Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

temat przerabiany, ale proszę o wyrozumiałość. Chcę więcej szczegółów.

Obecnie jeżdżę A4 2.6 AT 150KM. Jeżdzę po wawie i wychodzi mi 19litrów na 100km. Chcę go sprzedać, bo jak na takie spalanie to samochód nie jeździ jak rakieta (powiedziałbym zadowalająco). Zastanawiam się nad E46 330D (małe spalanie przy dużej mocy) albo 330Ci, do którego wstawiłbym gaz. Które z podanych aut polecacie jeżeli chodzi o "oszczędność", zakładam maksymalne spalanie. I ile maksymalnie palą takie autka w takiej wawie ? Zależy mi głównie na dobrych przyśpieszeniach.

A i jeszcze jedno, czy lepiej kupować w kraju (wszystkie 330D poniżej 200tkm) czy w Niemczech. Z tego co widzę, to 330Ci mają dużo mniejsze przebiegi.

(Niebawem jadę przetestować E36 328 AT, więc będę mieć dodatkowe porównanie).

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Dokładnie, zgadzam się z kolegą powyżej, również polecałbym 330Ci ale bez gazu i już nie chodzi tu nawet o to że nie wypada, że późnym wieczorem będziesz podjeżdżał na stacje i oglądał się czy nikt nie patrzy jak tankujesz do niego LPG ale również o to że mało kto dobrze to zrobi a jak instalacje założy Ci jakiś partacz to będziesz jeździł co chwile na różne regulacje które nie będą przynosiły żadnego skutku a Ty będziesz przeklinał to niczemu winne auto :D Jeśli chcesz zagazować to lepiej sobie odpuść i kup klekota ;) Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
330d to bomba zegarowa, szczególnie z auta o liczniku np 128.000 KM (w rzeczywistości ma 328.000 ). Jak to śpiewała Lipnicka "Wszystko się może zdarzyć"... W mieście pali jak smok , ale prawda , jest to fenomenalny silnik. Nie chcesz mieć kłopotu ? Kup 330ci. Jesli dużo jezdzisz i amsz za duzo "piniendzy" kup 330d....

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Skoro 2,6 pali Ci 19 to czego oczekujesz od 3,0 w E46?

Mniejszego spalania :lol: będzie szybsze ale palić będzie dalej.

Myślę, że 330d spali przy pałowaniu do 13l.

Skoro liczysz na szybką dynamiczną jazdę po mieście to raczej silnik diesla się do tego nie nadaje.

Opublikowano
330ci bo w/g mnie diesel do tego modelu nie pasuje , do sedana również ale już w mniejszym stopniu , do kombi to zdecydowanie diesel :twisted2: , sam bym zamienił moje na 330i w sedanie i to chetnie chociaż nie mam powodów ale mało jeżdżę więc dlatego
Opublikowano

Dzięki za odp.

Mogę zaakceptować wysokie spalanie, np 20l. ale niech to będzie rakieta.

A4 2.6 AT ze 150KM wg mnie jest szybki jak T4 2.5TDI z 115KM.

Jeżeli chodzi o gaz to mam namiar na dobrego fachowca, do którego zaprowadzam niebawem A4, więc upewnię się jeszcze.

W zasadzie jeżdżę tylko po mieście, więc zakładam max spalanie. Stąd też pomysł z dieslem albo gazem.

Ale najważniejsze, że nie czuję za dużej przyjemności z jazdy A4. Czasem mam ochotę ostro polecieć przed siebie, a A4 się zastanawia, to mnie rozwala.

Ile pali max 330Ci ?

Opublikowano
Ile pali max 330Ci ?

decydując się na taki model spalanie to rzecz drugorzędna , usłyszysz dżwięk R6 to zrozumiesz że nieistotne jest spalanie :mrgreen:

Opublikowano

Witam

Nie wiem czy bedzie przydatne, ale spalanie mojego to 13-14 litrow- przy naprawde dynamicznej jezdzie, fakt- faktem, ze duzo czsu w korkach nie spedzam (staram sie jezdzic w takich godz. w ktorych korkow nie ma).

Wiesz kwestia ,,oszczednosci,, na gazie to pojecie wzgledne- zalezy od rocznego przebiegu- jezeli jest na poziomie 25-30 tys. to instalka zwroci sie po okolo 12 miesiacach a dopiero nastepne 12-24-36...m-cy(i to tez jest czynnik istotny, jak dlugo zamierzasz auto uzytkowac) to jazda oszczedniejsza, ale co jak rzad wprowadzi wyzsze akcyzy itp. :?: :|

pzdr

Opublikowano (edytowane)

Co prawda nigdy nie mialem stycznosci z taka moca, jednak osobiscie wzialbym benzynke, a jakby grosza cos zostalo to wrzucilbym wtrysk LPG w fazie cieklej. Przy takim silniku wydaje mi sie ze sekwencja to juz za malo... Choc ceny paliw sa optymistyczne, 3,5 za Pb 95 kusi by choc na pare miesiecy odpuscic sobie LPG, ktore de facto tez jest tanie bo 2,01 (ceny na sprawdzonych stacjach w krakowie)... No i moze to tylko moja opinia, ale jak do "palowania" to jaki by ten diesel nie byl rewelacyjny, to lepiej nadawac sie bedzie benzyna... Pozdrawiam!

ps. o tej akcyzie to mowia od ho ho i dluzej. Od kilku lat co roku strasza ze ja podniosa. W tym juz bylo to niemal pewne i co? I Pawlak stwierdzil ze LPG to paliwo ekologiczne i nonsensem byloby podnoszenie akcyzy na paliwo "sluzace naturze"...

