Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem samochód z oc ważnym do 12.03.2009 opłaciłem umowę w skarbówce i koniec nie chce dalej go rejestrować.

z ubezpieczycielem nie podpisywałem żadnej umowy kompletnie nic.

Czy po 12.03.2009 umowa z poprzednim właścicielem po prostu wygaśnie i koniec nie będzie trzeba nic płacić czy OC przyjdzie do zapłat mi... mimo tego ze nie podpisywałem żadnej umowy z ubezpieczycielem a samochód nie jest przerejestrowany.

Opublikowano

Tak przyjdzie :!:

A najlepsze jest to że nie od razu, ale jak sobie ubezpieczalnia "przypomni", a odsetki odpowiednio urosną.

Musisz rozwiązać umowę, trzeba się udać osobiście, ważne abyś dostał na to jakiś papier, bo ja miałem sytuację że chcieli odemnie kasę za umówę którą rozwiązałem (w LINK4, którego NIKOMU nie polecam, a wręcz odradzam :!: )

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
Witam.

Kupiłem samochód z oc ważnym do 12.03.2009 opłaciłem umowę w skarbówce i koniec nie chce dalej go rejestrować.

Hmmm - skoro nie chcesz go dalej rejestrować - to musisz go wyrejestrować. Inaczj - musisz za niego płacić OC - gdyż każdy zarejestrowany samochód musi posiadać ważną polisę OC.

Umowę opłaciłeś - ale zgodnie z ustawą masz 30 dni na przerejestrowanie auta na siebie lub jego wyrejestrowanie.

Co do OC - tak jak pisałem - jeśli nie wyrejestrujesz musisz posiadać ważną polisę OC - i nie ważne czy auto jeździ, czy też stoi w stodole na kołkach.

A jeśli wyrejestrujesz - musisz wypowiedzieć umowę OC - i zdążyć dostarczyć wypowiedzenie na 1 dzień przed końcem polisy. Inaczej zostanie ona automatycznie zawarta na okres taki sam jak poprzednia polisa - czyli 1 roku a opłata (jeśli poprzedni właściciel powiadomił ubezpieczalnię o zbyciu pojazdu) przejdzie w całości na ciebie.

Pzdr,

Opublikowano

Obecnie nie można wyrejestrować auta - możesz je sprzedać (choćby żonie, a ona nie zarejestruje), albo zezłomować.

W skarbowym jest oczywiście 14dni od daty na umowie do opłacenia, i w komunikacji 30dni na przerejestrowanie.

Sprzedający jest zobligowany przez TU do powiadomienia o sprzedaży auta, z podanie daty sprzedaży. Dla sprzedającego jest to ochrona sprzedającego przed utratą zniżek, jeśli kupujący spowoduje wypadek, dodatkowo może uzyskać zwrot kwoty za niewtykorzystany okres ubezpieczenia.

TU jak wie o zmianie właściciela pojazdu, to występuje do kupującego o przedłużenie umowy OC (zazwyczaj się zgłaszają 31. dnia od kupna - wówczas zgodnie z Dz. Ustaw kupujący jest zmuszony u nich przedłużyć OC).

Zawsze możesz dogadać się ze sprzedającym i kilka razy przepisywać umowę kupna/sprzedaży, co miesiąc zmieniając datę na umowie (nie jest to sensacja - praktykowane powszechnie, jeśli się auto kupuje od znajomego).

Opublikowano
Obecnie nie można wyrejestrować auta - możesz je sprzedać (choćby żonie, a ona nie zarejestruje), albo zezłomować.

W skarbowym jest oczywiście 14dni od daty na umowie do opłacenia, i w komunikacji 30dni na przerejestrowanie

Widzę pewną niekonswkwencję - żona nie zarejestruje - oraz 30 dni na przerejestrowanie.

Chcąc byś w zgodzie z prawem - obojętnie komu sprzedaż - to i tak ma 30 dni na przerejestrowanie na siebie ( czy będzie to zona, synowa, brat, wnuk etc).

A jak będzie przerejestrowywała - to musi mieć ważną polise OC.

Obecnie nie można wyrejestrować auta

Masz rację - natomiast brakuje tam słowa SAMOCHODU OSOBOWEGO. Nie można wyrejestrować samochodu osobowego. Z tego co widziałem to można wyrejestrować czasowo np pojazd ciężarowy, specialny, autobus etc - i jest to płatne - w zależności od czasu wyrejestrowania.

Opublikowano

Widzę pewną niekonswkwencję - żona nie zarejestruje - oraz 30 dni na przerejestrowanie.

Chcąc byś w zgodzie z prawem - obojętnie komu sprzedaż - to i tak ma 30 dni na przerejestrowanie na siebie ( czy będzie to zona, synowa, brat, wnuk etc).

A jak będzie przerejestrowywała - to musi mieć ważną polise OC.

No tak, kiepski przykład dałem z tą żoną (ale to tylko przykład).

A tak w stronę życia... przypatrz się jak jest robione ze starymi zajechanymi gruchotami, albo autami przeznaczonymi na części.

