Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Interesuje mnie wasze opinie na temat przekładek angoli na nasze standardy. Prosze o konkretne wypowiedzi ludzi którzy mieli do czynienia z takimi samochodami. Konkretniej interesuje mnie E60, chodzi mi o to czy to jest duża ingerencja w karoserie czy tak jak w wielu autach tylko wyciaga sie zaslepki i montuje odpowiednie elementy z wersji z kiera po lewej . No i chyba najważniejsze jak jest z elektryka.

Prosze o nie pisanie ludzi którzy od razu zaczna jechac że to masakra itd.

Moja ciekawosc spowodowała możliwosc kupinia samochodu juz przełożonego o 10tys taniej niz oryginalnie z kiera po lewej.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
jesli chodzi o przeglad to nie ma najm,mniejszego problemu jak jest dobrze przełożone to diagnosta nie ma podstawa żeby nie dac. koszt taki sam jak pierwszego np z DE. jedynie trzeba zrobic obowiazkjowo rzeczoznawce ale to i tak potrzebne do akcyzy. Mi chodzi o sprawy czysto techniczne.

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

A ja moze tak z innej beczki ( za co przepraszam) ale piszesz o samochodach z angli. Jak to teraz jest z przegladem,bo wyczytalem,ze jezeli samochod przed sprowadzeniem do Polski przeszedl przeglad techniczny w swoim kraju, i to nie wazne z jakiego kraju pochodzi : niemcy,holandia ,szwajcaria czy anglia, to nie musi przechodzic przegladu w polsce. Czy to prawda??? Bo jezeli tak bedzie od stycznia,to kto sprawdzi ,po ktorej stronie jest kierownica w samochodzie sprowadzonym z angli?????????

Tu w Holandii nie ma najmniejszego problemu z zarejestrowaniem samochodu z kierownica po prawej stronie :mrgreen:

Opublikowano
znajac zycie w Pl i tak beda rzadali przegladu w PL :) Akurat samochód który mam na oku jest swiezo po przegladzie w UK i ma jescze wazne OC do konca roku.

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

prawie wszyscy producenci samochodow (bmw takze)

zakazuje "przekladek" kierownicy bo jest to ingerencja w sciane grodziowa auta.

Diagnosci znaja ten problem i wytyczne producentow aut i NIE MOGA UDZIELAC PRZEGLADOW takich aut. (wrzuca VIN do kompa i widzi skad jest auto)

Znajde na necie i wkleje bo czytalem juz to.

W De nie jestes w stanie zarejestrowac takiego auta i przypuszcam ze Holandii (i zadnym kraju Unii) takze nie.

Opublikowano

Kolego po mojemu troche sie mylisz bo wiekszosc producentów nie w kazdym modelu ale w dużej czesci sciany grodziowe sa przygotowane fabrycznie do kiery po obu stronach :) wiem że w seri 1 bmw na 100% wyciaga sie tylko zaslepki i zakąłda magiel od lewostronnej kiery no i standardowow kokpit i przełożenie poszyc foteli + wiazka elektryczna :)

Własnie chce dostac info jak to jest w E60 jesli tez jest sciana grodziowa przystosowana to nie ma sie czego bac jedynie moze elektryki że ktos dobrze zrobił czy cos pomotał.

Oczywiscie jesli ta przeróbka wiaze sie z wycinaniem spawaniem czegos w scianie to odpada i tyle to wiadoma sprawa. Ale polak potrafi tak czy siaak:)

Powiem tyle ze osczednosc na takim bmw to około 10tys wiec warto to dokłądnie przemyslec:)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

W De nie jestes w stanie zarejestrowac takiego auta i przypuszcam ze Holandii (i zadnym kraju Unii) takze nie.

no gdybym nie byl pewien i nie widzial na wlasne oczy ,to przeciez bym nie pisal. Gdy przerejestrowywalem Audi zony z polskich blach na holenderskie,w kolejce staly dwa samochody sprowadzone z angli .Jeden to napewno byl RR Defender 2004r a drugiego nie pamietam :oops: pozatym widuje bardzo czesto samochody na holenderskich blachach z kierownica po prawej stronie.

ps . HAH ,nawet pracowalem dla goscia,ktory ma Jaga xk8 (czy cos takiego ) z kiera po prawej stronie :doh:

z ciekawosci do niego zadzwonie :cool2:

Opublikowano

Nie wiem jak z przeglądem ale miało być coś takiego iż producent pojazdu wydaje mu homologację na swój wyrób w którym to jest wyraźnie napisane po której stronie (na jaki rynek) jest kierownica.

Skoro jest to wersja UK to ma homologację na kierownicę po prawej stronie.

Ty zmieniając układ kierownicy ingerujesz w konstrukcję samochodu bez odpowiedniego zezwolenia producenta.

Skoro ingerujesz - tracisz gwarancję oraz homologację.

