Skocz do zawartości

dlaczego zapala mi sie kontrolka od poduszek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich klubowiczów mam pytanie :

czasami zapala mi się kontrolka od poduszek bmw e46 330D czy ktoś może mi pomóc? dzięki :modlitwa:

Opublikowano

Witam

Prawdopodobnie przerwał Ci sie przewód od kontrolera poduszek w jednym z siedzen

Najlpiej podlacz pod kompa u bedzie wiadomo

Pzdr

Opublikowano
Witam

Prawdopodobnie przerwał Ci sie przewód od kontrolera poduszek w jednym z siedzen

Pzdr

Hmmm - z tego co wiem - to tzw. mata Airbagu znajduje się tylko w jednym siedzeniu - i jest to siedzenie pasażera.

Dziwne byłoby aby takowa mata znajdowała się w siedzeniu kierowcy.

Odpinałeś kierownicę???

Co do samej maty - to jest to dość częsty defekt tegoż układu.

Niektórzy wlutowują w układ diodę - ale tak do końca nie wiadomo czy wtedy układ działa czy jest wyłaczony - jeden z kolegów opisał iż po wlutowaniu diody na kompie pokazuje BRAK PASAŻERA - czyli układ jest uśpiony.

Ja polecam zakup nowej maty w ASO.

Pzdr,

Opublikowano
wiecie pewnie, że pod obydwoma siedzeniami idą wiązki przewodów , min. elektryczne fotele, podgrzewanie i są tam również kable od napinaczy pasów. Mi kiedyś również zapaliła się kontrolka od pasów. Kolega polutował mi te od napinaczy na stałe i więcej już się to nie powtórzyło. Podobno ten model (mówię o e46) ma taką bolączkę.
Opublikowano

Spinac na krotko to mozna kable od radia a nie pirotechnike :duh:

Zastanowiles sie co bedzie, gdy Twoj pasazer skreci kark po strzale z poduchy w twarz, bo go napinacz nie zatrzymal przy udezeniu i polecial do przodu? :nienie:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spinac na krotko to mozna kable od radia a nie pirotechnike :duh:

Zastanowiles sie co bedzie, gdy Twoj pasazer skreci kark po strzale z poduchy w twarz, bo go napinacz nie zatrzymal przy udezeniu i polecial do przodu? :nienie:

Lutowanie przewodów napinaczy pasów jest powszechnie stosowanym zabiegiem w autach Citroen/Peugeot (stosowanym również w ASO). Tam jakość gniazd/wtyczek jest strasznie lipna.

Co do takowej bolączki w BMW to pierwsze słyszę.

A co do przyczyny samej usterki, to polecam diagnostykę, która wykaże na 99% matę. A o macie jest konkretny wątek na tym forum, tam się można dowiedzieć jakie są możliwości zaradzenia problemowi.

Opublikowano
witam.Ja w swojej wyrzuciłem gniazdo napinacza pasów.Polutowałem i ok.Tam sa tylko dwa kabelki a wtyk du....ny.Przez te gniazdko byłem dwa razy na kasowaniu poduch.Przy ustawianiu fotela zapalały mi sie.Jedz na komputer wyjdzie Ci gdzie masz błąd. :idea: Jezeli to napinacz pasa radze polutować(do gniazda dostaje sie podobno wilgoć)