Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Jestem posiadaczem e36 318 tds M-pakiet od 2 tygodni i cały czas oswajam się i poznaję to auto. Mam w związku z tym pytanko: czy to normalne że w tym modelu ciężko chodzi wspomaganie? Tzn wydaje mi się takie sztywne, widac ze działa ole dla kobiety mysle byłoby problematyczne i męczące. A moze tak w autach RWD juz jest? Byłem u mechanika w mojej miejscowości i stwierdził malutki wyciek ze zbiorniczka wspomagania ale powiedzial ze to nie ma wpływu pok poziom płynu jest ok. Nasmarował układ kierowniczy i temat zamknął.
Opublikowano
bardzo wielki wpływ ma szerokość opony ,ciśnienie w kołach no i zależy czym sie sugerowałeś czy porównywałeś z innymi modelami , czy testowałeś inne BMW :?: :?:
Opublikowano
no właśnie nie mam porównania do innych bawarek, porównuje do almery mojej żony. zauważyłem mały wyciek ze zbiorniczka płynu wspomagania , moze to jest przyczyną? jaki powinien byc poziom płynu? Są na miarce dwie kreski poziom powinien byc pomiedzy 1 a 2 jak mniemam (obok zarys miarki - czerwony przedział to chyba ok)? ja na zimnym silniku mam równo z dolną kreską - a wiec chyba ciut mało.... =/=/====H
Opublikowano

Płyn pomiędzy tymi krechami, nie musi być go co do mililitra idealnie-powiem tyle że jak ja miałem źle wąż przykręcony opaską i wyciekło niżej miarki to bardzo warczała maglownica także sprawdzaj stan co jakiś czas bo maglownica to już jakiś tam wydatek.

A co do tego czy się ciężko kręci hmmm-w audi A4 kręcisz najmniejszym palcem ale ja się przyzwyczaiłem-zdaje się że na nierównościach prędzej kierownice wyrywa jak Ci bardzo lekko kręci się kierownica.

Opublikowano

u mnie też nie chodzi bajecznie lekko;

jak np w Lagunie II (dla porównania);

wydaje ni się że to z powodu charakterystyki auta;

przy wiekszych prędkościach nie jest tak czuły układ kierowniczy...

Opublikowano
Czyli generalnie sie zgadzacie ze wspomaganie w bmw jest sztywniejsze niz w innych autkach? Moze to kwestia rozwiązania napędu - skoro napęd jest na tył to przód az takiej lekkosci w operowaniu kierownicą ni emoze miec bo ciezko autko byloby utrzymac w ryzach .... (tak spekuluje ...) bo nie wierze zeby niemieckiemu producentowi ot tak po prostu nie udało sie dopracowac wspomagania (skoro mowicie ze u was jest podobnie) :wink:
Opublikowano
u mnie jest podobnie myślałem ,że wspomaganie mi pada ale patrzę iż u was również smiga sztywniej :P
Opublikowano
moze wypowie sie ktos kto ma jakiś nowszy model >2002r. Czy tam nadal wspomaganie jest sztywniejsze niz w innych autkach tej klasy ?
Opublikowano
W moim Coupe e46 również wspomaganie chodzi ciężej niż w innych autach którymi miałem okazje jeździć, ale szczerze mówiąc uważam to za zaletę. Np. w Lagunie II mojego brata chodzi znacznie lżej.
Opublikowano
moze wypowie sie ktos kto ma jakiś nowszy model >2002r. Czy tam nadal wspomaganie jest sztywniejsze niz w innych autkach tej klasy ?

Tak - subiektywnie idzie odczuć mniejsze wspomaganie przy kręceniu kierownicą w BMW niż w innych autach.

Natomiast nie jest takie, że trzeba się z nim siłować.

Pzdr,

Opublikowano
to ja sie podłącze do tematu i popsuje wam w głowach bo kumpel mój ma 316i i bardzo lekko sie kreci tak jak powinno a ja mam 318tds i już dużo gorzej nie mam wycieków maglownica sucha jak wiór a ciężar chyba nie jest aż tak różny żeby powodować taką różnice i co to może być?? :duh:
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
właśnie o to chodzi że mamy takie same czyli 195/65 r15 moim zdaniem to chyba pompa siada i daje za małe ciśnienie dla przykładu podam ciężarówki w jednej kierownica kreci sie lekko a w drugiej ciężko w tej co ciężko wymienialiśmy kolumnę kierowniczą na taką po regeneracji i nadal jest ciężko to już tylko pompa zostaje wiec w bmw pewnie jest ten sam problem pompa tak mi sie wydaje
przedni napęd jest dla dziewczyn...