Edytowane przez Sendra
Opublikowano

ze co znowu akcyze maja podniesc?teraz jest do 2l 3% a powyzej 2l 13% :mad2: czy to sie ma jeszcze zmienic?

Jestesmy w Unii...akcyza nielegalna :D

PS.

Kup 330Ci przynajmniej nie bedziesz musial non stop studzic turbiny po ostrej jezdzie...

Opublikowano
nawiązując do tematu kup sobie 320d-150km aby jeżdzić oszczędnie (przejedz się takim autem i zobacz jak wrażenia-diesel troszke inaczej chodzi niż benzyna) a za reszte kasy kup sobie motor którym będziesz jeżdziła jak będziesz chciał i na przyspieszenia napewno nie będziesz narzekać ja mam (kawasaki zx7r ).a o ile motoru nie to zdecydowanie kup 330 benzyne-ale o oszczędności zapomnij:)
Opublikowano
jeżeli ktoś pyta o spalanie w 3.0i to niech sobie daruje od razu ten silnik i kupi diesla , osobiście nie jestem za LPG w takich autach
Opublikowano

ostatnio stałem przed podobnym dylematem, zamierzałem kupić dieasla i go dłubnąć "softem" , ale pojezdziłem benzynką R6 i stwierdziłem, że to jest to, wybór padł na 2.5l 192 KM. jeżdze praktycznie w 100% też po wawie i mnie spalanie wychodzi 13l, trasa 8 ,ale nie jezdze jak emeryt :8) wiadomo spalił by i 20 przy ciągłym pałowaniu,ale bez przesady chyba nikt nie wyciska od świateł do świateł...

330D zasuwa zdrowo, ale niestety trzeba trafić na dobry egzemplarz, bo z małym przebiegiem to ono napewno nie będzie, i szybko "oszczędność" dieasla przerodzi się worek pieniędzy na wtryski,turbo,zaworki...

kumpel kupił 320D z 2005 roku z niemiec, przebieg ori 190 tyś :) więc jak widzę ogłoszenia E46 8-9 letnie z przebiegami 170-200 tys to płakać mi się chce...nikt nie kupuje dieasla by stał w garażu, tym bardziej że jest droższy w chwili zakupu

benzyna na 100% będzie z pewniejszym przebiegiem

gazownik w wawie dobry jest, ale za super instalkę liczy 4tyś , a przy obecnej cenie wachy 3.5 zł , przy moim przebiegu ok. 20 tys rocznie zwróci się dopiero po 16 miesiącach, pod warunkiem ze nic z tym gazem się nie będzie działo...a niestety w bmw po jezdzie na gazie, szybciej padają cewki, które normalnie wytrzymują max 100 tyś na PB, niech przyjdzie wymiana 6 x 200 = 1200 zł , więc zwrot gazu się wydłuży...

wiadomo niech cena PB podskoczy do góry i wszystko się zmieni...ale ja szczerze gaz odpuscilem narazie sobie, tym bardziej że paliwo do konca roku jeszcze stanieje, z tego względu że gospodarka przychamowała,zapotrzebowanie spadło,baryłka kosztuje niecałe 50 $ , więc tragedii nie ma :)

pozdr.

Opublikowano

330d kombi (ponad 1700kg!) mi pali ok 10. średnia prędkość wg wskazań komputera coś 58km/h, 25% Wawa, 75% poza Wawą 150+

ciężko jest jeździć szybciej, w każdym razie ja rzadko spotykam takowych.

gaz jest do kuchenek.

kupować z mechanikiem, który będzie potrafił ocenić stan oraz z miernikiem lakieru.

Opublikowano

Gdy tylko odezwę się , że diesel jest bee to zaraz mnie zakrzykuja.. A tu proszę dieslowcy polecają benzynę.

Latem mi palił 11 litrów w mieście. Teraz mam kłopot żeby poniżej 14 zejść. Robię bardzo krótkie odcinki na niedogrzanym silniku.

Opublikowano
Gdy tylko odezwę się , że diesel jest bee to zaraz mnie zakrzykuja.. A tu proszę dieslowcy polecają benzynę.

he he , sam mam diesla a pod kreską , polubiłem ten podpis :twisted2: piszę co o nich myslę :mrgreen: gdybym nie tankował na dostawcze i na firmę nigdy bym diesla nie kupił poza tym mój też pali równo 8-12 miasto i nie chce inaczej a to tylko 2.0d , druga nieprzyjemna sprawa to odpalanie go zwłaszcza rano , zwiewam szybko żeby sąsiada nie obudzić w trasie już przyjemnie ale na postoju ?? :mad2:

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za konkretne odpowiedzi.

Niestety też robię często krótkie odcinki.

Teraz wiem jak to mniej więcej jest. Prawdopodobnie będę kupował w Niemczech. Wybiorę auto w lepszym stanie (wyposażenie sobie daruje), albo 328Ci albo 330D, bo 330Ci jest sporo droższe.

Edytowane przez samuray