Skocz do zawartości

Dziwny dźwięk z silnika przy dodawaniu gazu. e36 i e39 M52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od jakiegoś czasu w moim e36 320i z silnikiem m52 pojawił sie dziwny dźwięk z okolic rozrządu (tak mi się wydaje) Dźwięk występuje na gorącym silniku i tylko w niskim zakresie obrotów np. gdy wolno ruszam i obroty lekko spadają. Kilka dni temu mój znajomy w e39 z identycznym silnikiem zauważył ten sam problem! Wie ktoś jaka może być przyczyna tego dźwięku? Dodam ze w tym e39 ostatnio były dziwne problemy z gaśnięciem. Komputer pokazał błąd czujnika położenia wałka rozrządu i teraz niby jest ok ale chyba od tego czasu pojawiły się te dźwięki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie vanos sie rozwala i grzechocze
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

No to zostaje napinacz paska, tłumik drgań, łożyska w alternatorze, pompa wspomagania i sprężarka klimy.

Żeby wykluczyć rozrząd i Vanos zdemontuj pasek wielorowkowy i sprwdź jak to pracuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem rozwiązany. Powodem był napinacz paska. Wystarczyło go umyć benzynom nasmarować i rozruszać. Jestem prawie pewien że przyczyną tego był płyn chłodniczy który dostał się do napinacza podczas wymiany termostatu. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.