Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jesli dobrze kombinuje to są 3 główne elementy układu elektrycznych szyb w mojej kupetce

1. Ramie podnośnika w drzwiach

2. Silnik przy ramieniu również w dzwiach

i ... nr 24 z obrazka na mój gust jakis moduł sterujący ???

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF11&mospid=47427&btnr=51_2055&hg=51&fg=10

Pytanko gdzie ten moduł sie znajduje w samochodzie bo na pewno nie ma go w drzwiach...

Szyba ostatnio zaczela troche wariowac raz dziala raz nie a podczas jazdy potrafi sie np kilka razy do gory i do dolu sama przesunac... zauwazylem tez ze podczas jazdy slychac jakies takie klikniecia podobne jak przy wcisnieciu guzika od szyby w okolicach pod schowskiem po stronie pasażera, obstawiam ze to cos z tym modulem i ze on jest gdzies w tamtej okolicy, jesli tak to jak sie do niego dobrac zeby popatrzec co tam sie dzieje ???

Jak zwykle bede niezwykle wdzięczny za pomoc :modlitwa:

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
Szyba ostatnio zaczela troche wariowac raz dziala raz nie a podczas jazdy potrafi sie np kilka razy do gory i do dolu sama przesunac

A czy przesuwa się dokładnie o tyle, ile w coupe zwyczajowo to robi przy zamykaniu i otwieraniu drzwi ?

Bo jak tak, to może jest to wina tego czujnika (micro switch) w zamku na drzwiach ?

U mnie chyba właśnie to jest powodem wariowania szyby kierowcy (opisywałem kiedyś na forum). Ale u mnie nie dzieje się to samoczynnie tylko, gdy zamykam\otwieram szybę.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
A czy przesuwa się dokładnie o tyle, ile w coupe zwyczajowo to robi przy zamykaniu i otwieraniu drzwi ?

Bo jak tak, to może jest to wina tego czujnika (micro switch) w zamku na drzwiach ?

U Panfila w coupecie tak właśnie było. Wymienił ten czujnik (chyba jakieś 80 PLN na Narbutta) i wszystko wróciło do normy...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

U mnie te sterowniki sa wlasnie w drzwiach.

Czy wiecie gdzie mozna takie kupic? W ASO tylko w komplecie z silnikiem i calym mechanizmem za ponad 1000zl/strona. :roll:

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
  • Członkowie klubu
Opublikowano
U Panfila w coupecie tak właśnie było. Wymienił ten czujnik (chyba jakieś 80 PLN na Narbutta) i wszystko wróciło do normy...

Pamiętam - mówił mi...

Muszę go w końcu wymienić u siebie - ale co jestem na Narbutta to zapominam...

tak samo jak o kilku brakujacych spinek w boczku drzwi... :oops:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

no no no

mniej wiecej tak wlasnie sie dzieje, tylko ze tylko przy jezdzie tak sie zachowuje (szczegolnie po nierownosciach)

dodatkowo jak juz jej sie zachce dzialac to przy zamykaniu podchodzi pod uszczelke i tam tak jakby nie wiedziala ze sie zaunela i pcha dalej co owocuje efktem jakby ktos wiertarka dziure w dachu robił...

cały czas jednak to klikanie mnie zastanawia, tak jakby szyba sama sie wlaczala odsuwala zasuwala podsczas jazdy :mad2: :mad2: :mad2:

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

• Członkowie klubu
Opublikowano
Panfilowi (może niech go ktoś trąci, bo chyba śpi i nic nie pisze) właśnie się tak działo na dołach, o ile dobrze pamiętam...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

U mnie szyby też mają jakiegoś zgrzyta. Niby zamykają się, otwierają ale czasami jak wcisnę przycisk to szyba dojedzie do 1/3 i stanie. Musze znowu wcisnąć guziol i ona znowu jedzie ale zatrzymuje sie w 2/3 ale niekoniecznie, czasami dojedzie do samej góry. W sumie nie przeszkadza to zbytnio ale zastanawiam się jak to ma być bo niby obie zachowują się podobnie.

Opublikowano
Panfilowi (może niech go ktoś trąci, bo chyba śpi i nic nie pisze) właśnie się tak działo na dołach, o ile dobrze pamiętam...

Podesłałem mu delikatny "budzik" na PW poczekamy zobaczymy...

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

• Członkowie klubu
Opublikowano

Bax - to chyba tak jak u mnie...

A czy jak idzie do gory i zatrzymuje się to nie opada od razu w dół o jakiś 1 centymetr ? O tyle co zawsze przy otwieraniu drzwi ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bax - to chyba tak jak u mnie...

A czy jak idzie do gory i zatrzymuje się to nie opada od razu w dół o jakiś 1 centymetr ? O tyle co zawsze przy otwieraniu drzwi ?

