Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam,

szukam instrukcji obsługi, może byc po polsku lub niemiecku.

Druga sprawa - do posiadaczy - czy sprzęcik sie zacina na dołkach czy chodzi idealnie. Moje - wczoraj kupiłem - gra ładnie, CD odtwarza łładnie ale czasem na chwilkę znika dzwięk. Poza tym radyjko jest całkiem fajne. Dziwne jest a wtyczka jest org. jak by głośniki się pozamieniały miejscami, ale z tym dam radę. Nie mogę się nim w pełni pobawić bo nic nie wiem co i jak :cry2: .

Pozdro - Krzysiek.

P.S. Jak ktoś odstąpi będzie super :cool2: - [email protected]

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki za szybką reakcję, ale w sumie to radyjko u mnie juz siedzi i gra, kable do głośników pozamieniam bo poprzednio było BMW Reverse kasetka. Wtyczka podpasiła - taka sama jest w cd-ku.

Instrukcję potrzebuję - moze są jakieś inne funkcje których nie wychwyciłem jeszcze - po prostu przyda się.

Pozdro - Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

kupiłeś to radio ze zdjęcia na allegro w zeszłym tygodniu??

też miałem zamiar je kupić ale dzwoniłem do gościa to coś z kodem kombinował poza tym mówił że jest problem z odtważaniem płyt tzn. chyba coś z regulacją głośności w zależności od prędkości jazdy radio czasem zawyje na maxa a czasem się wyłączy, więc zrezygnowałem z licytacji

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

• Członkowie klubu
Opublikowano

Tak, to jest dokładnie to. Kupiłem je za 300 zł.

Wiedziałem że kodu nie ma ale to nie problem, sam już je odkodowałem. Gość twierdził że to z jego samochodu z Beemy 7 i że dawno je zamienił na Alpine i nie pamięta co z tym kodem 8) . Ale to nie jest ważne. Są takie programy które potrafią odczytać kod po numerze serii. Gość teirdził że jest wszystko ok, jak na razie można powiedzieć że tak jest, trochę tylko mnie martwą te zaniki głośności. Dam je dzisiaj do serwisu to gość powie co i jak.

"""coś z regulacją głośności w zależności od prędkości jazdy radio czasem zawyje na maxa a czasem się wyłączy,""" - to może miał ten kabel we wtyczce poluzowany bo u mnie na razie z tym przynajmniej jest ok :cool2: .

Zobaczymy co będzie dalej :idea: .

Pozdro - Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kiokio - miałeś jednak rację -

po bliższym zapoznaniu się ze sprzętem faktycznie jest z nim coś nie tak:

po załączeniu wszystko niby działa, cd i radio. Co dziwne aby można było słuchać w dobrej jakość suwak przód/tył powinien być na skrajnym położeniu. Na środkowym gra ale słychać charczenie. Dziwnie zachowuje się też balance - wtyczka radyjak jest oryginalna. Radyjko na UKF-ie delikatnie przerywa tak jak by szukało na siłę dobrego położenia. CD gra i co dziwne na dziurach nie przeskoczy a jak stoję nawet na wyłączonym silniku lubi na moment stracić głos. Jeszcze coś, nagle lubi samo dodawać lub ujmować siłę głosu.

Popytałem, podzwoniłem, popisałem i wiem że prawdopodobnie trzeba luty poprawić przy wyjściu na wtyczkę, końcówcę mocy lub przeprogramować procesor. Nie znam się na tym ale ponoc nie jest to skomplikowane i drogie więc sobie je naprawię. Chyba ze jest padnięte coś jeszcze wtedy zobaczę. Mam nadzieje że gość - sprzedający - jest na tyle odpowiedzialny że nie będzie robić problemów.

Jedno co powiem to to że radio ogólnie wygląda b.dobrze - jak by było b.mało używane. Elektronik jak je zobaczył to był pod wrażeniem jego stanu zewnetrznego - dosłownie nówka.

Jak zwalczę temat - napiszę.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

szkoda tylko że Ciebie nie poinformował i tym defekcie, ja zawsze przed zalicytowanie zadaje upierdliwe pytania gośc się pewnie wkużył i się rozpędził za bardzo na swoją niekożyść z opisem radia, i dlatego nie przebijałem Twojej oferty :D ( jak bym wiedział że to Ty to bym Cię uprzedził), za to kupiłe takie radyjko, już się chwaliłem ale co tam pochwale się jeszcze raz http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?p=63976#63976, również jest w stanie idealnym z wierzchu wygląda jak nowe nawet brak śladów wyjmowania radia no i cena 160pln razem z wysyłką, a radio mi sie bardzo podoba, no i gra bardzo czysto.

