Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszperalem troche w szukajce ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania-byc moze nie do konca dobrze szukalem bo forum spore i tematow mnostwo :wink: Ale moze jakis dobry czlowiek mi odpowie.

Od wczoraj jestem (jeszcze szczesliwym i mam nadzieje,ze tak zostanie) posiadaczem 520i,a jako ze samochod po kupnie i w dodatku komputer pokazuje czas na wymiane oleju to wlasnie taka czynnosc zamierzam wykonac.

I stad moje pytania:

1.Jakie parametry maja oleje wlewane do tego silnika?Samochod jest z polskiego salonu i serwisowany wiec na pewno wlewali jakiegos Castrola-ja chce wlac Motula bo zalewalem go do poprzednich aut i bylem zadowolony.Pytanie tylko ile litrow musze kupic?Ktos zalewa swoje BMW Motulem?Jesli tak to ktorym?

Pytalem poprzedniego wlasciciela jaki olej byl lany ale on nie ma pojecia bo po prosty odstawial auto do serwisu i reszta go nie interesowala,w ksiazce serwisowej tez nie ma adnotacji jaki olej zalewali.

2.Poza olejem wymienie tez filtr powietrza, i chcialbym wymienic filtr paliwa.Patrzylem na stronie IC ale nie ma tam filtra paliwa,wiec pytanie czy mozna go kupic w innym miejscu czy zostaje tylko ASO ze swoja kosmiczna cena?

Edytowane przez Olsen
Opublikowano
hej,w servisie leja castrol ja mialem niedawno wymieniany w 530i i byl to castrol 0w30,ale jak zadzwonisz do tego serwisu to maja w komputerze co bylo robione i olej tez jest zapisany ile i jaki,pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lej olej klasy 0W30. Motul robi dobre oleje, do Twojego motoru proponuję 8100 X-LITE, na pewno będziesz zadowolony. Potrzeba Ci około 6-6,5l.

Filtry MANN i KNECHT polecam.

A tak wogóle to było o tym wiele razy. :search:

Opublikowano

Dzieki.

Co do filtrow to Mann lub Knecht jak najbardziej-tylko takie kupuje od lat :wink:

A co z tym filtrem paliwa-jest do kupienia zamiennik czy trzeba go kupic w ASO?Szukam w necie i akurat do E60 filtra paliwa nie moge znalezc

EDIT

Jeszcze odnosnie oleju,znalazlem w necie jakas stronke Motula,gdzie polecaja oleje do danego modelu,mi wyszlo takie cos:

Best:Specific LL-04 5W-40

Better:8100 X-clean C3 5W-40

Good:8100 X-max 5W-40

Co sadzicie?Faktycznie ten Specific bedzie lepszy niz X-clean?