No dokładnie opada, tyle że to dzieje się u mnie tylko przy operacjach przełącznikami szyb. I teraz nie wiem jak ma być w oryginale, a jeżeli inaczej to co jest uszkodzone. Kumpel coś kiedyś wspominał o jakiś czujnikach oporu, gdyby ktoś wsadził np. głowe w okno przy zamykaniu.

Opublikowano

Wywolaliscie ducha starego i zlego Panfilaaaa :mrgreen:

Now 'the streets will flow with the blood of the unbelievers' :twisted:

Rzeczywiscie, u mnie byly problemy z obiema szybami. Na wybojach

szwankowaly czujniki domykania - w czasie jazdy szyba otwierala sie o 1 cm i zaczynal gwizdac wiatr - po jakichs 5 minutach mozna bylo z tym dostac cholery. Zadne rozbieranie, drutowanie i klejenie nie pomagalo - skonczylo sie na wymianie tych czujnikow w obu drzwiach. A juz tydzien pozniej samochod poszedl w drobiazgi :wink: .

Jeszcze dwa tygodnie temu dostalbys ode mnie te czujniki w prezencie, no ale niestety, wrakiem cieszy sie juz jego nowy wlasciciel.

Nie mialem za to zadnych innych objawow - tzn. szyba zawsze wiedziala, do jakiej wysokosci ma sie zamknac i nie probowala opuscic lokalu przez dach.

Byc moze u Ciebie nalozyly sie dwa problemy - czujnika otwartych drzwi i ogranicznika otwierania szyby. Najprosciej byloby zewrzec ten czujnik na krotko i zobaczyc, co sie dzieje z szyba dalej.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

No wiec byłem dziś na diagnozie w Inchcape na Radiowej w ASO,

jesli chodzi o szybe to u mnie jak to pan stwierdzil na 90 % jest to silnik, jak spytalem a co z pozostalymi 10% to stierdzil ze ktos tam cos przy silowniku kombinowal ze jakies kable tam sa i ze moze tam jest gdzies zwarcie ale raczej jest to silnik - ładna mi diagnoza... a nowka silnik kosztuje 650 PLN i na 90 % bedzie to wydatek właściwy - to ja dziekuje na razie

u mnie podobno wszytskie styki swiche (rano jak opowiadalem o objawach to jeszcze czyunik przeciazeniowy obstawiali...) przekazniki jak tweirdza sa sprawne...

Dobra teraz szukam silniczka jakby ktos gdzies namierzyl jakis sprawny to biore z miejsca prawie na pewno...

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

Opublikowano

A jeszcze pytanko bo cos mi to ASO mam wrazenie troche niepewnie postawilo diagnoze...

Znacie jakis sposob na sprawdzenie samego silniczka ??? jak tak to byłbym wdzieczny za opis taki dla laika... wiecie :lol:

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

Opublikowano

Napisze może sie komuś kiedyś przyda...

Sterownik od szyb w modelu E36 jest pod/za schowkiem po stronie pasażera... aby wyeliminowac czy to faktycznie silnik sie popsuł znajomy poradził mi aby zamienić wtyczki w sterownika z lewa strona i zobaczyć jesli nie zadziala tzn ze to silnik jesli zadziala to pewnie sterownik,

wiec zdjałem nawiewy okreciłem schowek ale niestety spryciule z Bawarii zrobili inne wtyczki na prawa i lewa strone :duh: roznia sie jedynie wyzłobieniami we wtyku bo liczba gniazdek jest identyczna wiec tak sie tego nie sprawdzi...

no ale teraz kupilem cale ramie z silniczkiem wczoraj podlaczylem je wtykami do samochodu i reagowało na wcisniecie przyciku wiec to u mnie raczej silnik byl

fakt ze ramie nie chodzilo w pełnym zakresie ale to juz chyba kwestia jakis czujnikow ktore sa w drzwiach - dobrze kombinuje czy moze jednak nie jest do konca sprawne ?

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

Opublikowano

wiec tak jesli chodzi wlasnie o opadanie szyby podczas jazdy o ten 1 cm na dziurach etc to jest to zapewne wina czujnika w drzwiach - koszt w aso w rzeszowie 78 zlotych - wiem bo wymienialem, mialem tesh wogule problemy z domknieciem drzwi - tzn podczas zamykania drzwi szyba sie nie domykala, trzeba bylo dopiero dociskac drzwi w celu domkniecia szyby..

ja natomiast mam inny problem - podczas zamykania szyby zatrymuje sie ona na ok. 1/3 wys i 2/3 wys i jest to napewno zwiazane z czujnikami oporu .. poprostu szyba dostaje takeigo oporu jak gdyby ktos reke wsadzil .. i wlasne niewiem jak to wyeleminowac ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja natomiast mam inny problem - podczas zamykania szyby zatrymuje sie ona na ok. 1/3 wys i 2/3 wys i jest to napewno zwiazane z czujnikami oporu .. poprostu szyba dostaje takeigo oporu jak gdyby ktos reke wsadzil .. i wlasne niewiem jak to wyeleminowac ..