Z tymi lutami to racja, popraw wszystkie może być tak że radio jest z powypadkowego samochodu i wtedy urywają się ścieżki, pękają luty itp. ogólnie radio też jest bite :wink:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

• Członkowie klubu
Opublikowano

W Polsce to wszystko jest możliwe :duh:

Dałem radyjko do zakładu - jak naprawią napiszę co było.

Krzysiek.

P.S. Fajnie wygląda w twojej Bumce, Blaupunkt to jest jednak to co do Beemki najlepiej sie nadaje - zwłaszcza starsze modele.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
heheheheehheheehe no to się gość zgubił w zeznaniach ja dostałem info że radio jest wyciągnięte z BMW Z3 z 2000r :lol:

Oj gubi się gubi. A mówiłem tu na Forum przy okazji postu dotyczącego radia do BMW, żeby omijac gościa bo plącze się w zeznaniach i nie opisujue rzetelnie towaru wystawionego na aukcje. Sam do niego dzwoniłem w sprawie tego radia - pytałem o kod, krecił cos, że jest , ale nie wiem czy to ten. Mówię mu, to sprawdź skoro jeździsz BMW, to żaden problem. On na to - dziś nie mogę bo gdzieś tam pojechało... Mówił, że jeździ trójeczką.... czyli to już trzecia wersja.

NIe kupujciue kota w worku. Zawsze nalezy dzwonić do pacjenta i zrobić z nim krótki wywiad. Od razu będzie wiadomo, z kim ma się do czynienia.

Pozdrawiam, Michał
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Radyjko już śmiga, nie było aż tak z nim żle, nie było masy przy głośnikach, dodatkowo jeszcze coś z czułością tunera było, ale nie znam się na tym aż tak więc nie będę się rozpisywał co dokładnie zostało zrobione.

CD-ek odtwarza super, już się nie zacina, powodem była prawdopodobnie malutka śrubka która dryfowała sobie w radyjku gdzieś w okolicy mechanizmu.

Za naprawę dałem 40 zł - więc nie majątek.

Pozdrawiam - Krzysiek.

P.S. Może ktoś wie o co chodzi z wyświetlaną w prawym górnym rogu literą "T". Świeci mi się to "T" a nie wiem po co?

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Znaczek T informuje, że stacja radiowa w RDS nadaje dodatkowe informacje odnośnie częstotliwości w innych lokalizacjach (tzw. dynamiczny RDS). U nas w Polsce tak na prawdę listę alternatywnych częstotliwości w RDS emituje Polskie Radio Trójka, Bis i Program II oraz RMF FM. Dzięki temu jadąc przez Polskę nie gubisz stacji. Znaczek T pojawia sie także przy odbiorze innych stacji, ale w tym wypadku jest to pewne nadużycie ze strony nadawców, podobnie jest z sygnałem PS, który standardowo wyśiwetla nazwę stacji na ekranie radia - u nas niektórzy nadawcy pakują tam wszystko łącznie z numerem telefonuy do działu reklamy... Tymczasem miejsce na tego typu informacji jest w Radio Tekscie (funkcja RDS w tunerach domowych oraz w najwyższej kasy sprzęcie samochodowym)

Czasem obok literki T może pojawić się literka P

TP - czyli Traffic Program - informacja, ze słuchasz stacji, która nadaje trafiki, czyli komunikaty dla kierowców. Ta funkcja była kiedyś aktywna w RDS-ie sieci RMF (jadąc przez Polskę mogłeś słuchać aktualnych komunikatów z danego miejsca, w kórym akurat się znajdujesz) Teraz jest bezużyteczna, ponieważ żadna stacja ogólnopolska nie emituje komunikatów dla kierowców (pomijam Polskie Radio 1 na fali 225 khz)

Dodatkowo występowała funckja TA - wyciszanie odtwarzacza i przełączenie na tuner, przy jednoczesnym wzmocnieniu głośności w momencie nadawania komunikatów drogowych.

Ogólnie rzecz biorąc bardzo przydatne funkcje, jednak u nas nie ma to zastosowania, choć kiedyś przed 2001 rokiem wszystko to działało.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Ogólnie rzecz biorąc bardzo przydatne funkcje, jednak u nas nie ma to zastosowania, choć kiedyś przed 2001 rokiem wszystko to działało.

Wszystko działało kiedy RMF FM miało chyba swoje file w każdym mieście i wtedy takie informacje nadawano. Niestety ktomuś się to nie podobało i już nie ma takich informacji. A fajny to był bajer.

Opublikowano

Wszystko działało kiedy RMF FM miało chyba swoje file w każdym mieście i wtedy takie informacje nadawano. Niestety ktomuś się to nie podobało i już nie ma takich informacji. A fajny to był bajer.

