Skocz do zawartości

Sprzęgło wysoko bierze, można regulować?

kris23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam prosbe,mam bmw 320d z 98roku i chcialem sie dowiedziec czy jest jakas mozliwosc regulacji sprzegla poniewaz strasznie wysoko bierze sprzeglo,praktycznie na koncu wysokosci jak puszczam pedal sprzegla.Czy to oznaka ze juz sie konczy sprzeglo i trzeba wymieniac czy jest jeszcze jakas minimalna regulacja?Jezdze tym autem juz rok i odkad pamietam to zawsze tak wysoko bralo to sprzeglo.

• 3 miesiące temu...

Witam. Odświeżam temat, bo mam podobny problem.

Mam wymione sprzęgło (komplet) ok 5 tys km temu. Nie ma drgań przy ruszaniu, ale biegi cieżko wchodzą. Przy zmianie również. Czuć haczenie. z 1 na 2 i z 2 na 3 itd. Sprzęgło łapie na samym końcu skoku pedału. Nie ma tez drgań przy jeździe.

Czy macie pomysł, gdzie szukac przyczyny? Z tego co piszecie nie ma regulacji. Sprzęgło praktycznie nowe. Co jest w takim razie grane?

Obecnie zmiana biegów nie jest komfortowa i trzeba robić wszystko z wyczuciem. Jedynka wchodzi ok, wsteczny również.

• 2 tygodnie później...

Witam, mam podobny problem sprzeglo mi tez lapie na samym kocu, i ciezko wybic 3 bieg tak jak by go cos tam trzymalo i po nastepnej probie drazek swobodnie wraca na luz, z 4 biegiem jest podobnie, tylko ze jego ciezko jest wbic. Co to moze byc? i jak obnizyc moment lapania sprzegla?

Pozdrawiam

też się załapię

jak jest zimno (dziś to już prawie nie odczuwalne) jedynka wchodzi z oporem, przy zmianie na 2 wychodzi ciężko i na 2 nie da się w zasadzie normalnie wrzucić -tj. trzeba ciągnąć, bo ma straszny opór. Przy wrzucaniu na 3 kilka razy zgrzytnął... po przejechaniu kilku km, jak się rozgrzeje jest wszystko OK, żadnych problemów.

Sprzęgło OK, nie jest zapowietrzone... jakaś częstsza przypadłość widzę

o co kaman :?: :?: :?:

P.S. co do sprzęgła... bierze wysoko bo i taka konstrukcja...nie musi się kończyć, bo mamy hydraulikę, wiec nie jest to takie oczywiste jak w normalnych sprzęgłach