Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam problem z oryginalnymi xenonami, miałem założone letnie opony 17', po zmianie na zimowe 15' , ksenony zaczeły bardzo blisko świecić ,może 10-15 m! System samopoziomujący działa! Chciałbym dodać ,że mam jeszcze założony gwintowany zawias i auto jest jeszcze bardziej niższe po zmianie kół! Jest jakiś sposób aby podnieść xenon do góry aby świeciły dalej ?

DZIĘKI

Opublikowano
Witam !

Mam problem, miałem założone letnie opony 17', po zmianie na zimowe 15' , ksenony zaczeły bardzo blisko świecić ,może 10-15 m! System samopoziomujący działa! Chciałbym dodać ,że mam jeszcze założony gwintowany zawias! Jest jakiś sposób aby podnieść xenon do góry ?

DZIĘKI

Ale co? Jak jest samopoziomowanie to nie ma już pokrętła regulacji wysokości świateł?

A propos tematu... kiedy kupiłem pierwszy samochód z elektryczną regulacją to przez pierwsze kilka dni jeździłem ze światłami przy samej glebie aż sie zorientowałem że jest regulacja hehe ;)

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
Jesli samopoziomowanie dział to jedz do stacji kontroli na ustawienie swiatel. U mnie pomogło, tez mi swieciły nisko, po ustawieniu swiatel wzystko ok
Opublikowano
Witam !

Mam problem, miałem założone letnie opony 17', po zmianie na zimowe 15' , ksenony zaczeły bardzo blisko świecić ,może 10-15 m! System samopoziomujący działa! Chciałbym dodać ,że mam jeszcze założony gwintowany zawias! Jest jakiś sposób aby podnieść xenon do góry ?

DZIĘKI

Ale co? Jak jest samopoziomowanie to nie ma już pokrętła regulacji wysokości świateł?

A propos tematu... kiedy kupiłem pierwszy samochód z elektryczną regulacją to przez pierwsze kilka dni jeździłem ze światłami przy samej glebie aż sie zorientowałem że jest regulacja hehe ;)

Dokładnie tak jest. Jak jest samopoziomowanie to nie można regulować świateł ręcznie z kabiny. Ale można regulować pokrętłami pod maską.

Wystarczy wyjechać w ciemne miejsce (w nocy) i kręcić aż będzie ok. Albo na stacje diag. Ewentualnie można przy ścianie.

Opublikowano

xenon najlepiej ustawić samemu :-)

byłem na stacji diagnostycznej 2 razy,

za każdym razem xenonki ustawione były za wysoko, świeciły "po niebie" !

ponadto po takiej operacji zawsze są na różnej wysokości

na odległości 3m nie da się ustawić idealnie równo,

dopiero po ustawieniu własnoręcznie na budynku oddalonym w odległości ok. 20m świecą idealnie, równo i na odpowiedniej wysokości (ok.10-12cm w dół na odcinku 10m)

ponadto muszą świecić idealnie w linii auta ! (regulacja w poziomie)

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano
xenon najlepiej ustawić samemu :-)

ponadto po takiej operacji zawsze są na różnej wysokości

na odległości 3m nie da się ustawić idealnie równo,

A lewy nie powinien przypadkiem świecić niżej od prawego? :lol:

• Moderatorzy
Opublikowano
Jak miałem E39 to po wymianie słynnych już plasticzków od samoregulacji pojechałem do ASO - takie rzeczy robią za darmo dla użytkowników BMW.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

oczywiście że powinien :-)

"widmo" świecenia jest mniej więcej takie:

_______/¯¯¯¯¯¯¯¯¯

równo ustawiamy tylko tą dolną, lewą "płaszczyznę"

ps. dopiero po własnoręcznym ustawieniu na drodze mam idealny "snop" światła,

tzn.jadąc prosto na moim pasie jezdni światło biegnie zdecydowanie dalej, a na przeciwnym kończy się stosunkowo blisko (nie razi innych kierowców)

