Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj w trakcie jazdy nagle dmuchawa wlaczyla sie na maxa i zaczela grzac!!!

Mimo iz ustawiam na 18st to i tak leci w cieple powietrze.

Po zmianach w idrive leci chlodne z srodkowych nawiewow a na szybe i nogi leci cieple;/

po szukaniu na forum znalazlem mnostwo przyczyn ale w wiekszosci dotyczyly e39;/

Czy mial ktos podobny problem w e60??

Jak sie z tym uporac??

Opublikowano

Nie wiem jak to wytłumaczyć, choć zapewne to wiesz :)

Zmieniałeś w idrivie w zakładce "climate" takie kreseczki poziome? (zmieniają kolor z niebieskiego na czerwony) delikatnie blokując pokrętło na pograniczu.

A może przypadkiem włączyłeś sobie zamykanie obiegu powietrza. Pozdr!

Opublikowano

kreseczki sa ustawione neutralnie czyli jest jedna biala....

ani obieg nie zostal zamkniety....

ustawienia nie maja nic do rzeczy...

bo stalo sie tak w jednej sekundzie... bez zadnych wczesniejszych zmian....

Opublikowano
Widzisz kolego, z tymi E60 tak jest. Tobie leci za ciepłe powietrze, a mi za zimne. Cały urok tego niby "szczytu" niemieckiej techinki.
Opublikowano

Jednemu zimne , innemu cieple.

Konstruktorzy byli wspanialomyslni i dali nam mozliwosc dopasowania ustawien do wlasnych potrzeb. Regulacja dostepna jest tylko dla nawiewu na "twarz". Szkoda , ze nie jest zbyt latwo dostepna. Po lifcie mamy chyba 8 przyciskow "ulubionych" i pewnie tam mozna sobie ustawic bezposredni dostep do tej funkcji. Szkoda tylko, ze dla trybu automatycznego nie mozna wprowadzic modyfikacji. Wowczas klima pilnowalaby nastawionej temperatury , a rozdzial powietrza byl do ustawienia. Nawiew na ogol cieplym powietrzem na szybe nie jest glupi - zapobiega parowaniu szyby rownierz od zewnatrz latem. Powietrze tez sie zima schlodzi o szybe i nie jest duszno bo nie leci gorace powietrze w twarz.

Generalnie nie mozna zbytnio na klime w e60 narzekac - przynajmniej na sama konstrukcje (ja juz mialem sprezarke wymieniana i po miesiacu znow zaczela buczec).

Nie jestm chyba jedynym uzytkownikiem u ktorego wystepuje problem ze smrodem (juz nawet byl wymieniany parownik). Nie jest to raczej typowy dla zagrzybienia smrodek. A moze konstrukcja jest taka , ze jest wyjatkowo podatna na zanieczyszczenie.

Poza tym dziala moim zdaniem lepiej niz okrzyknieta kiedys najlepszą klima z audi/vw

No ale kolega opisal raczej awarie, chyba , ze nacisnal np przycisk ogrzewania przedniej szyby.

Mimo wszystko warto czasem instrukcje poczytac bo niewiele firm daje mozliwosc dostosowania do siebie az tylu roznych ustawien. Duzy + dla BMW. Tylko , ze to wszystko ma DZIALAC! Ja sie zaczynam czuc jak krolik, na ktorym firma testuje ile mozna zaoszczedzic (zarobic wiecej) a klient to jeszcze jakos przelknie.

Opublikowano

Ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj wszystko wrocilo do normy!!!

Autko grzeje tak jak powinno....

A co do samej klimatyzacji to uwazam ze jesli jest sprawna to dziala calkiem calkiem i nie ma sie jej co czepiac....

Opublikowano
Ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj wszystko wrocilo do normy!!!

Autko grzeje tak jak powinno....

Pewnie jakis czujnik sie przyblokowal/zacial lub cos podobnego.

U mnie ostatnio licznik kilometrow do wymiany oleju zaszfankowal, odliczal, odliczal i jak zostalo ok. 3000 km do wymiany oleju przeskoczyl na 11tysi i tak trzymal (przestal odliczac a przebieg rosl) cos okolo 2000 km jakie przejechalem i nagle przeskoczyl z 11tys na 2tysie z hakiem i wrocilo do normy teraz zostalo ok. 800km do oil service :mrgreen: :roll2:

Wiec przy takiej ilosci elektroniki w aucie- co jakis czas cos ,,piardnie,, :wink: i przy odrobinie ,,szczescia,, wraca do normy :dance: i obywa sie bez wizyty w serwisie.

pzdr