Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chodzi o e46 cabrio rok 11-2000 od jakiegoś czasu ot tak sobie wyłącza się głos w radiu nawigacji i cd.Czasami powraca po wyłączeniu i włączeniu radia,a czasami dopiero po chwili,są też momenty kiedy muszę wygasić auto i odpalić od nowa.

Znalazłem kilka takich przypadków na innych forach,ale niestety nie ma na to dokładnej recepty,posprawdzałem już kostki przy modułach i wyglądają ok.

Miał już ktoś z was tak ?, proszę o każdą sugestię.

Opublikowano

Witam.

We wrześniu nabyłem E39 i pojawia mi się ten problem radio, cd, tv - na kilka sekund znika dźwięk.

Powodzenia. Pozdro.

Opublikowano

Cześć !!!

Maiłem to samo i nawet byłem w Servisie BMW a oni chcieli mi wymieniać radio, koszt ok 750 Euro (dzięki).

Myślę że problem powstaje w kostce radia bo po odłączeniu jej i ponownym podłączeniu moje śmiga jak nowe. Odpukać ale już ponad tydzień i ani razu się nie przycięło. Na stykach nic nie było widać niczego szczególnego, typu rdza itp. ale pomogło i jest ok. A radyjko u mnie znajduje się pod plastikiem koło lewarka, wtyczkę trzeba podważyć śrubokrętem. Powodzenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć !!!

Maiłem to samo i nawet byłem w Servisie BMW a oni chcieli mi wymieniać radio, koszt ok 750 Euro (dzięki).

Myślę że problem powstaje w kostce radia bo po odłączeniu jej i ponownym podłączeniu moje śmiga jak nowe. Odpukać ale już ponad tydzień i ani razu się nie przycięło. Na stykach nic nie było widać niczego szczególnego, typu rdza itp. ale pomogło i jest ok. A radyjko u mnie znajduje się pod plastikiem koło lewarka, wtyczkę trzeba podważyć śrubokrętem. Powodzenia

Zgadza się, po odłączeniu kostki dzwięk powrócił.Jednak dalej znika kiedy chce.Na dniach wymieniam radio wtedy zobaczymy

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mam te same objawy, dźwięk raz jest i jest ok przez załóżmy tydzień, później sam znika i radio nie gra kilka tygodni. W serwisie polecono mi zmianę radia bo to jest uszkodzone i nikt nie będzie go naprawiał. Kupiłem nowe radio i jest to samo :( Teraz twierdzą że to coś z instalacją. Ma ktoś z Was może schemat instalacji fabrycznego radia BMW Bussiness??

• Moderatorzy
Opublikowano

Miałem to w BM24.Przyczyną były zimne luty w końcówce mocy radia.

Po przelutowaniu śmigało jak nowe :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie też tak jest ale to problem styków w głównej wtyczce od wzmacniacza w bagażniku. Czasami wjazd w dziurę pomaga a czasami muszę tą dużą wtyczką ruszyć. Próbowałem ją wyjąć żeby styki przeczyścić i prysnąć preparatem ale nie mogę sobie z nią poradzić. Muszę podjechać do znajomego fachmana bo nie chcę na siłę urwać czegoś.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak, ale chodzi mi o to, że często w starszych autach, szczególnie użytkowanych w zmiennych warunkach atmosferycznych (a taki jest polski i niemiecki klimat) styki śniedzieją. U mnie w bagażniku, u Ciebie pewnie gdzieś indziej, przy radio itd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie już działa, wymieniłem radio na BM54 i jest już ok. Robiłem różne triki żeby na starym radiu dzwięki zanikł stukałem w radio ruszałem kostką wyciągałem je czyściłem i w tym momencie dzwięk nigdy nie przerwał, ale najlepsze jest to że np. po godzinie wsiadam do auta i muza nie gra :mad2: . Wkurzyłem się i na pokładzie BM54
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A pewnie wystarczyło usunąć zimne luty i przeczyścić styki za co byś zapłacił pewnie z 30 zł u jakiegoś elektronika.