Nie można takiego po prostu wyrejestrować, a na zezłomowanie nieraz takiego trzeba na lawecie zawieźć, a i u złomiarza czasem trzeba zapłacić za przyjęcie gruchota, bywa też że złomiarze takiego nie chcą przyjąć.

Druga rzecz jak masz auto które chcesz rozkręcić i na części upchnąć.

W praktyce to jest że się bierze kogoś podstawionego na kupującego auto, a po drodze to auto znika sprzedał-wyrejestrował / kupił-zgubił(?).

Takich zaginionych aut w Polsce są tysiące :worried:

Opublikowano

ale kibel. glupi kraj na prawdę.

PS. sprawdz czy OC jest oplacone bo to ze jest umowa nie znaczy ze jest zaplacona. jak nie jest to ja wypowiedz w [BAD]. Nie wiem czy sie cos zmienilo ale nikt ci nie zabroni wypowiedziec OC i siedziec cicho jak sie kapna w urzedzie komunikacji to dostaniesz kare kiedys cos bylo ok 500zl wiec i tak sie oplaca :) o ile zauwaza ze auto nie bylo ubezpieczone. jezeli OC masz zaplacone do 3.09 to wypowiedz je przed terminem kilka dni wystarczy fax ale trzymaj dowod wyslania (raport) wraz z pismem w ksiazce i zadzwon do nich aby Ci potwierdzili (moze tez byc faksem) ze dostali papier i wypowiedzieli umowe bo inaczej po kilku, kilkunastu miesiacach zaczna Ci utrudniac

Opublikowano

Chcąc byś w zgodzie z prawem - obojętnie komu sprzedaż - to i tak ma 30 dni na przerejestrowanie na siebie.

teoretycznie tak ale za nie przerejestrowanie w terminie nie ma zadnych kar. zona dostala auto od dziadka (darowizna) i przerejestrowala go dopiero po 3 latach. w Urzedzie Komunikacyjnym nie odezwali sie ani slowem i normalnie zarejestrowali.

co do OC - jak sie skonczy to automatycznie sie samo przedluza na nastepny rok. jesli sie nie placi sprawa wedruje do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i oni juz sie zajmuja sciagneiciem dlugu. dodam, ze bodajze kazde 14 dni zwloki z wplata naliczana jest kara ok 2tys zl.

moim zdaniem nie masz wyjscia - musisz zarejestrowac i placic oc.

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano

Jesli sie nie placi sprawa wedruje do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i oni juz sie zajmuja sciagneiciem dlugu. dodam, ze bodajze kazde 14 dni zwloki z wplata naliczana jest kara ok 2tys zl.

Tam w ustawie stawki są podane - i zależą właśnie od długości braku OC.

Teraz tylko pytanie - czy ktoś śledzi czy twoje auto posiada kontynuację ubezpieczenia - bo jeśli nie to można wypowiedzieć OC w starej firmie a do nowej "zapomnieć" się udać.

Następnie auto wstawić do stodoły i przykryć słomą :norty:

Może się nie skapną - chyba, że masz życzliwych sąsiadów.

Pzdr,

Opublikowano
niby tak, ale potem przy rejestracji zobacza, ze nie ma ciaglosci OC i moga byc klopoty.

No tak - ale autor postu nie chce dalej rejestrować auta :)

Opublikowano

to sie powoli robi bledne kolo :) kiedys bedzie musial zarejestrowac a czym wieksza bedzie przerwa tym wieksze klopoty.

jednynie co mozna zrobic w takim przypadku to zrobic cesje OC na siebie i oplacac bez rejestrowania auta. tylko nie wiem czy tak sie da.

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
Można też wypowiedzieć umowę ubezpieczenia wysylając listem poleconym, masz dowód nadania i ok.

Według prawa które zmienił PiS a doszlifowało PO już od paru lat nawet Fax lub email z zeskanowanym dokumentem jest uważany jako ważny dokument ;)

Opublikowano

Nie da się :)

A jeżeli chodzi o ubezpieczenie auta później. Jeżeli będzie przerejestrowane to się chyba nie kapną. Ja zrobiłem szopkę z moim autem. Maiłem wypadek. Wypowiedziałem umowę OC po pół roku go zezłomowałem ale jeszcze go nie wyrejestrowałem (2 miechy minęły) muszę to w końcu zrobić bo będę miał problemy. Ale spoko mój stary zgubił papiery kiedyś od złomowania od starego żuka który był w firmie ;] ostatnio je znalazł i go wyrejestrował chyba po 6 latach :D nie było problemów :D

Opublikowano
Można też wypowiedzieć umowę ubezpieczenia wysylając listem poleconym, masz dowód nadania i ok.

Według prawa które zmienił PiS a doszlifowało PO już od paru lat nawet Fax lub email z zeskanowanym dokumentem jest uważany jako ważny dokument ;)

Nie, tak ma dopiero być w nowym kodeksie cywilnym.