Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oczywiście że tak.....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Nie powinno się stosować na felgi aluminiowe, bo szkodzi to felgom. Można je zniszczyć, poobijac łancuchem.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
można i testowałem jak byłem na nartach :) bezproblemowo :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
można i testowałem jak byłem na nartach :) bezproblemowo :)

A jakie masz zawieszenie? Normalne czy obniżony (226 sports suspension setting)?

Brot Mit Wurst
Opublikowano
Normalne zawieszenie :) i stalówki oryginalne na zimę 225/45/17
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
Witam. To jak masz takie oponki to nie zalozysz kolego lancuchow. Max to 205/50 17. Na wieksze opony producent uwaza ze nie da rady, pewnie chodzi o to ze beda ocieraly o amortyzatory albo cos...
Opublikowano
To dość dziwne też to czytałem w instrukcji lecz łańcuchy kupiłem i jeździłem tej zimy w Czechach i nic nie tarło ?? no i powiem wam że nie zrozumiałem przyczyn tego zapisu w instrukcji ?? praktyka mówi ze się da a instrukcja że się nie da sprawdzę jakie mam te łańcuchy i opiszę
Opublikowano
Złapałem "gumę". Opona 225/45/17 felga 8 cali et 47. Przebita opona zostawiła ślad na nadkolu. Niebardzo sobie wyobrażam, aby tam jeszcze łańcuch zmieścić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W instrukcji jest napisane że na poniższe rozmiary nie można założyć łańcuchów:

225/50/16

225/45/17

245/40/17

255/35/18

Ja mam 205/50/17 i zakładałem tylko testowo by przejechać kilka metrów.... Żadnych problemów nie stwierdzałem.... nie wiem jak byłoby w realu....

pozdrawiam

Paweł

• 4 lata później...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta ale akurat mam ku temu powód.

Jako że dużo chodzę po górach i to w miejsca o których większość zapomniała, czasami mam potrzebę wspomożenia swoich zimówek łańcuchami.

Opony zimowe mam 225/45/17. Instrukcja podaje że nie powinno się stosować łańcuchów ta taki zestaw.

Jednak czy tyczy to tylko ori łańcuchów ? Testował ktoś może w touringu na takich kołach użytkowanie łańcuchów dedykowanych na takie koła ?

pozdro.

Opublikowano

Mam podobny problem.

Szukałem informacji na stronie Thule, żeby było ciekawiej w przewodniku "Fit Guide" nie występuje E46 touring.

Jest tylko sedan, cabrio i compact. W sedanie nie można wybrać opony 225/45R17.

W cabrio i compact możliwy jest wybór 225/45R17 i piszą, że pasują łańcuchy: K-SUMMIT K23 lub CK-7 095.

Czy nadkola compakta i cabrio różnią się aż tak znacząco od sedana i touringa?

Prosiłbym o odpowiedź zorientowanych w temacie.

Opublikowano (edytowane)
Testował ktoś może w touringu na takich kołach użytkowanie łańcuchów dedykowanych na takie koła ?

Tak - w 330d touring 2004r. Felga - ori alu 17, opony 225/45/17. Zawieszenie standard. Łańcuchy - PEWAG SPORTmatik smx 73 (na Alledrogo ok 350zł).

Nic nie haczy o nadkola (2 os. z przodu, z tyłu dziecko + trochę maneli w bagażniku - sanki itp). Szybko się je zakłada, automatyczny naciąg, nie rysują felg, - osobiście polecam.

Ważne - radzę sprawdzić czy tylne sprężyny nie są pęknięte (dość często się to zdarza w touringach) - jak są pęknięte, to tył jest "niżej" i łańcuchy mogą spowodować uszkodzenia, bo miejsca w nadkolach faktycznie jest niewiele.

W przypadku aut z zawieszeniem niższym niż standard może być spory problem.

Edytowane przez arezyy
Opublikowano

Dzięki za rozjaśnienie sytuacji.

Właśnie dzisiaj jadę odebrać łańcuchy i do końca nie byłem pewny czy to dobry zakup.

Udało mi się wyhaczyć całkiem dobry model http://www.hossa.pl/lancuchy-konig-t2-magic-95-do_samochodow_osobowych.html za 120 zł :) Nieudany zakup poprzedniego właściciela ;)

W tygodniu zrobię sobie szkolenie z zakładania to dam znać jak pasują.