10l, w przypadku 330D byłoby to 7l (cały czas piszę o spokojnej jeździe) Moja jazda to głownie 50 - 70 km trasy. Trzy litry na 100km przy dzisiejszych cenach paliw to 10 zł wiecej w przypadku 330CI, w skali roku będzie to 1000 - 1500 zł - moim zdaniem warto chocby dla fantastycznego dźwieku silnika i wysokiej kultury pracy jednostki benzynowej. Nie martwię się o rozgrzewanie i chłodzenie turbiny a ryzyko awarii i koszty jej usunięcia w przypadku silnika benzynowego są dużo niższe.

Opublikowano

dla mnie realne spalnie przy super ekonomicznej jeździe 330i to 12 l

przy takiej samej jeździe 330d spalanie 6 l , specjalnie się dopytałem kolege który ma 330xi ile mu pali , ale nawet niebęde mówił ile ma średnią , po co i tak mnie tu zakrzyczą zaraz , ale jeździ podobnie jak ja , czyli normalnie , czasem wolno czasem szybko . powiedział że realne spalnie ekonomiczne 330 i to 12 l i nigdy mu się mniej nie udało zejść , w trasie nie w mieście .

troche inaczej wyjadą te wyliczenia ale skoro uważasz że tyle ci pali i że tyle spalił by ci disel - nie bede się kłócił

i jeszcze jedno pytanie

kiedy ty ten dźwięk silnika słyszysz przy takiej jeździe ?

i po co ci 3l benzyna , czy nie lepiej było kupić 2l , przecież ty marnujesz ten samochód taką jazdą , spalanie byś miał jeszcze mniejsze , z 2 l pewnie byś 6 l wyciągnął

Pozdro . czekam na kolejne rekordy spalania waszych , jesteście lepsi nawet od producenta który zawsze je zaniża

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

BTW Piotr nie ma 3 litrowej benzyny.To będzie 2,2 (teraz chyba trafiłem)

Widzisz - tak kolega Cię czyta :P:P - zresztą nie tylko ciebie ale i mnie i innych (np renoraines, który także to pisał). Któryś raz z kolei pisze, że podaje mu ceny z ASO, a ceny sprężarek GARRETA które widnieją na stronie www są wyssane z palucha - lub też wymyślone przeze mnie - :P:P

Mnie się wydaje, że on bardziej niż czyta posty - to zachwala swoje auto, które jak widać po wypowiedziach podniosło się już do miana GURU.

A przecież to tylko środek lokomocji - nieprawdaż???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.