Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Postaram się zbytnio nie rozpisywać, sprawa wygląda tak:

Samochód sprowadzony miesiąc temu,

Zarejestrowany w Polsce,

W Dowodzie Rejestracyjnym: Data pierwszej rejestracji, xx.xx.1998, Rok produkcji 1998

W karcie pojazdu Rok produkcji 1998

po rozkodowaniu VIN data produkcji Marzec 1997

jeśli kupie taki samochód, co mi grozi ?

Opublikowano
podczas pierwszego badania w polsce diagnosta dal plame, powinien wpisac 1997 rok, np w dowodach rejestracyjnych belgijskich( bylo tak 10 tat temu, nie wiem jak teraz) jest tylko data pierwszej rejestracji i czesto bywalo tak ze diagnosta wpisywal taka date jako date produkcji.
Opublikowano

no ktoś musiał dać plamę (być może celowo - $ ), dlatego pytam się jakie nieprzyjemności mogą mnie czekać, jeśli kupię ten samochód.

i zapomniałem napisać, ten model był produkowany od 1.1.1996 do 31.08.1997, więc nie ma mowy żeby ten samochód był wyprodukowany w 1998, tak jak jest to na papierach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czy nie moze byc taka sytuacja, ze karoseria byla wyprodukowana w 1997, nadano jej VIN z data 1997, natomiast reszte zmontowano w 1998?

tak sobie gdybam, nie wiem, w ktorym momencie nabijaja tabliczke z VINem

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
podczas pierwszego badania w polsce diagnosta dal plame, powinien wpisac 1997 rok, np w dowodach rejestracyjnych belgijskich( bylo tak 10 tat temu, nie wiem jak teraz) jest tylko data pierwszej rejestracji i czesto bywalo tak ze diagnosta wpisywal taka date jako date produkcji.

No ja mam taki przypadek , pomyłka na przeglądzie i w dowodzie mam date 1 rejestracji jako date produkcji. No mi to wsumie nie przeszkadzało więc nie odkręcałem tego , no ewentualnie przy sprzedaży może ktoś kręcić nosem ale puki co raczej auta sprzedawac zamiaru nie mam...

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

No ja mam taki przypadek , pomyłka na przeglądzie i w dowodzie mam date 1 rejestracji jako date produkcji. No mi to wsumie nie przeszkadzało więc nie odkręcałem tego , no ewentualnie przy sprzedaży może ktoś kręcić nosem ale puki co raczej auta sprzedawac zamiaru nie mam...

nie masz żadnych problemów przy przeglądach technicznych ?

Opublikowano

Nic Ci nie grozi. Żaden przepis nie nakłada na Ciebie obowiązku sprawdzania VINu auta, a co za tym idzie - dla Ciebie auto pochodzi z 1998 r., tak jak to wynika z dowodu rejestracyjnego. Zresztą, zawsze możesz w urzędzie sprostować dane dotyczące roku produkcji.

Opublikowano

A jakie mają być problemy?. diagnosta ma coś zakwestionować? Na podstawie czego?

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

A jakie mają być problemy?. diagnosta ma coś zakwestionować? Na podstawie czego?

na podstawie winu i wpisu w dokumentach...

vin pokazyje, ze ten model był produkowany od 1.1.1996 do 31.08.1997 a w papierach data produkcji 1998... zaraz się przyczepią, że to jakiś składak, albo, że numery przebite :worried:

Opublikowano

Kolego przecież na przegląd tech jedziesz tylko z dowodem rejestracyjnym, a vin-u nikt nie sprawdza bo po co?(ewentualnie zgodność z dowodem rej) No chyba że jakbyś pojechał do ASO na przegląd, niewiem...

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
nie grożą ci żadne konsekwencje. Jedynie jesli bedziesz sprzedawac samochod i kupujacy sprawdzi po VIN prawdziwa date produkcji, moze sie czepiać. Ale przeciez mozesz zawsze sam z góry uprzedzić, że samochod jest o rok starszy niż to z papierów wynika. Nie martw sie tym :)
Opublikowano

pomyłka na przeglądzie i w dowodzie mam date 1 rejestracji jako date produkcji.[\quote]

W krajach zachodnich za datę produkcji uważa się datę pierwszej rejestracji. Sam mam auto o rok młodsze tylko dlatego, że data pierwszej rejestracji była w roku następnym od wyprodukowania samochodu. Na przeglądzie ani w urzedzie żadnych pomyłek nie było - wszystko było wypisane poprawnie.

Mogłobyć tez tak - załóżmy iż auto wyprodukowano w Niemczech w roku 2000. Następnie w roku 2001 zostało sprzedane powiedzmy do Włoch. Tak w dowodzie rejestracyjnym nie widnieje już niemiec tylko jako pierwszy właściciel jest Włoch z datą 2001 - pomimo iż auto jest starsze i od roku było eksploatowane przez niemca.

