Skocz do zawartości

Ktory bezpiecznik odpowiedzialny jest za klakson ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy

Mam pytanko nie dziala mi klakson w moim e46 touring kumpel powiedzial mi ze to moze byc wina przepalonego bezpiecznika i mam to sprawdzic z tym ze nie moge znalesc opisu bezpiecznikow w instrukcji a pod panelem bezpiecznikow tam gdzie powinien byc owy opis poprostu go nie ma (ktos musial sobie pozyczyc )

i odrazu drugie pytanie jesli to nie bedzie kwestia tego bezpiecznika to gdzie znajduje sie dokladnie trabka od klaksonu ? :P

Opublikowano

podaj maila na pw to ci podeśle rozpiskę bezpieczników.

bezpieczniki odpowiedzialne za klakson to 5 i 55.

i odrazu drugie pytanie jesli to nie bedzie kwestia tego bezpiecznika to gdzie znajduje sie dokladnie trabka od klaksonu ? :P

są dwa: wysoko- i nisko-tonowy w zderzaku przednim po obu stronach mniej więcej na wysokości lamp.

przyczyna braku gongu może leżeć także w taśmie w kierownicy (często ulega awarii). zobacz czy słychać przekaźnik i czy prąd dochodzi do klaksonu.

warto też sprawdzić samo podłączenie klaksonu. w moim przypadku właśnie to było przyczyną braku dźwięku (zaśniedziałe połączenie).

poważanko

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam chciałbym odświeżyć temat.

Wczoraj gdy użyłem klaksonu, usłyszałem go jedynie przez ułamek sekundy, teraz przy ponownym naciskaniu słyszę cykanie (chyba przekaźnik?) z okolic schowka. Mam nadzieje ze to tylko któryś bezpiecznik jest do wymiany.

I teraz pytanko, czy mogę sam wymienić te bezpieczniki będąc laikiem w tych sprawach? I czy kupię odpowiednie bezpieczniki w pierwszym lepszym sklepie z akcesoriami samochodowymi?

mackeys mógłbyś mi tą rozpiskę bezpieczników?

Opublikowano (edytowane)

Bezpiecznik nr.5 o wartości 5A odpowiada za sygnał dźwiękowy tak samo jak bezpiecznik nr. 55 o wartości 15A . Za sygnał dźwiękowy odpowiada również przekaźnik nr. 6 :cool2:

I teraz pytanko, czy mogę sam wymienić te bezpieczniki będąc laikiem w tych sprawach?

Bezpieczniki mają oznaczenia numeracji , wyjmujesz odpowiedni i wkładasz nowy i tyle tej roboty .

I czy kupię odpowiednie bezpieczniki w pierwszym lepszym sklepie z akcesoriami samochodowymi?

Bezpieczniki kupisz na prawie każdej stacji benzynowej , a w sklepach motoryzacyjnych albo w serwisie bez problemu dostaniesz tak bezpieczniki jak i przekaźnik :cool2:

Edytowane przez Bardzo Mądry Wybór
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano

Może się przyda na przyszłosć :)

