Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chce kupić felgi 10'' szerokie, et 17 do BMW e39, opony 235/45/17, ma może ktoś coś takiego założone, zastanawiam się jak to wchodzi do e39.
Opublikowano
No właśnie nie wiem czy nie za wąskie, mam takie w tej chwili założone na oryginalnych felgach 8'' szerokich, opony są jeszcze zdrowe więc nie chce mi się szukać nowych. Ale jeśli będzie trzeba to będę musiał. Nie wiem czy szerokość tej felgi 10'' to aby nie za dużo na nasze drogi i e39?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Z przodu nie ma takiej możliwości, przy skręcie opony będą się ocierać o nadkola. Z tyłu przejdzie pod warunkiem że nie będziesz mocno obładowany ale opona minimum 255/40. Nawet na feldze 8,5 cala opona 235/45 wygląda śmiesznie (mocno naciągnięta). Edytowane przez DRAY
Opublikowano
Miałem kiedyś e34, na nich założone były felgi 17'' z oponami 225/45/17 felga szeroka na 9,5 '', nic nie obcierało, a e39 jest chyba troszkę większa, to jak to w końcu jest?
Opublikowano
Ja miałemfelgi 10J z tyłu i opony 255 uwierz był to chyba najmniejszy rozmiar który spokojnie wchodził na tą felgę. Jeżdżąc w 2 osoby było ok. Niestety 4 osoby i opona obcierała na nierównościach a sam wiesz że płaskich dróg u nas mało. Po krótkim czasie sprzedałem. Seryjnie o ile pamiętam jest zalecana felga max 9J
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tomasz800 może te poprzednie felgi to nie było 9,5 '' ? Założyłeś oponę 225 na felgę 9,5 '' ?

Tak wygląda 215 na 9,5 cala

%5B480%3A480%5Dhttp%3A//i21.photobucket.com/albums/b284/Borduurke69/DSC00513.jpg

Nie boisz się an czymś takim jeździć?

Tu masz 225 na 10''

http://img.photobucket.com/albums/v202/s15driftking/2255.jpg

Opublikowano
To w takim razie przepraszam, macie racje to za szeroka felga, nie wiem ale cały czas myślałem że te felgi w e34 były 9,5 '', musiały być węższe. Nie szukam takiego efektu, tak wiec felgi odpadają, dzięki, zawsze lepiej zapytać niż później mieć problem.
Opublikowano
tomasz800 może te poprzednie felgi to nie było 9,5 '' ? Założyłeś oponę 225 na felgę 9,5 '' ?

Tak wygląda 215 na 9,5 cala

%5B480%3A480%5Dhttp%3A//i21.photobucket.com/albums/b284/Borduurke69/DSC00513.jpg

Nie boisz się an czymś takim jeździć?

Tu masz 225 na 10''

http://img.photobucket.com/albums/v202/s15driftking/2255.jpg

za coś takiego powinni zabierać dowód rejestracyjny

hej

Opublikowano
Szczerze, ja bym się bał na czymś takim jeździć, może na wprost jeszcze się da, ale co sie stanie przy ostrzejszym pokonywaniu łuku, to opona może po prostu się zsunąć.
Opublikowano
Nic tak dobrze nie wygląda z tyłu jak 10 cali,w tej e39 na tyle jest 10 cali na przodzie góra 8.5.Na przód nie pakuje się takich felg 10j,gdyż i tak nie wejdą,felga będzie uderzać o Mcpherson.Ja z tyłu na 10j mam opony 245/45,wygląda to bardzo dobrze,felga jest ładnie schowana w oponie.
Nur bmw e32
Opublikowano
wszystko wejdzie, kwestia samozaparcia

12x18 cali w 528i:

to już hardcore :shock: :shock: nie na nasze drogi :nienie:

a 10J z tyłu da radę ale oponka to min 245/45,

przód widziałem kiedyś 9J i oponkę 235/40 bodajże i było ok, ale tak na styk :wink:

Opublikowano
Ja w swojej E39 na przodzie mam 245/35/19 na tyle 275/30/19 efekt niesamowity :) aleunie mam z 7 centymetrowym rantem :lol:
Opublikowano
na 10j 235 wejda i nie wyglada tak zle bo zmieniałem z przodu na tył ale to chyba jest minimum

Może i wejdą, ale żaden producent opon ani oponiarz się pod takim rozwiązaniem nie podpisze. Rekomendowany zakres szerokości felg dla opony 235/45/17 to od 7,5 do 9 cali. Szerokość wzorcowa: 8 cali.

Opona 235/45/17 na feldze 10,5 wygląda komicznie moim zdaniem, już nie wspominając o aspektach bezpieczeństwa.

Opublikowano
Tak jak wczesniej pisałem na 10J 255 wygląda w miarę przyzwoicie i większe. Mniejsze średnio pasują do tej szerokości. mi obcierało przy tym zestawie nie wiem na ile w tym "zasługa" obniżonego fabrycznie zawieszenia (pakiet SPORT)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z przodu nie ma takiej możliwości, przy skręcie opony będą się ocierać o nadkola. Z tyłu przejdzie pod warunkiem że nie będziesz mocno obładowany ale opona minimum 255/40. Nawet na feldze 8,5 cala opona 235/45 wygląda śmiesznie (mocno naciągnięta).

Z przodu nawet oryginalne 8,5 cala nie wchodzi bo obciera o amortyzator i to felga nie opona, przynajmniej jak się ma Mkowe zawieszenie. Wiem, bo pomylilem po ciemku zakładając koła i nie zwróciłem uwagi, że tylne felgi mam 8,5 cala a przednie 8 cali a założyłem odwrotnie. Z tyłu przypuszczam, ze wszystko zależy od profilu felgi czyli jakby od jej położenia w osi, bo jak wsadzałem rękę za felgę z tyłu to tam jest kupa miejsca jeszcze, więc jak felga wchodzi na głębokość a nie wystaje na zewnątrz to będzie ok. Widać po tych zdjęcach tej 10" na E39, że wygląda jak zwykła 8,5" bo pewnie większość "nadmiaru" poszła w do wnętrza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mmw u mnie z przodu jest 8,5'' z oponą 235/45/17 (tył opona 255/40/17) wchodzi bez problemu. Fakt mam standardowe zawieszenie, ale będą wkrótce zakładane sprężyny Eibacha wiec zobaczymy. Nie wiadomo także jak różnią się ET Twoich i moich felg.