Skocz do zawartości

Problem z elektroniką, kontrolki warjuja mega spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję pilnej pomocy odnośnie BMW 323i. Sprawa wygląda nastepująco: Jechałem samochodem normalnie kiedy sie zatrzymałem silnik zgasł, zapaliła sie kontrolka check silnika i to był początek kłopotów, zjechałem na pobocze zgasiłem silnik po odpaleniu pracował nie równo ale jechał w miarę normalnie, nie mogłem tego sprawdzić czy dobrze reagował na gaz bo było potwornie ślisko, z zapalona kontrolką dało sie jechac do chwili kiedy nie zdjejmowałem nogi z gazu, z tym ze spalanie pokazywał około 18 litrów przy 60 na 4 biegu i poniżej tego nie schodził, jeśli zdejmowałem noge z gazu spalanie na ekonomizerze spadało ale po ponownym dodaniu zapalał mi sie kontrolka kontroli trakcji i EML, na niskich biegach nie dał sie jechał, auto strasznie przerywało, po zgaszeniu silnika historia wyglądała tak samo, paliła sie kontrolka check silnika i sytuacja sie zapetlała, na odcinku 40km auto spaliło jakies 10 litrów paliwa. Prosze o pomoc jak sie zabrać do szukania przyczyny?

Opublikowano
domyślam sie że check engine moze zapalac sie z powodu sondy lambda ale dlaczego po tym jak spadną mi obroty np przy hamowaniu czy zwalnianiu silnikiem zapala sie na raz najpierw kontrola trakcji a póznie po sekundzie EML?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zabierz się do usterki w jedyny sensowny sposób.

Zrób diagnostykę komputerową i wymień wadliwy podzespół !!! Jedyne sensowne rozwiązanie.

Opublikowano

Podłacze sie pod temat bo problem w zasadzie podobny, jak nie bedzie odpowiedzi to załoze osobny watek...

Co moze byc przyczyną zapalania się check engine, w sytuacji gdy nie objawia się to niczym, poza świecacą kontrolką?? Auto jezdzi normalnie, pali tyle co zawsze, silnik pracuje równo, przyspieszenie w normie...

Po kupnie auta własnie mi się swiecił check engine, po diagnozie wyszło ze to wina świec, wymieniłem na platynowe ngk, 1,5 miesiaca nie widziałem check engina, az do dzis... Ruszając ze swiateł, przy 1,500 obrotow ni z tąd ni z owad widze check engine... Niezle sie wkurzyłęm bo drazni mnie strasznie ta kontrolka i nie wiem co jest jej przyczyną :/

10 minut pozniej akurat wstapiłem do sklepu, wracam po 5 minutach, zapalam silnik i check'a nie ma.... niestety po jakies 15 minutach wracajac do domu znowu sie zaswiecił ....

Auto to podobnie jak w przypadku kolegi E46 323Ci.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png