Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SPrawdzilem ta tuleje. Podczas puszczania na 1 i R widac jak dyfer pracuje na niej- przesuwa sie - wydaje mi sie , ze zbyt swobodnie. Z zewnatrza ta tuleja nie wyglada na zniszczona, jakas popekana. Jednak ruch w granicach 1cm, moze ciut wiecej.

Tearaz pytanie do tych co to robili, bo zastanawiam sie nad sposobem wyjecia jej z ucha a potem wcisniecia na miejsce. Czyk to robiliscie, w jaki sposób. Jaki sciagacz sobie domowym sposobem zmajstrowaliscie?

Opublikowano
witam.mi osobiscie zmienial mechanik(nie mialem czasu, tak jak wyzej napisalem)a sciagacz latwo wykonac.dobieramy odpowiedniej srednicy podkladke(srednica tuleji),jakis plaskownik wyginamy w litere U,lub wytaczamy ''szklanke''o srednicy wiekszej o 1-2milimetry od srednicy tuleji przewierconej wiertlem nr.10.wkladamy na srube podkladke ,potem w tuleje i zakladamy ''szklanke'' lub plaskownik wygiety w litere U(rowniez przewiercony sentralnie) i nakrecamy nakretke ktora krecimy az tuleja wyjdzie.mam nadzieje ze opis jest jasny :lol: powodzenia
Opublikowano
u mnie leciuchno stuka przy wrzucaniu 1 i R gdy robie to na zmianę i gdy cofam na rozgrzanym falują obroty. wogóle to jakie obroty są na jałowym?
Opublikowano

Własnie wróciłem od mechanika, Ku mojemu zdziwieniu mowia , ze wszystko z tyłu z ukladem przeniesienia napedu jak i tulejami jest OK. :roll:

Kurde ,chyba ja jestem przewrazliwiony i musze sobie uswidomic , ze to TYLKO samochod i taka maszyna nie jest IDEALNA.

poczekam na lepsza pogode i podejme sie w ciemno wymiany tej tulejki nr.9

najwyzej sie namecze podczas wymiany, ale skoro Wy piszecie ze to samo było to musze sie sam przekonac.( delikatne bo delikatne , ale uderzenie jest wyczuwalne)

• 1 rok później...
Opublikowano

http://i668.photobucket.com/albums/vv47/maciejzal/11111.jpg

Chcę wymienić sławną tuleję numer 9... :)

Czy można to zrobić beż jakiejś większej rozbiórki zawieszenia? Czy tuleję da się wyjąć/założyć beż używania prasy?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Da sie, ale potrzebujesz jakis chocby zrobiony garazowa metoda sciagacz. cos na zasadzie dwuch tulei o wiekszej srednicy plus duza plaska podkladka/dekiel.

bylo gdzies juz na forum nawet chyba samorobki tego sciagacza.

Stukanie stukaniu nie rowne, nie zawsze to pomaga. Koledzy wymienili cale zawieszenie mostu i dalej stuki sa- ja sadze ze wynika to juz z samej skrzyni biegow

Opublikowano
zobaczymy ja już dziś rozłożyłem całe tylne zawieszenie ! wymieniam prawie wszystko od razu 7 tulejek dyfra i zawieszenia dyfra .... po rozebraniu 3 z nich okazały się zerwane ! dodatkowo wyszło że tulejki na wahaczach z tyłu też trzeba wymienić ! jutro 8 rano dalszy postęp prac ! opiszę czy pomogło ! jak coś to tulejki u mnie w aukcjach pod opisem!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
u mnie już po wymianie wszystkich 7 tulejek dyfra i ławy mostu + dodatkowo 6 tulejek na tylnych wahaczach i żadnych stuków nie ma ! także u mnie to pomogło ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano

heh most jest zawieszony na 3 tulejach i zapewne chodzi Ci o tuleje nr 9 na schemacie ( u mnie kosztuje ona 67 zł ) to ona najczęściej siada ponieważ ona w sumie nie trzyma mostu tylko ogranicza jego cofanie się .....

ale zawsze pozostają jeszcze 4 tuleje ławy które po zerwaniu powodują pękanie podłogi ..... a że przy tych wymianach trzeba rozebrać całe tylne zawieszenie to warto zmienić tuleje na wahaczach ..... także poważne przedsięwzięcie ale satysfakcja bezcenna.... :cool2:

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Ja mam już wszystkie części do wymiany tulei nr.9, zrobiłem sobie także ściągacz :) ale nie wiem czy w tym roku zmienię - teraz ma być zimno już, a wtedy robota słabo idzie... :mrgreen:
Opublikowano
Ja mam już wszystkie części do wymiany tulei nr.9, zrobiłem sobie także ściągacz :) ale nie wiem czy w tym roku zmienię - teraz ma być zimno już, a wtedy robota słabo idzie... :mrgreen:

nie wiem gdzie bedziesz robił, czy garaz jaki, czy na dworzu na kanale, czy moze warsztat, ale pewnie bedzie tak chciała isc jak diabeł do kościoła, wiec zgrzejesz sie do czerwonosci. Mnie tak dały ostatnio sworznie przy zwrotnicach. :mad2:

Opublikowano

no garaż z kanałem mam, ale bez ogrzewania :)

Myślę że przed wyciąganiem tulei zapodam WD-40 dla łatwiejszego ruszenia...czy stosowałeś jakiś spray tego typu przed wypychaniem?