W DR jest wpisywane iż auto użytkowane od 2001 więc jego data produkcji jest uważany 2001 rocznik.

I tak w polskim urzedzie mamy auto o rok młodsze.

Pzdr,

• Moderatorzy
Opublikowano
czy nie moze byc taka sytuacja, ze karoseria byla wyprodukowana w 1997, nadano jej VIN z data 1997, natomiast reszte zmontowano w 1998?

tak sobie gdybam, nie wiem, w ktorym momencie nabijaja tabliczke z VINem

VIN malują po złożeniu samochodu , zaraz przed 1 testem. To nie polmozbyt z okresu PRL co budy stały latami na placu :norty: :norty: . Praktycznie niemożliwe ,że zrobili karoserię nawet w końcu sierpnia 1997 a resztę samochodu w 1998 r.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no nie wiem, ktos gdzies kiedys wyczytal, ze moja karoseria jest z 9/2000, natomiast wg VIN jest to rocznik 2001, model na 2002, tj. prdukcja 10/2001, I rej. 11/2001

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

vin pokazyje, ze ten model był produkowany od 1.1.1996 do 31.08.1997 a w papierach data produkcji 1998... zaraz się przyczepią, że to jakiś składak, albo, że numery przebite :worried:

I myslisz że na stacjach kontroli pojazdów mają VIN dekodery do każdego modelu samochodu???

Nikt tego sprawdzać nie będzie - bo nie ma takowej podstawy. Sprawdza się jedynie czy numer nadwozia wybity jest identyczny z tym wpisanym w papier.

Opublikowano

dzieje sie tak bardzo czesto - niemcy w dokumentach podawali date pierwszej rejstracji a nie date produkcji - samochod przyjezdza do polski i ma date pierwszej rejstracji wpisywana jako date produkcji - to zaden problem bo najczesciej to roznica jednego roku ...

ostatnio kolega kupil 325 ktore ma w dokumentach 93 a byle z 92 ...

ja kiedys ogladalem samochod terenowy ( isuzu ) ktory mial date produkcji w dokumentach 1998 a zostal wyprodukowany w 1988 ! - ktos go w 98 sprowadzil do niemiec i tam zarejstrowany , a w polsce to przepisali jako date produkcji ...

Opublikowano

nic Ci nie grozi to bardzo częsty przypadek.

Robiąc 1 badanie techniczne po sprowadzeniu auta dostajesz "dokument identyfikacyjny pojazdu", który ma m.in. pkt44 "rok produkcji lub modelu".

Właśnie to "lub modelu" jest zbawienne dla wielu sprowadzających auto.

Kupujesz auto z roku produkcji np 2005, 1 rejestracja 2006, mrugasz okiem do diagnosty i masz w w/w dokumencie wpisane 2006.

Urząd komunikacji bierze w/w dokument i na jego podstawie wpisuje do dowodu rok produkcji 2006.

Nawet gdybyś nie mrugnął do diagnosty to on nie znajdzie w dowodzie rejestracyjnym (np niemieckim, francuskim czy hiszpańskim) daty produkcji auta tylko jego 1 rejestrację i na jej podstawie wpisze CI rok modelu (=rok produkcji dla urzędu komunikacji)

• 3 lata później...
Opublikowano
Ja znam jeszcze dziwniejszy przypadek. BMW zakupione w polskim serwisie. VIN to grudzień 2005. Natomiast w dowodzie rejestracyjnym, karcie pojazdu rocznik 2006.... O co kaman?
Opublikowano
po prostu auto wyprodukowane w 2005 roku ale model 2006 sam miałem e36 coupe data produkcji 1993 a pierwsza rejestracja marzec 1994 ale modelowo był 1994 teraz mam opla zafirę wszędzie na szybach jest 2004 a jak rozkodowałem vin to jest 2005
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupujesz auto z roku produkcji np 2005, 1 rejestracja 2006, mrugasz okiem do diagnosty i masz w w/w dokumencie wpisane 2006.

Urząd komunikacji bierze w/w dokument i na jego podstawie wpisuje do dowodu rok produkcji 2006.

Nawet gdybyś nie mrugnął do diagnosty to on nie znajdzie w dowodzie rejestracyjnym (np niemieckim, francuskim czy hiszpańskim) daty produkcji auta tylko jego 1 rejestrację i na jej podstawie wpisze CI rok modelu (=rok produkcji dla urzędu komunikacji)

No z tym to teraz nie jest tak lekko. Choćbyś mocno mrugał do diagnosty, to i tak wydział komunikacji widząc datę pierwszej rejestracji ze stycznia często zwraca dokumenty do diagnosty w celu ustalenia na 100% daty produkcji. Niestety to obowiązek diagnosty i jeżeli mimo tego zatai fakty, może stracić uprawnienia. Skończyły się dobre czasy gdy wpisywali co chcieli.