Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnosnie spalania 530DA w mescie na krotkich dystansach dochodzi do 15l srednio jest 10l (miasto trasa) a sama trasa 8l wszystko niby ok ale jak jezdze tylko po wawie to komp pokazuje 14l 15l a wcale go nie cisne mam wrazenie ze jak przycisne to on mniej pali niz jak sie nim wloke. MA ktos pomysl co jest nie tak chyba ze to normalne ale nie wydaje mnie sie

pozdro

Opublikowano

Hey

Wykonaj pelny service , wszystkie filtry i sprawdz przeplywomierz .

Angole pisza ze moze byc walniety skoro tak duzo pali .

Moj E61 530DA pali do 12stu w miescie i tez mam zamiar zmienic przeplywomierz .

Jacek

Opublikowano
krótkie odcinki auto cały czas zimne automatyczna skrzynia biegów--- to ile to auto ma spalic w mieście , wydaje mi sie ze to normalne takie spalanie na takiej trasie w takich warunkach
Opublikowano
niejezdze w prawdzie dieslem tylko 3l.w benzynie i po samym miescie w sumie centrum i srodmiescie w szczytach (kopenhaga malmö)mieszcze sie w 15,ale bywa i 13 jak niema ruchu jak w sobote w niedziele i dziwne ale tez zauwazylem ze jak przyduszam tzn.szybciej go rozpedzam do zmiany na wyzsze biegi komp pokazuje mniej ale i tak komp zawsze pokazuje mi wiecej sprawdzalem dokladnie nawet tankowalem z tego samego dystrybutora pozdrawiem
Opublikowano

320DA w takich warunkach (warszawskie poranne korki) wyciąga ok. 11l / 100km.

Jak dla mnie w większym pod każdym względem 530DA spalanie 14-15l /100km nie powinno dziwić.

Pewnie, że jak się wyskoczy na te 100 km trasy i wróci do miasta, to później do końca baku spalanie średnie spadnie do 9l /100km, ale to tylko kwestia poprawy samopoczucia, bo w korku silnik swoje i tak wypije.

Opublikowano
320DA w takich warunkach (warszawskie poranne korki) wyciąga ok. 11l / 100km.

Jak dla mnie w większym pod każdym względem 530DA spalanie 14-15l /100km nie powinno dziwić.

Pewnie, że jak się wyskoczy na te 100 km trasy i wróci do miasta, to później do końca baku spalanie średnie spadnie do 9l /100km, ale to tylko kwestia poprawy samopoczucia, bo w korku silnik swoje i tak wypije.

320d 11l, chyba z butem w podłodze non stop(albo popsute jakieś), moje E46 7 miasto, cykl mieszany 6, trasa nawet poniżej 5. A co do spalania 530tki, to wg mnie też powinno palić mniej.

BMW - Broń Masowego Wrażenia

Moja 850i

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=120911

http://img121.imageshack.us/img121/5670/pasek2e.jpg

detailing http://www.funkyking.eu

Opublikowano
Diesle chyba tak mają. W trasie 6, a w miescie drugie tyle. Mój Mercrdes 2,5 td automat, jazda po miescie w emerycki sposób 11l, bardzo ale naprawdę bardzo ostra jazda ok 12l. Różnica niewielka więc kick down do oporu. W trasie przy prędkosci 90-120 5,5 l 120-160 6-7l. Mam wrażenie jakby działała jakaś niewidoczna blokada, nie mniej niż tyle, nie więcej niż tyle.
Opublikowano
Panowie ile spala autko jest pojeciem bardzo względnym zależnym od wielu warunków ( oczywiście silnik sprawny nic go nie boli ) np jakiej jakości lejemy paliwko , zimny czy ciepły silnik , jakie odcinki pokonujemy, jak skrzynia biegów, limuzyna czy kombi, i tak mozna dalej , proponuje zapoznac się z instrukcja dołaczona do autka tam jest podane średnie spalanie w miescie , na trasie i w cyklu mieszanym , ale i tak trzeba do wszystkiego wziąść pod uwagę inne nie zależne czynniki wpływajace na spalanie , wydaje mi się że niema tutaj zadnego porównania moga być dwa takie same autka a i tak beda inaczej palic !!! Auto przede wszystkim pali tyle ile musi w danej chwili ( silnik sprawny) jak za dużo to proponuje kupić 1,9 tdi bedzie palił mniej
Opublikowano

Pali ile musi, ale chyba nie 15l :wink: , u mnie w manualu, najwięcej ile sie pojawiło na kompie to 11,2l, trasy rzędu 5-6km, tylko po mieście,

