Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a wiec panowie po przejechaniu 60-70kilometrów jest ciezko wybic bieg jest takie lekkie szarpniecie nie na karzym biegu przewaznie na 5 i 3 szukalem na foru i nie znalazlem prosze o pomoc z góry dzieki
  • Moderatorzy
Opublikowano
a wiec panowie po przejechaniu 60-70kilometrów jest ciezko wybic bieg jest takie lekkie szarpniecie nie na karzym biegu przewaznie na 5 i 3 szukalem na foru i nie znalazlem prosze o pomoc z góry dzieki

A olej sprawdzałeś?

Opublikowano
U mnie też jest taki podobny problem w e39 530d 98' z włożeniem 3 biegu często wchodzi 5, ja już się przyzwyczaiłem ale jak ktoś pierwszy raz wsiada to nigdy po 2 biegu nie wskoczy na 3 tylko 5. Co to może byc czy u was te jest tak???
Opublikowano
mialem tez to samo, na zimnym silniku szczegolnie. po wymianie oleju calkowicie problem ustal ! a producent nakleil naklejke aby oleju nie zmieniac. no ze chyba auto ma przejechane 100 tys ,to bym sie zgodzil.
Opublikowano
Witam, to jak to jest z tym olejem w manualu wymieniać czy nie?Ja mam przejechane 208.000 biegi wchodzą dobrze, ale na zimnym silniku trzeba trochę mocniej wbić, stan oleju jest dobry. Dużo naczytałem się jak to jest w abs ale nikt nie pisał o manualu.
Opublikowano
na twoim miejscu to dalbym spokoj kolego z wymiana, jesli wchodza dobrze, a na zimnym to i automat jest zmulony. pozdrawiam

Mechaniczne zabezpieczenie przed wcześniejszą destrukcja Turbiny :cool2:

Opublikowano
no moja fura ma przejechane pnad 200 tys a czy byl zmieniany, nie wiem wiec zmienie i dam znac czy pomoglo

Ziomek wpadnij do mojego warsztatu podłączymy kompa sprawdzimy czy licznik nie był kręcony i będziemy działać ze skrzynią!!! :cool2:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Witam,

panowie u mnie biegi wchodzą dość cieżko w manualnej, największy problem jest na zimnym siniku z 4 na 5 a przy zmianie biegu przy obrotach 3000 do 3500 słychać zgrzytnięcie. Poprzedni właściciel mówił żeby sprawdzić stan oleju w skrzyni. Według VIN-u mam wlać S5D 250G nic więcej nie pisze. Mógłby mi ktoś pomóc namierzyć ten olej, gdzie zamówić ewentualnie gdzie pojechać????

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam,

panowie u mnie biegi wchodzą dość cieżko w manualnej, największy problem jest na zimnym siniku z 4 na 5 a przy zmianie biegu przy obrotach 3000 do 3500 słychać zgrzytnięcie. Poprzedni właściciel mówił żeby sprawdzić stan oleju w skrzyni. Według VIN-u mam wlać S5D 250G nic więcej nie pisze. Mógłby mi ktoś pomóc namierzyć ten olej, gdzie zamówić ewentualnie gdzie pojechać????

S5D 250G to oznaczenie skrzyni.Miałem kiedyś taką skrzynkę. i wlewałem jak pamiętam Castrol TQ Dexron III.

Opublikowano

Mechaniczne zabezpieczenie przed wcześniejszą destrukcja Turbiny :cool2:

To na serio, czy kogoś w butelkę nabijasz :nienie: .

Bo u mnie na zimno to biegi cieżko wchodzą, szczególnie 1 i 2 (olej wymieniony).

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
nie chciał bym zaszkodzić mojej skrzyni a jak wiem nie powinno się lać innego oleju niż fabryka ten castrol to bezpieczne rozwiązanie?
Opublikowano
u mnie tez na zimnym ciezko wchodza 1 i 2 ale po rozgrzaniu jest wszystko :cool2: ... tylko nieraz mam takie wrazenie prze wrzucniu biegu jakbym czul na drazku takie jakby to nazwac.... po trybach...:/ nie do konca plynnie i pewnie te biegi wchodza... co moze byc...?? a ze dwa razy zdazylo mi sie juz ze 1bieg wyskoczyl ale to chyba nie do konca go wlaczylem... wtedy
Opublikowano
co ty dajesz ja tu nie pisze tak dla jaj

Co ty tu dajesz chłopie?? :duh: przecież chłopakowi nie chodziło o twój wpis!!! czytaj posty ze zrozumieniem :mrgreen:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Moderatorzy
Opublikowano
nie chciał bym zaszkodzić mojej skrzyni a jak wiem nie powinno się lać innego oleju niż fabryka ten castrol to bezpieczne rozwiązanie?

Dla pewności sprawdź jaki masz numer oleju na naklejce skrzyni.

Opublikowano
Chyba że nie posiada owej naklejki na skrzyni bo i tak może być (ja na swojej nie miałem i dobierałem olej pod kolor jakim była zalana)
Opublikowano
u mnie tez na zimnym ciezko wchodza 1 i 2 ale po rozgrzaniu jest wszystko :cool2: ... tylko nieraz mam takie wrazenie prze wrzucniu biegu jakbym czul na drazku takie jakby to nazwac.... po trybach...:/ nie do konca plynnie i pewnie te biegi wchodza... co moze byc...?? a ze dwa razy zdazylo mi sie juz ze 1bieg wyskoczyl ale to chyba nie do konca go wlaczylem... wtedy

Odpowietrz sprzegło - u mnie dokładnie te same objawy - nie wiem co jest za feler ale co 1,5 miesiąca mi sie lekko zapowietrza, tzn. zaraz po odpowietrzaniu jest super, a potem z czasem zaczyna haczyć, wymieniłem siłownik na skrzyni i dalej to samo - prawdopodbnie pompka pod pedałem sama sie zapowietrza :x

Opublikowano
Ok Panowie wielkie dzieki, jutro zaraz z rana popatrze na skrzynie jak nic tam nie znajde to zwróce sie do was o pomoc. Jeszcze raz wielkie dzieki!!!
Opublikowano

Dla pewności sprawdź jaki masz numer oleju na naklejce skrzyni.

Wiec tak, nalepka na skrzyni jest żółtą na 100% ale co na niej pisze to ja już nie mam pojęcia :( jest tak umiejscowiona że nie dałem rady przeczytać nic oprócz ATF OIL :) pytałem też mechanika podwórkowego i w jakimś tam programie znalazł ze jak jest żółta naklejka to powinien być olej o oznaczeniach " MTF LT1", poszedłem więc do sklepu motoryzacyjnego a tam powiedzieli że nie mają pojęcia o co mi chodzi. Koledzy w Was ostatnia moja nadzieja, a skrzynia pracuje już coraz gorzej :( to czuć na drążku!!!

Opublikowano
Ok wielkie dzięki teraz tylko zakupić i zalać do tej skrzyni jak się nie myle wchodzi 1.10l ? Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc Pozdrawiam