Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile więcej pali z włączonym tempomatem na 100km? Zakładamy ze chodzi o autostrade i predkosc 130-140km/h oraz E46 323Ci, ale moga byc tez inne 6 cylindrowe E46...

Skrzynia manualna, 1-2 osoby na pokładzie.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
Jeśli chcesz jechać bardzo ekonomicznie to musisz planować manewry, umiejętnie niwelować wzniesienia itp. Tempomat (tradycyjny) sprawia, że praktycznie nie można tak jechać. Jednak jeśli nie dbasz o taką jazdę to na tempomacie powinieneś mieć niższe spalanie.
Opublikowano
albo mi sie wydaje albo nie ale na tempomacie pali mi mniej, a mam 2.0 i wychodzi srednio kolo 8-9 litrow

W trasie, i wcale nie na autostradzie, potrafie zejsc do 7,2 jadac dość dynamicznie bez tempomatu (nie wg kompa tylko mierzone przez tankowanie pod korek), wiec... :) Twoj 8-9 to sredni wynik...

Chodzi mi o autostrade, nie zalezy mi na tym zeby zaoszczedzic 0,5 litra na 100 km, bo az tyle km nie robie, pytam z ciekawosci bardziej niz z checi oszczedzania, jaka jest roznica przy takiej predkosci jaką podałem z tempomatem i bez (oczywiscie w wypadku wyłaczonego tempomatu jazda stałym tempem bez przyspieszen, jedyna roznica to noga na pedale i tempomat - to mnie interesuje).

Kto sprawdzał - niech sie podzieli informacjami :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

Opublikowano
CRC muszę Tobie jedno wyjaśnić, nie jesteś w stanie bez tempomatu zejść ze spalaniem do takich wartości jak z tempomatem, zapamiętaj to. Wiele razy już próbowałem to sprawdzić, tempomat zawsze potrafi zejśc o 2 litry mniej.
Opublikowano
CRC muszę Tobie jedno wyjaśnić, nie jesteś w stanie bez tempomatu zejść ze spalaniem do takich wartości jak z tempomatem, zapamiętaj to. Wiele razy już próbowałem to sprawdzić, tempomat zawsze potrafi zejśc o 2 litry mniej.

Ja własnie dlatego pytam, że wszyscy których znam i maja w swoich autach tempomat (VW, Audi, Renault, Mercedes - wszystkie raczej nowsze modele) twierdza ze z właczonym tempomatem spalanie wzrasta, od 0,5 do 2 litrów na 100km przy podrozach autostradą...

Osobiscie nie mam mozliwosci obecnie tego sprawdzic w przypadku BMW, gdyz nie jezdze zwykle autobahnami a specjalnie tylko po to zeby zaspokoic swoja ciekawosc nie chce mi sie 2 raz przejezdzac A4 :)

Napewno cześć z forumowiczow robi czesto dłuzsze trasy, dlatego zadałem to pytanie :)

you can...

Opublikowano
Napewno cześć z forumowiczow robi czesto dłuzsze trasy, dlatego zadałem to pytanie :)

na autostradzie spalisz mniej z tempomatem (u mnie różnice do 0.5 litra, wg komputera), zakładając że jedziesz po w miarę płaskich odcinkach. Jeśli będzie troszke wzniesień i spadków (tak jak jest na A4) spalanie u mnie jest takie samo jak bez tempomatu.

Tempomat daje tyle, że pomaga wyeliminować skutki drobnych ruchów nogą na pedale gazu. Każdy je robi, a zauważ na ekonomizerze że to podnosi chwilowe spalanie wyraźnie :) tempomat na plaskim odcinku usuwa ten problem. Gorzej jest przy jeździe po falistym terenie (wzniesienia), bo tam tempomat bedzie za wszelka cene utrzymywac predkosc przy podjeżdzaniu pod gore (co nie jest ekonomiczne) i nie pozwoli w pelni wykorzystac hamowania silnikiem podczas zjazdu (co tez nie jest ekonomiczne)

Opublikowano
Nie zwróciłem dobrze uwagi ale u mnie na tempomacie pali auto troszkę więcej niż jestem wstanie "ręcznie" utrzymywać prędkość. na trasie przy prędkości ok 150-160km/h tempomat wskazuje ciut ponad 9 litrów jadąc bez tego utrzymuje spalanie ok 8,5 litra :) mam E38 z 2000 roku 3.0d
Opublikowano
u mnie nie ważne czy z tempomatem czy bez, zawsze spali wszystko co wleję :mrgreen:
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano

Jesli auto pali z wlaczonym tempomatem wiecej niz bez to jest cos nie tak.