średnio teraz miasto 8,9-9,3l normalna jazda, raczej nie oszczędna :8) , trasa śrenio 120-160, duży ruch, dużo wyprzedzania itp 7-7.5l, autostrada 180-210 średnio 9l, silnik w serii 218KM, mam bardzo delikatny program 540Nm 235KM)

Opublikowano
U mnie krótkie odcinki na zimnym silniku w mieście i 320d M47N spala 8l/100km. Podczas ujemnych temperatur i częstego włączania/wyłączania silnika spalanie wzrosło do 9l/100km. Latem w mieście wychodzi nie więcej niz 7,5litra/100km.
E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

3,0d 204km w X.

Miasto godziny szczytu odcinki ok 10km 10,9l (jesień).

To samo tylko w zimie 11,4. Jazda w większości spokojna, korki, przyspieszanie i hamowanie do świateł, sporadycznie pedał w podłogę.

Trasa 220 km, 3 osoby, jazda dynamiczna trochę ścigania prędkości do 200 km/h. 10l.

To wartości liczone przy dystrybutorze.

Ostatnio odcinek pozamiejski 40km spokojna równa jazda 70-80 km/h plus 30 km 100-130 km/h według komputera 6.9l

Waga 1790kg i 4x4 robią swoje.

Opublikowano

U mnie jest tak samo, jak u autora postu, nawet gorzej. W korkach w Wawie w ostatnich dniach (godzina jazdy z centrum na kabaty) spalanie na odcinku 15km dochodzi do 16L. Wystarczy jednak ze pojeżdżę parę nie tylko w super-korkach i spada do 11-13L. Nigdy w Wawie nie spadło poniżej 11, chyba ze jedzilem non stop w nocy ;)

Trasa Wawa-Lublin 120-160 km/h z wyprzedzaniem - ok 8-8.5L.

Autostrada nonstop 140 km/h - 7.5L

Wszystkie filtry i olej wymienione, skrzynia automat, auto 4-letnie.

Przeplywki nie podejrzewam, bo znanym symptomem jej lekkiego zużycia jest - poza większym spalaniem - lekki spadek mocy/osiągów, a u moje auto śmiga, jak wg. danych technicznych (sprawdzone vs. inne nowiutkie auta o podobnych osiągach).

Co ciekawe, komputer zawsze zawyża mi spalanie o 0.5-1.0L w porównaniu do faktycznego zużycia wyliczonego po zatankowaniu.

Tuvim

Opublikowano

15 litrow to duzo za duzo chyba ze jezdzisz dwa-trzy kilometry w jedna strone.

Moj z xDrivem, automatem i w kombi nie pali mi wicej niz 12litrow nawet zima. Ja robie codziennie 15km w jedna strone ale mam to szczescie za mam trase z relatywnie niewielka iloscia korkow.

Z Kabat albo Bialoleki to faktycznie moze skoczyc i spalanie i cisnienie :roll: :lol:

Opublikowano

panowie sami sobie odpowiadacie robie 15 km lub robie 10km w jedna strone , przecież silnik się wtedy na pewno nagrzeje i spalanie maleje, ale jezeli jedziesz krótki odcinek i korki autko cały czas zimne to ile ono ma palić na 100 km ---11l ????

a i jeszcze jedno nie porównujcie 2 litrowych silników w E46 z manualna skrzynia do automatów 3 litrowych w E39

Opublikowano

U mnie średnio ~12,5 l/100km jeżdząc tylko w godzinach szczytu przy obecnych temperaturach, po masakrycznych korkach (toruńska rano, jp2 popołudniu) w Warszawie.

Jeżdząc nocą szybciutko spada ~10,5 - 11 l/100km. Skrzynia automatyczna, przebieg 288000, program silnika customowy ~223KM.

Ale i w 15 l/100km uwierzę, tylko trzeba nieoszczędnie jeździć na niedogrzanym motorku.

Opublikowano
W korkach w Wawie w ostatnich dniach (godzina jazdy z centrum na kabaty) spalanie na odcinku 15km dochodzi do 16L.

:shock: nie szkoda Ci czasu? nie wygodniej byloby Ci metrem w 20 minut dojechac?

Trasa Wawa-Lublin 120-160 km/h z wyprzedzaniem - ok 8-8.5L.

