Skocz do zawartości

Głośniki Nokii w 5'tce Touring. Jakie one wszystkie są?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Postanowiłem założyć temat, którego na forum nie wyczaiłem, a nurtuje Mnie od jakiegoś czasu...

Mianowicie zmieniłem jednostkę centralną, na taką z dość wysokiej półki.

Następnym krokiem byłaby zmiana nagłośnienia na nowe, najlepiej lepsze.

Aby to wykonać trzeba wiedzieć jakie głośniki posiadam w samochodzie.

Mam oryginalny zestaw 10 głośników Nokii, które jak wiadomo nie są już pierwszej świeżości i wymagają wymiany.

Dodatkowo przy podłączaniu radia doszedłem do faktu, że chyba nie wszystkie głośniki działają, albo są podłączone??

4 kable głośnikowe(biało-fioletowe,kręcone) miałem zawinięte taśmą izolacyjną.

Kiedy przykładałem je do baterii paluszka nic się nie działo(normalnie powinien się odezwać głośnik). Sądzę że są już KAPUT i stąd problem.

Dlatego po długim wywodzie proszę Was koledzy, jeśli ktoś zna się na rzeczy...

Jakie mam poszczególne głosniki? Wielkość, typ itp. potrzebuję danych, wymaganych do zakupu nowych, aby pasowały bez przerabiania.

Wiem. mógłbym dostać się do każdego głośnika i samemu zobaczyć.

Jednak niechciałbym w samochodzie grzebac i czegoś zepsuć, dlatego wpierw pytam Was. A nóż ktoś ma dostęp do takich informacji i pomoże.

Jesli już poznamy dane głośników, powiedzcie co kupić(jaka marka?) aby dobrze grało.

Nie chcę zrobić 'dres fury'. Chodzi Mi o czysty dźwięk, bez harczenia...

W tubę żadną narazie nie inwestuję.

Tymczasem kończę 'poemat', a z czasem jeszcze coś dopisze jeśli będzie trzeba...

Mam nadzieję, na znalezienie odpowiedzi na dręczące Mnie pytanie.

Pozdrawiam, Kuba :)

Opublikowano

Też miałem zamiar wymienić oryginalne głośniki, ale po zagłebieniu się w temat odpuściłem wymianę.

Mój wniosek jest taki, że sama wymiana głośników nie za wiele pomoże, a nakłady będą niewspółmierne do efektów. Poprostu oryginalne komory głośników są kiepskie i nie pozwolą dobrym głośnikom uzyskać ich parametrów szczególnie z dołu i w środku pasma.

Jedyne co bym zrobił to iwestycja w przód, wymiana pozostałych to strata kasy.

Może ktoś ma inne zdanie.

Czekamy.

Opublikowano
Też miałem zamiar wymienić oryginalne głośniki, ale po zagłebieniu się w temat odpuściłem wymianę.

Mój wniosek jest taki, że sama wymiana głośników nie za wiele pomoże, a nakłady będą niewspółmierne do efektów. Poprostu oryginalne komory głośników są kiepskie i nie pozwolą dobrym głośnikom uzyskać ich parametrów szczególnie z dołu i w środku pasma.

Jedyne co bym zrobił to iwestycja w przód, wymiana pozostałych to strata kasy.

Może ktoś ma inne zdanie.

Czekamy.

Otóż to. Zmieniłem nokie na porządne JBL ale robiłem to bardziej ze względu na to że jeden z głośników oryginalnych był z pękniętą membraną...

Radio jakiś tam piooner z niższej półki. Niestety grac to nie gra choć to samo radio w passacie b5 dawało bardzo przyjemne brzmienie....

Parametrów i oznaczenia głośników nie pamiętam bo to było 3 lata temu...

Jedno jest pewne. Głośniki miały średnicę 13cm i głębokość jakieś 5mm więcej niż oryginalne nokie... W każdym razie poprawa była minimalna.

Brot Mit Wurst