Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam takie pytanko odnosnie silników benzynowych a konkretnie o liczbe oktanową. Jesli silnik pracuje na 98 to czy moge zalać go 95? Czy to nie będzie miało wpływu na prace silnika i czy ewntualna zmiana wyprzedzenia katą zapłonu moze coś zmienić?
Axel
Opublikowano
Mam takie pytanko odnosnie silników benzynowych a konkretnie o liczbe oktanową. Jesli silnik pracuje na 98 to czy moge zalać go 95? Czy to nie będzie miało wpływu na prace silnika i czy ewntualna zmiana wyprzedzenia katą zapłonu moze coś zmienić?

musisz sprawdzic jaka jest minimalna liczba oktanowa dla twojego silnika. jezeli 95 to smialo mozesz zalac auto takim paliwem.

A wyprzedzenie zaplonu ustawi sie samo.

Opublikowano
A jeśli jest 98 to można wlać 95? Zakładając oczywiście pomyłke i to że bak już został zalany do pełna :jawdrop:
Axel
Opublikowano
A jeśli jest 98 to można wlać 95? Zakładając oczywiście pomyłke i to że bak już został zalany do pełna :jawdrop:

Jezlei producent zaleca minimalna liczbe oktanowa 98 to niestety paliwo 95 nie nadaje sie do tego auta.

Ciezko ocenic czy cos sie stanie po jednym baku, pewnie nie. Ale proponowalbym moze znalezc jakis uszlachetniacz do paliwa i dolac do tego zbiornika.

Opublikowano

Kolego podaj moze rodzaj silnika :!: Minimalna wartosc oktanow do silnika benz. BMW to 91 oktanow.

Poza tym w instrukcji jak i na wlewie powinno byc info odnosnie liczby oktanowej.

Jak dla mnie autor stroii sobie zarty z innych na forum :nienie:

pzdr

Opublikowano
na bank nic sie nie stanie ale jak sobie dolejesz uszlachetniacza to nic nie zaszkodzi w polsce i tak mamy słabe paliwo np. pod wzgledem czystosci oczywiscie spełnia polskie normy ale w niemczech by juz nie preszło a na jakiej stacji zalałes jak na Orlenie, Shellu czy Statoilu to jeszcze sa dobre ale na prywatnych stacjach nie ma co tankowac chociaz czasami cena jest niska ale jakie niektóre prywatne stacje maja zbiorniki brudne od paliwa to sie w glowie nie miesci pracowałem kiedys na cpn-ie to cos wiem na ten temat
Opublikowano (edytowane)

Nawet najnowszymi BMW-u możesz spokojnie jeździć na 95 oktanach. Oczywiście tankuj na dużych stacjach i to najlepiej Orlenu lub BP, gdyż BP kupuje paliwo z Płocka. Dobre też jest paliwko z LukOil.

O Shelu i innych wynalazkach się nie wypowiadam, bo nie wiem, jak oni funkcjonują.

Edytowane przez RoboCza
Opublikowano

Odsyłam do instrukcji obsługi... Tam jest napisane cyt.

"Silnik takiego samochodu BMW jest zaprojektowany na benzynę:

- super plus bezołowiową (98RM) [...]

Pozwalają one na znamionowe osiągi jazdy i znamionowe zużycie paliwa/

Można również tankować benzynę:

- super plus bezołowiową (95RM) [...]

Benzyna o najniższej jakości to:

- benzyna bezołowiowa (91RM)

Silnik nie jest na nią zaprojektowany i proszę tankować ją tylko w wyjątkowych sytuacjach"

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Odsyłam do instrukcji obsługi... Tam jest napisane cyt.

"Silnik takiego samochodu BMW jest zaprojektowany na benzynę:

- super plus bezołowiową (98RM) [...]

Pozwalają one na znamionowe osiągi jazdy i znamionowe zużycie paliwa/

Można również tankować benzynę:

- super plus bezołowiową (95RM) [...]

Benzyna o najniższej jakości to:

- benzyna bezołowiowa (91RM)

Silnik nie jest na nią zaprojektowany i proszę tankować ją tylko w wyjątkowych sytuacjach"

dokładnie tak jest napisane :D . W tej chwili różnica w cenach 95-98 jest prawie żadna więc wybór jest jasny.

Opublikowano
Pochwalę się ,że w Szwecji benzyna staniała o 1/3 od wakacji. W lipcu podchodziła po 14 koron a teraz ledwo 10 :D Też tankuję zazwyczaj 98 ale mam wrażenie ze na 95 lepiej chodzi, szybciej odpala :? Dziwne to jakieś, być może przyzwyczaiła się bo nie wierze, że ktoś kto ma 520 lał od zawsze 98 hehe
Opublikowano
Nie wiem jak jest z paliwkiem w Federacji Rosyjskiej, ale te sprzedawane w Polsce na stacjach LukOil są pierwszej klasy. Nie ma tygodnia aby kontrole nie sprawdzały jakości, bo każdy chce złapać "ruskich" na jakimś szwindlu. Jak na razie nic z tego. Wszystko jest pierwsza klasa.