Ja miałem ostatnio przypadek, że podpiąłem jakąś dziwną lawetę, przez co przepalił mi się taki układzik do wzmacniania sygnału migaczy idący na wtyczkę do haka. Urządzonko nie do kupienia osobno, nikt nie mógł tego ściągnąć nawet w Bosalu i byłem już poważnie zmartwiony. Przejeżdżając kiedyś obok małego zakładziku naprawiającego TV i inne RTV wszedłem i poprosiłem faceta żeby się przyjrzał temu. Coś tam pomierzył, podłubał, wymienił 3 diody i dał mi żeby poszedł sprawdzić. Podłączyłem i wszystko ok. Zapłaciłem 5 złotych polskich. Słownie PIĘĆ. :)

• Moderatorzy
Opublikowano
U mnie też tak jest ale to problem styków w głównej wtyczce od wzmacniacza w bagażniku. Czasami wjazd w dziurę pomaga a czasami muszę tą dużą wtyczką ruszyć. Próbowałem ją wyjąć żeby styki przeczyścić i prysnąć preparatem ale nie mogę sobie z nią poradzić. Muszę podjechać do znajomego fachmana bo nie chcę na siłę urwać czegoś.

To nie wtyczka.To luty miałem dokładnie tak samo i też winiłem wtyczkę bo wystarczyło poruszać i był ok. na jakiś czas.

Opublikowano
gdybym mial jakies radio na podmiane chetnie bym podmienil i pojezdzial ale to nie takie proste bo trzeba rozbierac tapicerke. sprawa byla by prosta dgyby bylo tak jak w innych samochodach - ze standardowym wejsciem na radio jak w e36
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A pewnie wystarczyło usunąć zimne luty i przeczyścić styki za co byś zapłacił pewnie z 30 zł u jakiegoś elektronika.

Ja miałem ostatnio przypadek, że podpiąłem jakąś dziwną lawetę, przez co przepalił mi się taki układzik do wzmacniania sygnału migaczy idący na wtyczkę do haka. Urządzonko nie do kupienia osobno, nikt nie mógł tego ściągnąć nawet w Bosalu i byłem już poważnie zmartwiony. Przejeżdżając kiedyś obok małego zakładziku naprawiającego TV i inne RTV wszedłem i poprosiłem faceta żeby się przyjrzał temu. Coś tam pomierzył, podłubał, wymienił 3 diody i dał mi żeby poszedł sprawdzić. Podłączyłem i wszystko ok. Zapłaciłem 5 złotych polskich. Słownie PIĘĆ. :)

Przeczyszczenie nic nie dało, może być że zimne luty, ale częściej w tych radiach padają końcówki mocy ( niby nie wymienialne ). Ale mniejsza z tym i tak nosiłem się z wymianą na BMW 54 aby móc założyć monitor 16:9 z CD , a do tego potrzebne jest BM54

Opublikowano
Nie wiem jak u Was ale u mnie podmiana radia nic nie dała, mam już 2 takie same i w obu przypadkach jest tak samo, jutro zamierzam przejrzeć cała instalację.
Opublikowano

Ja zakupiłem właśnie moduł BM54 ale dałem ciała bo u mnie jest BM24.

Moje pytanie jak podmienić te radia bo ja mam okrągłe piny a w bm54 są płaskie i jest jeszcze taki cieniutki kabelek obok antenowego a w nowym nie ma takiego wejścia.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
juz od czasu kiedy zakupilem e39 mam problem z radiem kiedy wjade w dziure lub poprostu w niektorych momentach gasnie nie ma glosu wogole.zeby dzialalo odlaczam z tylu w bagazniku kabelek od radia i podpinam z powrotem i wtedy gra co to moze byc.znajomy mi mowil ze mozliwe ze cos RDSem ze sie z nim cos stalo w sumie mozliwe tez bo jak grala jakas piosenka z radia to zostal napis tytulu tej piosenki i sie swiecil caly czas pomimo innych piosenek.czy ktos mial cos podobnego i kto by mi to zrobil jakis fachowiec.jak robilem zawieszenie w BM Cars w myslowicach prosilem zeby zerkneli tam ale chyba nic nie zrobili.dzieki za pomoc i za rady.kazdy mowi ze to zimne luty ale z tego co tu piszecie to chyba to
  • 8 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

[quote="Kruk"

To nie wtyczka.To luty miałem dokładnie tak samo i też winiłem wtyczkę bo wystarczyło poruszać i był ok. na jakiś czas.

Te zimne luty to w radiu czy w wzmacniaczu ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii