Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki duży przedświąteczny problem.

Około miesiąc temu w moim bmw e39 2,0 diesel usłyszałem w silniku cykanie.

Postanowiłem więc dodać do oleju dodatek który zmniejsza tarcie i.t.p. ( środek na wszystko). Po tygodniu gdy nie dało to zbyt dużego efektu dodałem jeszcze jeden podobny środek. Po 4 dniach po przejechaniu 20 km przy małej prędkośći autem szarpnęło i zaczoł bardzo głośno cykać.

Dojechałem tak do pracy a następnego dnia (dzisiaj) zacholowałem go do mechanika. Mechanik przypuszcza że zatarł się tłok ale zdiagnozować podobno może po rozebraniu silnika. Powiedział że spróbuje jeszcze wymienić olej i może to coś da bo ten olej jest strasznie gęsty po wymieszaniu z tymi "doktorami". Jak wy to widzicie. Da coś wymiana oliwy czy remont za 4 tyś?

Opublikowano
Witam. Mam taki duży przedświąteczny problem.

Około miesiąc temu w moim bmw e39 2,0 diesel usłyszałem w silniku cykanie.

Postanowiłem więc dodać do oleju dodatek który zmniejsza tarcie i.t.p. ( środek na wszystko). Po tygodniu gdy nie dało to zbyt dużego efektu dodałem jeszcze jeden podobny środek. Po 4 dniach po przejechaniu 20 km przy małej prędkośći autem szarpnęło i zaczoł bardzo głośno cykać.

Dojechałem tak do pracy a następnego dnia (dzisiaj) zacholowałem go do mechanika. Mechanik przypuszcza że zatarł się tłok ale zdiagnozować podobno może po rozebraniu silnika. Powiedział że spróbuje jeszcze wymienić olej i może to coś da bo ten olej jest strasznie gęsty po wymieszaniu z tymi "doktorami". Jak wy to widzicie. Da coś wymiana oliwy czy remont za 4 tyś?

jak juz masz konkretne uszkodzenie, to watpliwe zeby wymiana oleju pomogla. Mozesz sprobowac, bo to duzo nizszy koszt niz remont za pare tysiecy, ale wydaje mi sie ze moze to byc wyrzucenie $ w bloto

Opublikowano
No właśnie spokojnie bo to wcale nie musi być przez jakieś środki które wlałeś jeżeli działo się coś przed to po prostu był sygnał żebyś zaczął sprawdzać co jest nie tak.A może nie taki olej wlałeś albo nie taki Ci ktoś wlał np.mechanik u którego wymieniałeś olej?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nqapisz koniecznie co sie stało jak juz bedziesz mial pewnosc
Opublikowano
Mam znajomego mechanika w autoryzowanym serwisie a prędzej pracował w innych warsztatach i powiedział mi żebym nigdy nie kupował oleju w warsztacie w którym wymieniam olej żebym zawsze miał swój a przy wymianie mam być osobiście bo te oleje które oni tam posiadają to te zlewki które oni podmienili a sami jeżdżą na nowym oleju.Oczywiście pewnie nie wszędzie tak jest ale niestety tak się zdarza i może tu też tak było.
Opublikowano

pomijajać opowieści!

jedź do Radka!

nie znam gościa ale znam ludzi którzy ui niego serwisuja!

nie kłamią!

spróbuj od najtańszych rozwiązań, zqawsze remont masz przed sobą!

do dzieła!

Opublikowano
Osłuchajcie z mechanikiem w którym miejscu puka (głowica czy blok). Podłącz pod GT1 może komp coś wykaże. A za 4k zeta albo nawet taniej to masz drugi używany silnik z gwarancją rozruchową a ten ci zostaje na części. Ps podejrzewam że panewa się obróciła - ale to najczarniejszy przypadek, równie dobrze mógł się zepsuć popychacz hydrauliczny od zaworu. A tak spytam z ciekawości u kogo teraz naprawiasz auto bo może warto poczekać w kolejce do braci Jagiełło.
Opublikowano

Nie wiem czy poza nimi uda ci się znależć kogoś kto się podejmie naprawy. Z reguły jak słyszą BMW to nie chcą się podejmować. Ja robiłem u nich membranę w poprzedniej 520 i raczej mają pojęcie o tym co robią. No hyba że zdiagnozują ci usterkę układu wtryskowego to lepiej poszukać speców od naprawy pomp, wtryskiwaczy itp.

Na alegro silników multum. Przeważnie w cenie około 3k np. ten http://moto.allegro.pl/item490177073_silnik_bmw_e46_320d.html