Miało być tak iż diagności mięli żądać zaświadczeń producenta iż przełożenie kierownicy jest bezpieczne oraz nie niesie za sobą innych skutków ubocznych.

Niektóre koncerny motoryzacyjne nie zgadzały się na takową ingerencję (problemy ze ścianą grodziową pojazdu - którą trzeba było wycinać).

Polska to jest taki kraj, w którym zarobek paru groszy pociąga za sobą nieraz nieodpowiedzialne decyzje. Sami w garażach przespawują grodzie gazowo. migomatami - przekładają układy kierownicze (bez względu na geometrię), etc.....

Ja rozumiem iż będzie taniej pewnie z 5-10tys zł - tylko pomyśl trochę o swoim bezpieczeństwie oraz później przy odsprzedaży takiego samochodu - ja bym takiego "drutixa" nie kupił nawet 10tys taniej.

Pzdr,

P.S. A co do rejestracji takiego samochodu - wydaje mi się iż przepisy są dobre w tym zakresie. Auto ma mieć kierownicę po tej stronie - po której nakazuje ustawodawca.

O ile w jeździe miejskiej nie ma to znaczenia - o tyle w jeździe pozamiejskiej przy wyprzedzaniu TIRa może być bardzo niebezpieczne.

Opublikowano

Zgadzam sie z przedmówca dlatego własnie szukam info czy w e60 sa gotowe otwory itd przygotowane pod kiere po lewej stronie. Wiem że w seri 1 tak jest i przekłądka jest bardzo prosta i wszytkie elementy sa fabryczne żadnego spawania i podobnych rzeczy w scianie grodziowej. Jesli by tak było w e60 to mysle ze nie ma sie czego bac.

Dlatego prosze na temat czyli jak ktos cos wie o przekładce w e60 to niech pisze :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przekładałem z szwagrem dwa auta co prawda nie BMW ale Land Rover Defender ( pierwsza wersja ) i Audi A6 2000 rok.Z tym pierwszym to sprawa bardzo prosta,ale z audi trzeba miec juz pojęcie o elektryce i blacharce ( trzeba wycinać ścianę grodziową i szybę przednią,przekładać instalacje koszt tego dośc wysoki około 5 tyś.Land rover wkład na maxa 1000 zł

Myslę że w BMW będzie podobnie jak w audi z tym że po mojej mysli BMW jest bardzij zkomplikowanym autem od Audi a co za tym idzi mozna trafić na inne przeszkody.

Opublikowano
.Land rover wkład na maxa 1000

Mówisz o robociźnie???

Śmiem wątpić abyś za 1000zł kupił m.in:

- przekładnie kierowniczą

- deskę rozdzielczą (elementy tapicerki wewnętrznej )

- pedały oraz ich mocowanie

- lusterka etc..... (inna drobnica).

Nie mówiąc o tym, że nie wszystkie lampy da się tak przekierować aby świeciły w "drugą" stronę gdyż nie każda lampa posiada regulowane przysłony.

Nie wiem jak jest z wiązkami elektrycznymi, przewodami hamulcowymi, mechanizmem wycieraczek i innymi elementami, które pominąłem.

Pzdr,

Opublikowano
Z tego co sie kiedys mi obiło o uszy to sa modele samochód gdzie włąsnie nie trzeba zminac kokpitu bo jest dzielony i tylko zamienia sie stronami wiec sporo kosztów odchodzi.

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
nic niewniosłes do tematu :) a ta fota to juz znana jest od kilku lat :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

Przekladka takiego samochodu jak E60 bedzie droga i klopotliwa - jezeli chcialbym sie w cos takiego robic, to:

- robilbym to w warsztacie, do ktorego mam 100% zaufanie,

- jedynie wzgledy sentymentalne wchodzilyby w gre, bo na pewno nie byloby to oplacalne.

Przekladki robione w Polsce dziela sie na takie, ktore sa zrobione dobrze i nie kosztowaly majatku (ale to rzadkosc, w niewielu samochodach sie tak da), takie, ktore byly nieoplacalne, ale sa zrobione wzglednie dobrze i takie, ktore byly robione na sprzedaz, a potem szczesliwy wlasciciel ma rozne fajne numery, od awarii wentylacji i trzeszczacej deski zaczynajac, na powaznych usterkach instalacji elektrycznej i/lub ukladu kierowniczego konczac.

W E60 nie da sie tego zrobic 'tanio i dobrze'. A poza tym taki drobny szczegol: nawet najprostsze sprawdzenie VIN-u wykaze, ze byl to kiedys samochod RHD, co delikatnie mowiac wrozy problemy przy pozniejszej odsprzedazy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Ja tez doszedłem juz do wniosku że to nie dla mnie :( Rozmawiałem z handlarzami co sprzedaj czesci do takich operacji i powiedzili mi co trzeba wyminic i co zrobic. Żeby zrobic to fachowo to tak jak kolega pisał bedzie to drogi biznes a jak ktos juz to zrobił na handel to jest to zbobione na sztuke. W e60 jest dużo podzespołow do wymiany łacznie z ława, magłownica i wiele innych.