Ja mam dokładnie to samo już o tym pisałem na porzedniej stronie.

Opublikowano

Ja mam dokładnie to samo już o tym pisałem na porzedniej stronie.

To ciekawe bo u mnie jak jeszcze szyba chodzila to tez tak sie dzialo ze na 1/3 i 2/3 wysokosci stawala i 1 cm sie opuszczala... a jak bylem z ASO to powiedzile ze wszytsko jest OK oprocz silnika ??? no ale moze nie mogli sprawdzic tych czujnikow oporu jak szyba faktycznie nie chodzila... tak czy siak pewnie je trzeba wymienic i bedzie dobrze a moze w jakiejsc prowadnicy jest akurat na tych wysokoscich cos zgiete i szyba czuje opor ???

jutro wymieniam ramie i silnik napisze co sie poprawilo po tym zabiegu

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie bo co ciekawe to obie szyby zachowują się podobnie /prawa/lewa/

Opublikowano

No właśnie bo co ciekawe to obie szyby zachowują się podobnie /prawa/lewa/

No wiec wymieniłem silniczek a całym ramieniem i po 1 dniu i sporej zabawie szybą wszytsko działa jak nalezy, szyba domyka sie w całosci i podczas jazdy i na postoju, nie ma juz akcji typu nagle opuszczanie i zamykanie po okolo 1 cm... takze jestem cały happy :lol:

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

JA mam taki problem, pisałem na forum ale bez odzewu:

Szyby działają mi skokowo, opuszczając się jedynie ok 3cm, poczym muszę jeszcze raz nacisnąć itp itd. Czyli jak chcę np. opuścić szybę to muszę z 15 razy nacisnąc przycisk opuszczania.

Ostatnio prawa szyba opuszcza mi się nie chce mi się podnosić

Niewiem jak powino działać, domykanie szybo, bo u mnie niezależnie od położenia szyby po zamknięciu dzwi podnoszą się tylko o właśnie 3cm, a raczej powinny iść do końca.

Proszę o radę, ew. ktoś miał takie same objawy.

Opublikowano

Ja dziś byłem u elektryka, silniczki są sprawne, instalacja i czujniki również. Najprawdopodobniej coś padło mi w układzie sterującym (tym pod schwkiem pasażera). Ale to już jest elektronika. Elektryk zadzwonił do znajomego z serwisu BMW, i podobno w cupetkach tak sie zdaża. Tylko oni tam wymieniają cały sterownik.

Czy ktoś wie gdzie można dostać coś takiego, lub zna elektronika, który coś takiego potrafiłby zrobić?

Liczę na Waszą pomoc.

Mateusz

Opublikowano

Witam,

znalazłem już rozwiązanie, a przynajmniej tak mi się wydawało, gdy zobaczyłem ten opis:

http://members.roadfly.com/petah/e36comfortrelay.htm

Ale u mnie niestety nie ma tego "niebieskiego pudełeczka", może w nowszych występował ale w autach z 1992 chyba nie. No i szukam teraz tego sterownika i nie mam pojęcia gdzie on się znajduje. Podobno pod schowkiem, ale który to jest???

Proszę o podpowiedź,

Mateusz

Opublikowano

Dzis znalazłem opis instalacji alarmu oraz.. jak autor to opisuje: "częstego problemu z szybami"

Okazuje się ze przy silniczku w dzwiach znajduje się magnes, który przesyła dane do układu sterowania.

Oto link: http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=238468&highlight=alarm

Od razu zabrałem się za rozbieranie dzwi i okazuje się, że u mnie tych magnesów nie ma!!! w obydwu dzwiach, a jestem przekonany, że to ja po raz pierwszy rozbierałem te drzwi.

Czy wy też macie ten magnesik?

Pozdrawiam

Mateusz

Opublikowano

EUREKA!!!!

Lewa strona działa idealnie (to była ta obrączka magnetyczna, tylko zeszła mi od sam wirnik silniczka). Z prawej strony niestety pękła mi plastikowa część przekazująca siłę na następną metalową zębatkę :duh: i szyba nie podnosi się do góry.

Niestety z prawej stromy odkręcił mi elektryk cały mechanizm i zastanawia mnie czy po przymocowaniu, trzeba go kalibrować, czy gdy silnik, poczuje opór, układ sam odcina podnoszenie?

Pozdrawiam i zamykam mój monolog, szkoda, że nikt nie włączył się w rozmowę, dodam temat do DIY