Ja dosc czesto pokonuje odcinek dokladnie 100 km i to w zroznicowanym terenie(jest sporo wzniesien).Z tempomatem moja E46 320d(150KM) przy 130 km/h pali 5,5l a bez tempomatu 6l.Mysle,ze gdyby teren byl bardziej plaski roznica bedzie jeszcze wieksza.

Opublikowano
Jesli auto pali z wlaczonym tempomatem wiecej niz bez to jest cos nie tak.

Ja dosc czesto pokonuje odcinek dokladnie 100 km i to w zroznicowanym terenie(jest sporo wzniesien).Z tempomatem moja E46 320d(150KM) przy 130 km/h pali 5,5l a bez tempomatu 6l.Mysle,ze gdyby teren byl bardziej plaski roznica bedzie jeszcze wieksza.

Własnie o to mi chodzi, tempomat jak jest wzniesienie to pokonuje je nie nabierajac delikatnie predkosci juz chwile przed nim, tylko gaz w podłoge jak juz jest po górke :) ciekaw jestem jak to wychodzi na dłuzszych odcinkach. Na płaskim faktycznie pozwala utrzymac stała predkosc przy minimalnym spalaniu. Chociaz itak bez niego osiagam wyniki ktore mnie samego zaskakują jak na 2.5 litra :)

you can...

Opublikowano
Przejechałem 100km po równym terenie z prędkością 90km/h na włączonym tempomacie i komputer pokazał 7.0l. Wracając bez włączonego tempomatu komputer pokazywał ~8.0l (oczywiście zresetowałem przed startem). Nigdy więcej nie wytrzymałem takiej jazdy :twisted2:
Opublikowano

Tempomat daje tyle, że pomaga wyeliminować skutki drobnych ruchów nogą na pedale gazu. Każdy je robi, a zauważ na ekonomizerze że to podnosi chwilowe spalanie wyraźnie :) tempomat na plaskim odcinku usuwa ten problem. Gorzej jest przy jeździe po falistym terenie (wzniesienia), bo tam tempomat bedzie za wszelka cene utrzymywac predkosc przy podjeżdzaniu pod gore (co nie jest ekonomiczne) i nie pozwoli w pelni wykorzystac hamowania silnikiem podczas zjazdu (co tez nie jest ekonomiczne)

Wytłumacz mi, bo nie miałem okazji testować tempomat w samochodzie z manualną skrzynią. Mam wbity 5 bieg, ustalam prędkość na 100 km/h, ale jest spora górka i pojazd zwalnia, co wtedy robi komputer tempomatu sam zmienia bieg na niższy?

Opublikowano

Jesli jest naprawde spora gorka to ja wylaczam tempomat bo szkoda katowac auto na np.5-tym biegu.

Jesli tego nie zrobie to sie nic nie stanie bo samochod nie zwolni tylko aby utrzymac zadana predkosc bedzie zwiekszal dawke paliwa(przyspieszal) a to mija sie z celem.

Opublikowano
Jesli jest naprawde spora gorka to ja wylaczam tempomat bo szkoda katowac auto na np.5-tym biegu.

Jesli tego nie zrobie to sie nic nie stanie bo samochod nie zwolni tylko aby utrzymac zadana predkosc bedzie zwiekszal dawke paliwa(przyspieszal) a to mija sie z celem.

Acha... a jak jest z ASB, tak samo się to odbywa, czy tu już biegi "same" się zmieniają?

Opublikowano
Tempomat nadaje sie tylko na autostrady lub drogi ekspresowe ( dwu, trzy.... jezdniowe, gdzie nie trzeba często zwalniać), tam spełni on swoje zadanie, czyli utrzyma zadaną prędkość i zmniejszy spalanie - zabawa tempomatem na drogach wojewódzkich, czy lokalnych mija się z celem, bo zużycie paliwa wzrośnie :D