ABS, ASC 12,33,42,53,56

Airbag 11

Złącze przyczepy 44

Lusterka zew. 31,57

Lusterka składane 57

Okno uchylne (tylko coupe) 71

Skrzynia automatyczna diesel 64

Oświetlenie wnętrza i bagażnika 52

Oświetlenie lusterka do makijażu 6

Oświetlenie drążka zmiany biegów 40

Komputer pokładowy 9

Wyświetlacz 7,41

Światła stopu 9

Alarm 49,67

Diesel 4-cylindry 22

DSC 12,33,40,42,53,56,61

DSC 4x4 12,33,35,40,42,53

Czujnik parkowania 24

Wentylator 37

Klakson 5,55

Szyby podnoszone tył 71

Szyby podnoszone przód 48,49

Otwieranie drzwi garażowych 26

Dmuchawa 28,50

Tempomat 9

Latarka ręczna 52

Oświetlenie schowka 52

Ogrzewane lusterko prawe 25

Ogrzewana tylna szyba 68

Ogrzewana tylna szyba (tylko kabrio) 7,68

Podgrzewane spryskiwacze reflektorów 25

Ogrzewanie 23,28,62

Wycieraczka tył (tylko touring) 15,45

Oświetlenie wewnętrzne 49,52

Lusterko elektrochromatyczne 24,67

Panel sterowania 10,34,43

Klimatyzacja 28,62,63

Pompa paliwowa 54

Wyłączniki świateł 9,32

Sterowanie silnika 27,29,30

Sterowanie silnika (tylko M3) 22,29,30

Nawigacja 7,41

Światła przeciwmgielne 38

OBD II (diagnostyka) 30,43

Radio 7,41

Czujnik deszczu 15

Kontrola ciśnienia w oponach 12,31,42,69

Światło cofania 27

Spryskiwacze szyb 49,52,59

Czyszczenie reflektorów 51

Szyberdach 46

Poduszki boczne 11

Pompa powietrza (do katalizatora) 36

Skrzynia sekwencyjna (tylko M3) 8,22

Skrzynia sekwencyjna 22,66

Podgrzewane siedzenia 12,42

Regulacja fotela pasażera 70

Regulacja fotela kierowcy 65

Roleta przeciwsłoneczna 12,42

Blokada zapłonu 14

Gniazdko 47

Telefon 7,39

System zabezpieczeń przy dachowaniu (kabłąk, zagłówki) (tylko kabrio) 13

Dach automatyczny (tylko kabrio) 6,12,35,42,46

Dach mechaniczny (tylko kabrio) 12,42,46

Upust wody z klimatyzacji 62

Immobilizer 14,67

Centralzamek 49,52,60

Centralzamek (tylko touring) 49,52,58,60

Zapalniczka 47

Opublikowano

Faktycznie bezpiecznik nr 55 był przepalony, wymieniłem.

Ale po drugim użyciu klaksonu znowu się spalił, zwarcie jakies? Niedawno miałem lakierowany zderzak w ASO, w tamtej okolicy są trąbki ale nie wiem czy to może mieć jakiś związek.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Faktycznie bezpiecznik nr 55 był przepalony, wymieniłem.

Ale po drugim użyciu klaksonu znowu się spalił, zwarcie jakies? Niedawno miałem lakierowany zderzak w ASO, w tamtej okolicy są trąbki ale nie wiem czy to może mieć jakiś związek.

Witam. Ja mam identycznie taki sam problem co kolega... Zna ktoś przyczynę? Co jakiś czas przepala mi się bezpeicznik (nr 55-15A) lub jeśli dłużej użyję klaksonu... A trąbi mi tylko ten po stronie pasażera (od strony kierowcy nie słychać...

• 9 lat później...
Opublikowano
Ten tak zwany przekaźnik to taki duży bezpiecznik ? U mnie nr 5 i 55 są puste, pewnie komuś robiło zwarcie i to był szybszy sposób usunięcia usterki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten tak zwany przekaźnik to taki duży bezpiecznik ? U mnie nr 5 i 55 są puste, pewnie komuś robiło zwarcie i to był szybszy sposób usunięcia usterki

Masz puste wiec nie masz klaksonu tak ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Masz puste wiec nie masz klaksonu tak ?

Dokładnie tak

Opublikowano
No to włóż bezpieczniki na miejsce, odłącz klaksony i wciśnij airbag na kierownicy jakbyś chciał zatrąbić. Bezpieczniki całe, znaczy instalacja dobra. Podłącz jeden klakson i zatrąb. Bezpieczniki całe i działa, znaczy ten dobry. Przepali bezpieczniki znaczy klakson robi zwarę. Nowe bezpieczniki i ten odpinasz, podpinasz drugi, czynności jak wyżej i masz jasny obraz sytuacji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poducha się nie świeci przypadkiem? Przyczyną może być taśma, ja tak miałem i klakson działał cały czas, ratunek to wyjęcie bezpiecznika do czasu wymiany taśmy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo wsadzona poduszka od e36 jesli masz kierownice trójramienna. Też juz sie z tym spotkałem , w takim przypadku klakson cały czas trąbi

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii