Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Jasne a sam szukasz E60 przez forum w PL??

Dziwne :mrgreen:

• Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A co w tym dziwnego? :)

Szukałem...bo potrzebowałem zarej w PL,a jak Ci wiadomo opłaty w UC są dziś spore

A dzięki koledze z forum trafiłem na ładny okaz :cool2:

A szczerze mówiąc to dostałem troche ofert z samego forum kupna w DE

lub Austrii własnie E60 i to w dobrych pieniążkach,ale niestety nie jestem handlarzem :)

Podziękowania dla kolegi Elvishh za chęci pomocy :cool2:

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

No to troche poczytalem i do Autora Tematu:

Sprawa skrzyni GM A5S 390r :

przejeździłem na ASB łącznie jakieś 400.000 km głównie BMW 7-er , 5-er , 5-er , Skrzynie ZF nie są aż tak komfortowe jak GM -GM jest skrzynia dla ludzi uczulonych na szarpnięcia i taki tam przypadki niestabilnej pracy , ma to swoja cenę jednak nie większa jak MT-skrzynia (koszty kola dwu masowego i sprzęgła i robocizny raz na 200.000km trzeba to wymienić średnio)

Skrzynka ASB GM ma dwa mankamenty tarczki (czarny olej) konwerter (opiłki metalu przy jego uszkodzeniu) , od momentu jak mam skrzynie po weryfikacji* nie mam problemów , jednak nauczyło mnie to ze co 50.000 km jestem w ASO na sprawdzenie Stanu technicznego skrzyni dopóki Olej w skrzyni jest koloru miodowego jest :cool2: ponadto przy każdym servisie Skrzyni jest sprawdzany stan Oleju ogółem na 100tkm jakieś 200-250g ubytków jest (sprawdzone w E53 E39 E60 E38) , teraz jeżeli ktoś kupił Auto z drugiej młodości musi się liczyć ze może trochę oleju brakować, odpowiednio Tarczki w skrzyni maja takie samo zastosowanie jak tarcza sprzęgłowa z czasem się wyciera dając tym samym oznaki w postaci zmiany koloru Oleju w Skrzyni (czarny Olej),

koszt tarczek konwertera to około 1100 euro można stare<->Nowe wymienić około 35% taniej jeżeli chodzi o Konwerter.

Dodatkowo wytarte tarczki będą powodować zakłócenia w przełożeniach-czarny Olej robi się gęściejszy co wpływa negatywnie na prace Konwertera , jeżeli się przegapi sprawę tarczek to dodatkowo dochodzi Konwerter do wymiany.

Jeżeli skrzynia nie ma uszkodzonych kol przekładni to naprawa jest z punktu widzenia $$$ tak sam jak w przypadku wymiany sprzęgła i kola dwu masowego w MT.

podczas diagnozowania usterki właściciel decyduje się sprzedać Auto to można przypuszczać ze Auto nie było wcześniej lub podczas eksploatacji użytkowane wedle zaleceń konstruktorskich .

Pozwolę sobie doradzić :

ASB + Diesel = najpierw dochodzimy do Pionu z temperatura unikamy palenia Opon/bączków/kozakowania na światłach/osiągania prędkości Vmax więcej jak producent zaleca ,

Ja osobiście stosuje się do tych zaleceń i naprawdę z A->B jadę bez zaprzątania sobie głowy mam Kombi wiec tez zawody na światłach mnie nie ruszają , Skrzynie biegów silniki to nie perpetuum mobile ze będzie się użytkować bez dodatkowych kosztów .

ja mam w swojej skrzyni dodatkowy satz Tarczek włożony dzięki temu skrzynia może przenieść dużo więcej mocy na kola .

Opublikowano
dodać jeszcze turbinę ? no to teraz dało mi to do zrozumienia po co się pchać w koszta ? najlepiej kupić 3.0i w manualu i cieszyć się dżwiękiem silnika , nawet radio nie jest potrzebne a w dieslu to konieczność :mrgreen:
Opublikowano

żeby się wypowiadać trzeba mieć trochę pojęcia w innym przypadku po co ci samochód skoro musisz go tankować ?? , a w rekach kata nawet 3.0i będzie robić ogromne koszta ,

Warto zrobić weryfikacje i dobrania pojazdu pod potrzeby a nie pod wygląd Właściciela , Uwagi typu:

dodać jeszcze turbinę ? no to teraz dało mi to do zrozumienia po co się pchać w koszta ? najlepiej kupić 3.0i w manualu i cieszyć się dżwiękiem silnika , nawet radio nie jest potrzebne a w dieslu to konieczność Mr. Green

są jak najbardziej laickie i płytkie, a wynikają z oszczędności przy zakupie w takiej konstelacji nigdy się nie będzie miało Asa w rękawie, Przytoczę temat kolegi E46C 3.0i już któryś Tydzień walczy z sprzęgłem i kołem dwu masowym , ale dość okazyjnie kupiona.

Koszt 100.000 km z naprawa skrzyni turbiny i paru wtrysków jest taki sam jak korzystanie z uciechy 3.0i bez Napraw ale jeżeli w benzyniaku coś strzeli to już przestaje być to zabawne , prawdopodobieństwo usterki w dieslu ma taki sam faktor ja w Benzynie przytoczę różnice w spalaniu to wyjdzie około 4L/100km na plus dla ON daje nam koszt 4000 Litrów x 1,15€ = 4150€ daje nam oszczędność na ON za te oszczędność można wymienić : zawieszenie , skrzynie , turbinę , i parę wtrysków , gdzie użytkowanie PB daje tylko tyle ze silnik kreci sie do 6.600rpm :twisted2: i tu Radio i Tuba to jest konieczność , Dieselkiem jadąc nasz prawie 40% mniejsze obroty ja w 3.0i , Wiec spakuj swoje zabawki i życzę milej przygody z 3.0i , w innym przypadku napisz cokolwiek z rozsądkiem

Opublikowano
diesel mnie drażni na postoju , w czasie jazdy jest OK , z tymi oszczędnościami jak auto dobre to są , ja nic pod maską nie robiłem przez 2,5 roku czyli od zakupu tylko eksploatacja , no wahacze i akumulator to musiałem więc licząc cenę ropy o 1/2 mniej płacę jak za Pb oraz fakt mniejszego spalania to różnica robi się kosmiczna
Opublikowano

Pozwolę sobie doradzić :

ASB + Diesel = najpierw dochodzimy do Pionu z temperatura unikamy palenia Opon/bączków/kozakowania na światłach/osiągania prędkości Vmax więcej jak producent zaleca

Rada bardzo dobra, ja się do niej stosuję. NIGDY nie dawałem po zaworach puki auto się nie rozgrzało, nawet jak miałem malucha. W zasadzie mało kiedy w ogóle daję po zaworach, nie ścigam się nie stratuję ze świateł z dymem opon. Chyba z racji wieku już mnie to nie bawi :)

Kumpel mi gada że zjechałem skrzynię kiedy wyciągałem pewnego gościa z głębokiego rowu..ale nie chce mi się w to wierzyć, bardzo delikatnie operowałem pedałem przyspieszenia, kontrola trakcji pracowała nonstop (szklanka). Zobaczę w środę ja się sprawy potoczą. Jak się zmieszczę w 3k to naprawię jak nie to trudno.

Opublikowano

A mnie terkotanie 3.0d podnieca :mrgreen:

Np 3.0tdi w nowej A6 już tak pięknie nietrajkocze

ale np 4.2tdi w nowej A8 bije chyba wszystkie diesle :wink:

3.0d w bmw to najpiękniejszy diesel z pośród 6cylindrowców...

Opublikowano
330xd piszesz sprzedane czy w 530d jest wiekszy komfort jazdy czy co bo seria 3 wygląda młodziej jak 5

Jak dla mnie to 330 było za małe,a co do komfortu to jest znacząca różnica min w zawieszeniu.Nie wiem o co Ci chodzi z tym ostatnim

sformułowaniem,ale jak dobrze zrozumiałem to chodzi o to,że seria 3 e46

wygląda młodziej od serii 5 e39...może i tak,bo e39 było dużo szybciej

produkowane.Dla mnie e39 po lifcie wygląda równie młodo jak e46 po

lifcie...więc nie kumam

Opublikowano
No to trzymać tam kciuki, rano o 8:00 auto będzie już w rękach mechaników.
mam nadzieję że zniknie ogłoszenie o sprzedaży auta a ono odwdzieczy sie po naprawie bezawaryjnością co do odpowiedzi na moje pytanie o różnice miedzy e46 to chodzi mi o komfort jazdy bo faktycznie seria 3 jest trochę twarda i ciasna a serią 5 nigdy nie jechałem
Opublikowano
No to trzymać tam kciuki, rano o 8:00 auto będzie już w rękach mechaników.
mam nadzieję że zniknie ogłoszenie o sprzedaży auta a ono odwdzieczy sie po naprawie bezawaryjnością co do odpowiedzi na moje pytanie o różnice miedzy e46 to chodzi mi o komfort jazdy bo faktycznie seria 3 jest trochę twarda i ciasna a serią 5 nigdy nie jechałem

Jeszcze przed 330xd turinng miałem 320d sedan i w niej narzekałem

na totalny brak miejsca w turinngu już było dużo lepiej... :8)

Mam wzrostu 183 więc nie jestem jakimś dużym gościem :)

Za kierownicą mieściłem siębez problemu,ale ludzie już za mną mieli w e46 już cieniutko :twisted:

Mój przeskok na e39 spowodowany był tym,że większe auto ma już ten komfort tak jak pisałem

wyżej,ale głownie chodziło mi o przestrzeń a tu różnica jest spora

Opublikowano
właśnie o przestrzen zwłaszcza z tyłu chodzi chociaż z przodu też jest jej mało jak ktoś z tyłu siedzi bo fotel bliżej , coś nie rozumiem , sedan ma mniej miejsca z tyłu jak kombi ? pytam bo nie stać mnie narazie na E60 ale zastanawiam się jeszcze nad E39 z ostatnich lat
Opublikowano

tak jest Kombi jest na plus parę centymetrów więcej przestrzeni miedzy Kolanami a Fotelem przednim,

Ja przesiadłem się z 7-er na 5-er ale już wiem ze do 3-er na pewno podejścia nie zrobię , z 7-er na 5er to jak spaść z krzesła , z 5er->3er podobnie

Opublikowano
tak jest Kombi jest na plus parę centymetrów więcej przestrzeni miedzy Kolanami a Fotelem przednim,

Ja przesiadłem się z 7-er na 5-er ale już wiem ze do 3-er na pewno podejścia nie zrobię , z 7-er na 5er to jak spaść z krzesła , z 5er->3er podobnie

rozumiem , jeżdziłem A8 to wiem jaka wygoda , w A6 również ale już w A4 ciasno , zastanawiam się czy kierowca serii ' 1 ' siedzi na tylnych fotelach ? czy jest tam jakieś miejsce bo z tego wynika że 3er-> 1er to zaś jak spaść z krzesła na taboret czyli przepaść :twisted2: czyli potwierdzają się słowa mojego kolegi , pierw miał A3 potem A4 , A6 , Allroad a teraz A8 i jest w kropce bo większego nie ma :mrgreen: ale na mniejsze już nie przejdzie

Opublikowano

rozważny wybiera mniejsze zło w moim przypadku od 3 do 7 lecz zawsze gustuje w modelach z ostatniej Lini produkcyjnej są dużo droższe ale stosunkowo Tańsze od nowych modeli wchodzących na rynek , tym samym pokonuje docinki z A->B bez zaprzątania sobie głowy , co do zmiany z 5 na 3 to nie wszyscy doceniają walory modelów padają stwierdzenia ze młodziej wygląda 3 jak starsza 5(modelowo) ale 3 zawsze będzie 3 bez względu na wyposażenie tych Aut nie ma nawet co porównywać miedzy sobą bo są one same w sobie klasa.

Do Autora tematu .

Sa już jakieś wieści z Warsztatu ?

Opublikowano
No tak a dlaczego chcesz sprzedać ? mi taki pasuje :D ja wystawiam swoje auta na sprzedaż , zobacze co będzie , aaa już widzę cenę , jest OK ale jak by nie opłaty a te wiadomo jakie u nas :mad2:
Opublikowano

nadal czekam na wieści o ASB

ostatnio sprzedałem BMW do PL 2.5 PB cena zakupu 29ke sprzedaż jako powypadkowy* plus opinia rzeczoznawcy :cool2: w DE Akcyzę zapłacono od sumy 12ke

*-Lekarstwo na Akcyzę

Opublikowano

Wróciłem.

Skrzynia naprawiona. Wymieniono konwerter, pompę oleju, tarcze 5 biegu, uszczelki, filtr i olej (ESSO)

Koszt 2800, pół roku gwarancji. Do 1000 km mam jeździć delikatnie (docieranie), po 3 do 5 tys. mam przyjechać na przegląd.

Skrzynia chodzi jak dawniej.

Jedyny mankament to jakieś dziwne buczenie, tak jak by się wibracje z silnika na budę przenosiły, muszę podjechać do kumpla na kanał i zobaczyć czy coś się z poduszkami nie stało, albo czy wydech gdzieś nie dotyka do skrzyni.

Mam jeszcze takie pytanko do kolegów: zauważyłem że silnik na wolnych obrotach brzmi jak by miał zapięte visco no i postanowiłem zobaczyć cóż to takiego. Dźwięk najgłośniej słychać przy filtrze powietrza, wywaliłem filtr odpalam - cisza, wkładam filtr - znowu wyje. Filtr (knecht) ma dopiero koło 5k przebiegu, kombinuję co jest i tak mnie naszło aby odpiąć wężyk od EGR no i cisza, podpinam - wyje. Ma ktoś pomysła ?

A może odpiąć EGR ? Wytłumaczy mi ktoś jak właściwie działa EGR ? Otwiera się i puszcza spaliny to niby wiem ale czemu właściwie kolektor ma tak jak by dwa rzędy dolotów ? Te cienkie przy wtryskach były zasrane jak zawór gęstą mazią, czy tam też lecą spaliny ?

Opublikowano

Cieszę się ze masz skrzynie zrobioną. Udało się bez zbednych kosztów. Obawiam się jednak że poduszki nie zrozumiały tego zabiegu i sie zesr.. popsuły... Oglądać ich nie ma co, albo zmienisz odrazu , albo poczekasz az wyjdzie na 100% co to. Ja też zmieniłem, jakiś czas po naprawie. Przypuszczam że jak silnik wisiał bez skrzyni, moze pod innym kątem , może sie podniosły, to to je dobiło.

Objawy: Duza wibracja na zimnym silnku (dzwonią klucze od domu na fotelu :D ), telepanie przy gaszeniu i odpalaniu.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Jedyny mankament to jakieś dziwne buczenie

A czy przypadkiem to nie pompka paliwa, ta wspomagająca pod siedziskiem kierowcy? (w mojej też buczy)

Podłącze się do pytania odnosnie EGR. Jak sprawdzić, czy ten zawór działa prawidłowo?

Opublikowano
A czy przypadkiem to nie pompka paliwa, ta wspomagająca pod siedziskiem kierowcy? (w mojej też buczy)

Nie to nie tam słychać. Czuć wibracje które w przy odpowiednich obrotach zamieniają się w nieznośny dla ucha dźwięk. Pewnie te poduszki będą.