Autostrada nonstop 140 km/h - 7.5L

u mnie identycznie wychodzi

Co ciekawe, komputer zawsze zawyża mi spalanie o 0.5-1.0L w porównaniu do faktycznego zużycia wyliczonego po zatankowaniu.

faktycznie dziwne, bo z reguly komp zaniża, dając fałszywe poczucie, że auto pali tyle co seicento :mrgreen:

Opublikowano
Witam mam pytanie odnosnie spalania 530DA w mescie na krotkich dystansach dochodzi do 15l srednio jest 10l (miasto trasa) a sama trasa 8l wszystko niby ok ale jak jezdze tylko po wawie to komp pokazuje 14l 15l a wcale go nie cisne mam wrazenie ze jak przycisne to on mniej pali niz jak sie nim wloke. MA ktos pomysl co jest nie tak chyba ze to normalne ale nie wydaje mnie sie

pozdro

Jaka masz SREDNIA predkosc podczas jazdy (sprawdz na kompie).

Jesli bedzie ponizej 30 taka wartosc 15 litrow wcale mnie nie dziwi i jest realna.

Chociaz sa osoby ktorym w MIESCIE automat 3 litrowy pali 10. I MNIEJ!. No ale kolejny temat co kto nazywa miastem...

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Jaka masz SREDNIA predkosc podczas jazdy (sprawdz na kompie).

Jesli bedzie ponizej 30 taka wartosc 15 litrow wcale mnie nie dziwi i jest realna.

Chociaz sa osoby ktorym w MIESCIE automat 3 litrowy pali 10. I MNIEJ!. No ale kolejny temat co kto nazywa miastem...

No własnie już mnie ktos o to pytał moja średnia to 24km/h

Koledzy mam ten sam problem :? co prawda mam e39 z

ostatnich wypustów,ale moje spalanie jest na poziomie 15-16l

Jak miałem ochotę trochę szybciej pojeździc to komp pokazywał mi nawet 17l

Szukałem przyczyny długo powymieniałem wszystkie filtry,wymieniłem

przepływkę,poczyściłem EGR i AGR,tankuje paliwa najlepsze,koła mam

16" byłem na servisie w Gorlitz i stwierdzili wszystko OK,a spalanie nic mi nie chce zejść... :roll:

Czytając fora i ludzkie odczucia stwierdzam,że u mnie problem

tkwi w jeździe na niedogrzanym silniku czyli krótkie odcinki :!:

Zauważyłem,że jak tylko wyjade za miasto i zrobie nawet trase 4km

spalanie na kompie potrafi mi spaśc o 0.5l w powrotnej drodze następne 4km i robi się już 1litr

Tak,że poddaje się i zaczynam strajkować i moja beta ma kare :mrgreen:

stoi w garażu i nie ruszam jej do jazdy po mieście :wink:

Taniej mnie wychodzi jazda w identycznym cyklu tylko miasto i również

na zimnym silniku fiatem ducato 2.8 bo auto mi nie spali więcej jak 11l

Szczerze mówiąc jeszcze nie widziałem i nie miałem takiego auta,aby

niedogrzanie powodowało aż tak ogromną różnicę w spalaniu :duh:

Co zauważyłem jeszcze to komp np wieczorem jak odstawiam auto

do garażu pokazuje mi jeszcze 200km do zrobienia,a jak przychodze

rano po auto i odpalam pokazuje mi już o 15-20km mniej :roll:

Czy to jest normalne?

Jak mam silnik ciepły to spalanie raczej wskazuje proporcionalnie do robionych km...dziwna sprawa

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

Co zauważyłem jeszcze to komp np wieczorem jak odstawiam auto

do garażu pokazuje mi jeszcze 200km do zrobienia,a jak przychodze

rano po auto i odpalam pokazuje mi już o 15-20km mniej :roll:

Czy to jest normalne?

Jak mam silnik ciepły to spalanie raczej wskazuje proporcionalnie do robionych km...dziwna sprawa

moje przypuszczenie: w nocy i wczesnie nad ranem jest najzimniej, a paliwo to zwykła ciecz podlegająca prawom fizyki, więc w zimnie zmniejsza swoją objętość, czyli robi się go mniej w baku. Wartość energetyczna posiadanego paliwa pozostaje taka sama, ale czujnik w baku "widzi" go mniej (dopóki bak, paliwo i wszystko dookoła nie rozgrzeją się troche podczas jazdy lub pracy silnika), dlatego zmniejsza się prognozowany zasięg. Kiedy jedziesz, paliwo jest poruszane trochę przez pompę, troche sie przelewa od kołysania samochodu podczas jazdy itp, więc ma szansę się od tego ruchu troche ogrzac - i dzięki temu zwiększyć z powrotem objętość, dając znówu wyższy przewidywany zasięg