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
.Land rover wkład na maxa 1000

Mówisz o robociźnie???

Śmiem wątpić abyś za 1000zł kupił m.in:

- przekładnie kierowniczą

- deskę rozdzielczą (elementy tapicerki wewnętrznej )

- pedały oraz ich mocowanie

- lusterka etc..... (inna drobnica).

Nie mówiąc o tym, że nie wszystkie lampy da się tak przekierować aby świeciły w "drugą" stronę gdyż nie każda lampa posiada regulowane przysłony.

Nie wiem jak jest z wiązkami elektrycznymi, przewodami hamulcowymi, mechanizmem wycieraczek i innymi elementami, które pominąłem.

Pzdr,

Zgadza sie to wszystko trzeba zrobić - a więc po kolei

Kolumna kierownicza - pasuje od innego auta - jakie to na priva :D

Deska jest symetryczna i zostaje oryginalna, tzn.wyjmujesz poduszkę pasazera i w to miejsce wkładasz licznik itp.wszystko pasuje :D

Pedały - trzeba rozzgrzewic kilka blach i przenieść na druga stronę i pasują idealnie

Lusterka - zostały oryginalne ( przeszło przegląd )

Swiatła - idzie w prosty sposób przerobić

Przewody - za pomocą specjalnego narzędzia możemy robić rurki jakie chcemy :)

Instalacja - trzeba troche poprzedłuzać - jakis dzień lutowania ( wszystko tip top żadnego syfu )

Wycieraczki zostają trzeba je tylko obrócić .

Do tego dochodzi zmaina rtarczek na liczniku i przeprogramowanie z mil na km.

Koszt 1000 zł to koszt rzeczy które trzeba było kupic,czyli specjalne gumy ochronne na deske, przekładnia kierownicza, przeprogramowanie licznika i rózne pierdoły.

Dodam że auto jezdzi i ma się bardzo dobrze.

P.s ale BMW bym się nie odwarzył

Opublikowano

Deska jest symetryczna i zostaje oryginalna, tzn.wyjmujesz poduszkę pasazera i w to miejsce wkładasz licznik itp.wszystko pasuje :D

Pedały - trzeba rozzgrzewic kilka blach i przenieść na druga stronę i pasują idealnie

Instalacja - trzeba troche poprzedłuzać - jakis dzień lutowania ( wszystko tip top żadnego syfu )

Koszt 1000 zł to koszt rzeczy które trzeba było kupic,czyli specjalne gumy ochronne na deske, przekładnia kierownicza, przeprogramowanie licznika i rózne pierdoły.

i wlasnie dlatego nie kupuje aut w PL.

Bez urazy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

i wlasnie dlatego nie kupuje aut w PL.

Bez urazy.

Wolność słowa :D .Ja tez nie jestem zwolennikiem przekładek ,ale wszystko jest zrobione bardzo dobrze,auto jezdzi i ma się bardzo dobrze i dla przeciętnego Kowalskiego jest nie do poznania .

Opublikowano
prawie wszyscy producenci samochodow (bmw takze)

zakazuje "przekladek" kierownicy bo jest to ingerencja w sciane grodziowa auta.

Diagnosci znaja ten problem i wytyczne producentow aut i NIE MOGA UDZIELAC PRZEGLADOW takich aut. (wrzuca VIN do kompa i widzi skad jest auto)

Znajde na necie i wkleje bo czytalem juz to.

No ok ale pomysl tak na zdrowy rozsadek ile dzwonow jezdzi po naszych drogach czasami spawaja jedno z dwoch lub Spawaja cwiartke kiedys widzialem jak to robiono do sprintera max (wiadomo ze to auto do ciezarow) I JEST WSZYSTKO OK ALE JAK KTOS INGERUJE W SCIANE GRODZIOWA TO JEST JUZ TRAGEDIA (TAKIE JEST MOJE ZDANIE CHOCIAZ NIE MAM NIC WSPOLNEGO Z PRZEKLADKAMI)

(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Opublikowano

to ze jezdza takie auta to "NIE JEST OK"

wszystkie przypadki ktore wymieniles dyskfalifikuja dla mnie auto

(przekladka kiery takze) i

w swoim poprzednim poscie napisalem ze-

"dlatego wlasnie nie kupuje aut w PL"

Robione auta powypadkow "na sprzedaz", przebijane numery pokradziezowych, cofane liczniki, przekladki kierownicy ...itd

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć minę "nieświadomego" użytkownika (zakładamy iż któregoś tam z kolei właściciela owego Land Rovera) po wizycie w warsztacie związanego powiedzmy z problemami z układem kierowniczym.

.........Panie - toć to od TRABANTA :!: :P:P

Nie ma to jak dobry humor z poniedziałkowego ranka.

Pzdr,