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano

_______/¯¯¯¯¯¯¯¯¯

tzn.jadąc prosto na moim pasie jezdni światło biegnie zdecydowanie dalej, a na przeciwnym kończy się stosunkowo blisko (nie razi innych kierowców)

Oczywiście że NIE powinien.

reflektory mają świecić równo. nie wiem skąd przekonanie że nie. Przecież to logiczne nie można razić jednym bardziej drugim mniej. Każdy z reflektorów święci z lewej niżej z prawej wyżej (reflektory asymetryczne). Oba mają być ustawione dokładnie tak samo. Niektórzy widząc jak świecą światła czyli mniej więcej tak jak narysowałeś:

_______/¯¯¯¯¯¯¯¯¯

to myślą że prawy jest wyżej. Otóż nic bardziej błędnego. Widmo wygląda tak (bo oba z prawej świecą wyżej) ale reflektory muszą być ustawione równo. Polecam wyszukać w internecie jak ustawia się światła to się dowiecie. Np: http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/swiatla.html

Opublikowano

_______/¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Oczywiście że NIE powinien.

reflektory mają świecić równo. nie wiem skąd przekonanie że nie. Przecież to logiczne nie można razić jednym bardziej drugim mniej. Każdy z reflektorów święci z lewej niżej z prawej wyżej (reflektory asymetryczne). Oba mają być ustawione dokładnie tak samo. Niektórzy widząc jak świecą światła czyli mniej więcej tak jak narysowałeś:

_______/¯¯¯¯¯¯¯¯¯

to myślą że prawy jest wyżej. Otóż nic bardziej błędnego. Widmo wygląda tak (bo oba z prawej świecą wyżej) ale reflektory muszą być ustawione równo. Polecam wyszukać w internecie jak ustawia się światła to się dowiecie. Np: http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/swiatla.html

Troche żeś przymotał. Najpier piszesz że "reflektory mają świecić równo" a potem że "bo oba z prawej świecą wyżej". Coś tu jest nie tak :)

PS. Domyślam się, że w pierwszym przypadku chodziło o natężenie świateł. I oczywiście reflektory (ich obudowy prosto mówiąc) są na tym samym poziomie ale snopy świateł skierowane są pod różnym kątem oczywiście, co wynika z konstrukcji reflektorów.

Opublikowano
Napisałem wyraźnie. Wystarczy czytać ze zrozumieniem. Każdy reflektor z osobna świeci z prawej wyżej (dalej), natomiast oba reflektory względem siebie mają być ustawione równo (na tą samą wysokość). To chyba każdy zrozumie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może ktoś z szanownych wie jak w E90 z relfektorami adaptacyjnymi wyregulować ręcznie snop światła reflektora w kierunkach prawa - lewa?
  • Moderatorzy
Opublikowano
A może ktoś z szanownych wie jak w E90 z relfektorami adaptacyjnymi wyregulować ręcznie snop światła reflektora w kierunkach prawa - lewa?

Tak samo jak zwykłe - wiem bo były regulowane u mnie :D

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kurcze, nie mogę znaleźć tej regulacji. pionową znalazłem a poziomej nie. może ktoś wrzuci fotę? :P
Opublikowano
Jeśli ci ksenony świecą nisko to jest to wina nie podłączonej opaski(czujnika) na wahaczu.Może robiłeś zawieszenie i mechanik nie załozył ci tej opaski.Robota na 20 sekund.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Raczej sam czujnik się zepsuł. Droga sprawa , ok 360 zł W ASO z wymianą i regulacją.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano

Dokładnie, są 'dziury' wkładasz w nie klucz i kręcisz :D

Pisałem o tym w swoim temacie co i jak... poszukaj i przeczytaj.

A i żeby ustawić światła przyrządem, trzeba miec odpowiedni sprzęt, mi jak gość ustawił na stacji... to świeciły gorzej niż sam sobie ustawiłem na 'ścianie' :D

Do soczewek jest inny sprzęt.

Pzdr.