Skocz do zawartości

523i - masło pod korkiem oleju, plyn nie ubywa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

odkręciłem dzisiaj korek oleju i pod nim jak i na ściance silnika widać cienką warstwę białego nalotu, takiej mazi jak masło (daje się ścierać bez problemu, pod spodem jest kolor oleju).

Płyn chłodniczy: czysty, klarowny, NIE ubywa ani nie przybywa ilości

Olej: Kager Semi 10/40 - nie przybywa, pachnie normalnie,

Na oleju najechane mam ok 2 000 km.

Czy to możliwe, że to przez krótkie odcinki? te 2000 km przejechałem w większości po mieście - po 10 km i stop.

Poza tym nie mam żadnych innych objawów - żadnych spadków mocy itd itp.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Dzięki! Już miałem stracha co to może być....

:)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Zauważcie natomiast iż nie na wszystkich olejach robi się ów nalot.

Ja kiedyś do CC lałem olej VS MAX - i on powodował ó masełko pod korkiem w okresie zimowym. Potem zmieniłem na Castrola 15W40 i masło także było ale już nie w takich ilościach.

Do E36 lałem Castrola 15W-40 i masła nie miałem - a takżę trasy jakie pokonuję to 15km w jedną stronę oraz 15 w drugą.

W 46 olej SLX 0W-30 i masła nie ma.

Nie wiem od czego jest to uzależnione.

Pzdr,

Opublikowano
no wlasnie na Shellowym oleju 10W/40 tez tego nalotu nie bylo, zmienilem na Kager i jest... stad sie zdziwilem bardzo....

BMW - Be My Wife.

Opublikowano
w/g mnie zbiera się parafina. Sprzedałem miesiąc temu 2.5 TDS. Klient odkręca korek (rok tam nie zaglądałem) i się wystraszył i już nie chciał brac bo miał juz samochód z walniętą głowicą ale mu wytłumaczyłem i wziął.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
no wlasnie na Shellowym oleju 10W/40 tez tego nalotu nie bylo, zmienilem na Kager i jest... stad sie zdziwilem bardzo....

a co do oleju ma takie pytanie czy olej orlen platinium 10w40 nadaje sie do bmw e36 328? bo kupiłem samochód i takim jest zalany oczywiście drażni mnie ten fakt gdyż ja osobiście uznaje w takim silniku full syntetyk no ale boje się teraz zmieniać na lepszy i mam pytanie czy zmiana np.z orlen 10w40 na shell 10w40 cos zmieni?czy szkoda sobie zawracac głowe taka zmianą?

Opublikowano
używałem kiedyś tego oleju i złego słowa nie moge na niego powiedzieć.

BMW - Be My Wife.

Opublikowano
Ciekawostka. Rok temu sprawdzałem poziom oleju w czasie kiedy pod korkiem byo masło i stan był lekko pomad max. 2 tygodnie jazdy z włączoną klimą i stan na połowie :roll: Tak sobioe myślę, żę przecież ta woda zamarza i nawet nie myślę co robi podczas startu w zimie.
Opublikowano

Chłopaki powiedzcie mi co się dzieje z moim autem

jak zmieniałem olej to gosć stwierdził ze jakies masło jest w silniku i rzeczywiscie na bagnecie jak sprawdzam poziom to widać jakąs maź

zaobserowałem też że ubywa mi sporo płyny w chłodnicy na 1tys 1L

motor 2.0 143KM bez gazu 2002r 136tys km

co to może być?

Opublikowano
Chłopaki powiedzcie mi co się dzieje z moim autem

jak zmieniałem olej to gosć stwierdził ze jakies masło jest w silniku i rzeczywiscie na bagnecie jak sprawdzam poziom to widać jakąs maź

zaobserowałem też że ubywa mi sporo płyny w chłodnicy na 1tys 1L

motor 2.0 143KM bez gazu 2002r 136tys km

co to może być?

Skoro ubywa ci płynu w chłodnicy to:

1. jest nieszczelna i ucieka w matkę naturę

2. płyn ulega spaleniu w cylindrach

3. płyn miesza się z olejem i masz ową maź na bagnecie ( przy jednoczesnym ubytku płynu z chłodnicy ). Zaobserwuj czy masz większy stan oleju.

Prorokiem nie jestem ale wygląda na uszczelkę pod głowicą.

Pzdr,