Skocz do zawartości

Wymieniał ktoś sam! filtr odmy w 530d (separator oleju)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o fajnie zapomniałem o tym.Ze zdjeć wynika ze tylko trzeba ściagnąć tą wielką osłonę plastikową i jest dostęp do tej odmy.Może w Święta sie zanudzę i zmienię ten element.Przy okazji coś pstryknę na forum dla innych

hej

Opublikowano
Hejki. Warto po uprzednim zdjęciu osłony przedmuchać miejsce wokół separatora sprężonym powietrzem. Zbiera się tam syf który po zdemontowaniu odmy lubi wpaść do środka.
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

a po co wymieniac? czy sa jakies zalecenia co do terninow wymiany?

wiem ze zalecano wymiane filtra odmy w samochodzie ktory mial podwyzszone cisnienie w skrzyni korobowej(objawy to m.in wyczuwalne wydmuchiwanie odkreconego korka wlewu oleju w silniku)

u mnie w 530D po poluzowaniu korka wlewu oleju nie czuje nic-zero cisnienia; korek jedynie drzy od wibracji silnika..

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
o fajnie zapomniałem o tym.Ze zdjeć wynika ze tylko trzeba ściagnąć tą wielką osłonę plastikową i jest dostęp do tej odmy.Może w Święta sie zanudzę i zmienię ten element.Przy okazji coś pstryknę na forum dla innych

hej

Nie jestem pewien (nie pamietam) ale moze byc konieczna lekka rozbiorka na podszybiu - podobnie jak do obudowy filtra powietrza.

Opublikowano
POwinno być wymieniane co 3 wymianę oleju. Ja wymieniłem co drugą. Koszt w ASO sto kilkadziesiąt złotych

Tak z ciekawości - w E60 jest filcowy separator oleju czy plastikowy?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti