Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktoś z forumowiczów zalał do swojego diesla olej castrol edge turbo diesel 5w-40 ? mechanik właśnie chce mi zapić moje 122 kuce takim olejem, gdzie na stronie castrol'a wynika ze ten olej jest chyba głownie do silników z pompowtryskiwaczami a zalecany to castrol edge sport 0w-40 ? wtf...

proszę o pomoc w odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
osobiście zawsze zawoże do ASO swój a na początku w ASO też mi ten lali bo mam kartki :norty: CASTROL EDGE 0W30 BMW LONGLIFE-01 bardzo dobry i jak narazie nie mialem z nim żadnego problemu a olej wymieniam 2 razy w roku :cool2:
Opublikowano

nie bardzo rozumiem dylematów-wymienia sie olej w zalezności od tego co nastapi szybciej-przebieg lub data.

Tak na marginesie-do wymiany filtra przeciwpyłkowego zostało mi 200 km mimo,że data jest ustalona na maj..2010 r. Po prostu lubie jeździć z nawiewem (nie cierpie nieruchomego powietrza w aucie ;-) więc filtr szybko się zużył.W związku z tym jestem w czwartek w ASO.

Aha-zdiagnozowałem na 100 % trzaski z tyłu.To nie kanapa jak na początku myslałem-nie uwierzycie,ale to..drzwi-chyba się rozeszły klika mm i ocierają o karoserię,trzeba zamki poprzestawiać i drzwi nieco podciągnąć (przyciagnąć) do auta..Jestem ciekawy czy ASO to zrobi.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
no własnie nie wiem czy zrobia-najczęściej nie umieją najprostszych rzeczy zrobic.Co innego wymienic według procedury olej czy klocki a co innego wykazać sie inwencja twórczą i drzwi poprawić-taka nasza polska rzeczywistość niestety.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Aha-zdiagnozowałem na 100 % trzaski z tyłu.To nie kanapa jak na początku myslałem-nie uwierzycie,ale to..drzwi-chyba się rozeszły klika mm i ocierają o karoserię,trzeba zamki poprzestawiać i drzwi nieco podciągnąć (przyciagnąć) do auta..Jestem ciekawy czy ASO to zrobi.

Hmmm... To dlaczego nie puka jak ktoś siedzi z tyłu?

Pozdroofka

TT

Opublikowano

U mnie wtedy tez puka,ale mniej .Wytłumaczenie jest proste-opierają się o drzwi i niwelują "luz"-drzwi są sztywne.

p.s.Ja wiem na 100% ze to drzwi,usiadłem z tyłu i zacząłem naciskac je i szarpać-i to jest to.

MIKE

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

do tematu "jaki olej do 118d" tak na przyszłość jakby ktoś się zastanawiał jaka jest różnica między np., Castrol Edge Sport 0w40 RS a Castrol Edge Sport 0w40, Castrol Edge Turbo Diesel 5w40, musiałem się dowiedzieć i taka jest oto odpowiedź człowieka z działu technicznego firmy Castrol:

"Castrol EDGE Formula RS 0W-40 jest olejem dedykowanym na rynek niemiecki, zaś Castrol EDGE Sport 0W-40 jest olejem dedykowanym na rynek polski. Różnica pomiędzy tymi olejami istnieje ponieważ olej produkowany na konkretny rynek jest przystosowany do specyficznych warunków pracy. Te warunki to klimat, temperatury, stan dróg, świadomość eksploatacyjna społeczeństwa, zapylenie i wiele innych. Jeśli chce Pan użyć oleju który będzie najlepiej chronił Pana samochód to proszę użyć Castrol EDGE Sport 0W-40. Jest to olej opracowany z uwzględnieniem warunków panujących w naszym kraju. "

"W Pana aucie wymagany jest olej posiadający dopuszczenie BMW LongLife-04. Zgodnie z tym wymaganiem może Pan stosować zarówno olej Castrol EDGE Sport 0W-40 jak i EDGE Turbo Diesel 5W-40. Jednak jeśli dotychczas eksploatacja była na oleju 0W-40 to warto jak najdłużej stosować taki olej. Jest to olej z najwyższymi dopuszczeniami, wyprodukowany w najnowszej technologii i zachowuje swoje parametry nawet w ekstremalnych warunkach. Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40 można w Pana silniku stosować w okresach międzywymianowych co max 30 000km , aczkolwiek należy się sugerować do wskazań jednostki sterującej która powinna informować o konieczności wymiany oleju. Jest to olej pełnosyntetyczny wyprodukowany w technologii LongLife i nie widzę żadnych przeciwwskazań żeby ten olej był zastosowany w Pana aucie."

pozdro

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
u mnie też jest Edge 5W30 spełnia LL04 i to mi wystarcza. Natomiast co do zalewania oleju to do układu wchodzi 5,5 litra ale to jest pojemność suchego układu dlatego zalecam wlać mniej oleju, np ok 5 listrów, uruchomić auto i sprawdzić stan. U mnie było wlane ostatnio chyba 5.3 litra i po uruchomieniu auta było 3 mm ponad stan. Po co później martwić sie o Ew. uszczelnienie silnika. Domyślam sie, że do 118d i 120d wchodzi tyle samo oleju.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
A ja ostatnio byłem na wymianie i zalałem Castrol EDGE Sport 0W40. Silnik nawet ciutke lepiej pracuje i jest cichszy. Takie odnoszę wrażenie, ale trzeba by to jakoś zmierzyć :)

E30, E36, E60, E87, F48

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

JA na ten moment przeszedłem z braku historii wymian (auto było jako testowe w salonie, przejąłem je z przebiegiem 48 tysięczy) wobec czego mając do czynienia z dieslami wcześniej, dla bezpieczeństwa przeszedłem na 5W40.

W tym wypadku zdecydowałem się na Liqui Moly 5W40 Hightech Synhtoil. Zgodny z normą BMW Longlife 98, podawany jako alternatywny wedle książki serwisowej. Na razie wsio poprawnie. Mam dobre wrażenia z użytkowania produktów tej firmy.

Teraz pozostało usunąć powiadomienie serwisowe, ale szukam i czytam uważnie :idea:

Świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia.

Komponenty poliuretanowe do aut - zainteresowany ? pisz.

Opublikowano
a ja mam zdaje się to: 0W-30 Castrol SLX Professional PowerFlow BMW LL04, nalane u Misiaka w Krakowie. Naturalnie był najdroższy w serwisie i nie pytali który wolę :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko z dodatkiem w nazwie "Professional" jest droższe :mrgreen:
  • 4 lata później...
Opublikowano
witam ,niedawno zakupilem BMW 118 d 122 km, nie wiem jaki wczesniej byl lany olej do niego a chcialbym wlac cos dobrego auto ma przejechane 20000 tys, uzywam auta niemalrze codziennie cykl mieszany,zadzwonilem do serwisu i polecili mi Valvoline SynPower Xtreme MST C3 5W-30 4L nie ma zadnej opini o tym oleju, moglby mi ktos doradzic co bedzie najlepsze dla niego??
Opublikowano

Olej, który Ci polecono to zdaje się dobry olej. Nie bardzo łapię o co chodzi z tym słabym znoszeniem niskich temperatur.

Ja ze swej strony zdecydowanie mogę Ci polecić Motula 8100 X-clean+ 5W30. To olej opracowany specjalnie dla BMW. Pełny syntetyk o wysokiej klasie jakościowej. Ja go leję do E46 320d i spisuje się świetnie, zimą nie ma najmniejszych problemów z rozruchem. Między wymianami praktycznie nie wymaga dolewek, choć to bardziej zależy od stanu silnika niż od oleju.