Tak RMF działał wówczas w sieci. Dzięki tzw. rozszczepieniom sygnału - nadawano równolegle program z Krakowskiego Kopca Kościuszki oraz z 15 oddziałów regionalnych sieci. Gwarantowało to odbiór aktualnych (co do terenu) informacji o korkach w kazdym miejscu Polski, a w przypadku przebywania poza zasięgiem 15 lokalnych stacji nadawczych - odbierało się informacje ogólnpolskie.

NIestety mamy w kraju Krajową Radę Radiofonii o Teleiwzji złożoną z samych polityków, a nie ekspertów. NIe potrafią oni docenić techniki, przez co cofamy się. W latach 90 Polska była jedynym krajem w całej Europie, w kórym nadawało ogólnokrajowe radio z prgramami lokalnym.

Pozdrawiam, Michał
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki ducat za infosa :cool2: tylko dlaczego to "T" świeci sie jak słucham CD-eka i czy można to coś wyłączyć :roll: .

W sumie to mi to nie przeszkadza ale ot tak pytam się.

A co do polityki to samym nadawcom też chyba nie za bardzo opłaca się utrzymywać ludzi, częstotliwości, tracić czas na jakieś tam komunikaty drogowe czy to regionalne czy ogólnopolskie, lepiej zarabiać kasę i walić non stop reklamy. Kiedyś radio to była muzyka, dużo fajnej muzyki a teraz radio wygląda podobnie do tv :cry2:

Pozdro - Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Dzięki ducat za infosa :cool2: tylko dlaczego to "T" świeci sie jak słucham CD-eka i czy można to coś wyłączyć :roll: .

W sumie to mi to nie przeszkadza ale ot tak pytam się.

A co do polityki to samym nadawcom też chyba nie za bardzo opłaca się utrzymywać ludzi, częstotliwości, tracić czas na jakieś tam komunikaty drogowe czy to regionalne czy ogólnopolskie, lepiej zarabiać kasę i walić non stop reklamy. Kiedyś radio to była muzyka, dużo fajnej muzyki a teraz radio wygląda podobnie do tv :cry2:

Pozdro - Krzysiek.

T świeci się również podczas odtwarzania kasety, czy też w Twoim przypadku płyty właśnie po to, byś w każdym momencie bez względu na ilość km, jakie pokonałeś oddalając się od stacji nadawczej - mógł wyłączyć odtwarzacz przełączając się na stację, którą ostatnio słuchałeś. Po prostu w czasie pracy odtwarzacza, tuner cały czas monitoruje dostępne alternatywne częstotliwości stacji, którą słuchałeś (pod warunkiem, że sama stacja nadaje dynamiczny RDS).

Teraz tego nie uświadczysz, ale przykładowo kilka lat temu... jedziesz sobie z Warszawy do Krakowa, cały czas słuchasz sobie muzyki z CD, mijasz kolejne miasta wjeżdżasz w zasięg częstochowskiego nadajnika sieci RMF (akurat trwa Traffic, czyli informacje drogowe) CD przełącza sie na radio Wyświetla Ci sie TP bądź TA i dostajesz info dot korków na miejskim odcinku trasy katowickiej oraz przykładowe propozycje objechania tychze. Po zakńczeniu emisji Traffiku - radio przechodzi z powrotem na CD.

Wracjając jeszcze do drugiej kwestii, którą poruszyłeś.... Taka działalność była bardzo bardzo opłacalna, gdyż oprócz Traffików i wiadomości lokalnych sieć RMF emitowała pasma reklam lokalnych. Dodam, że w tym samym czasie na ogólnopolskiej antenie leciały reklamy ogólnoposlkie. W ten sposób można było zarobić w jednym czasie dwa razy więcej od konkurencji, dlatego właśnie Krajowa Rada po protestach konkurencji zakazała RMF takiej działalności. Po4 latach od wydania tej decyzji Radio cały czas sie procesuje, wygrywa z Radą w NSA, ale jakoś Rada nic sobie z tego powodu nie robi...

Pozdrawiam, Michał
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dobrze jest poradzić się fachowca co by naprostował nam jak to naprawdę jest :cool2: - wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedż :D

Krzysiek.

P.S. A radyjko śmiga że łoj :cool2: :D

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

P.S. A radyjko śmiga że łoj :cool2: :D

No proszę... a pomyśłeć, że mogło grać w moim cabrio... :D :norty: ....

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Mam zamiar zmieniać radio w przyszłym tygodniu na blaupunkta z navi ale nie zabardzo orientuje sie jak wymontować oryginalne radio. Przyglądałem sie mu i nie widze zadnych otworów w które możnaby wsadzić druciki jak to sie robi w innych radich. W instrukcji nie podają zadnych sposobow na wyjęcie radyjka.
Opublikowano

nie wiem o które radyjko ci chodzi dlatego napisze o jednym i drugim. Orginalne radio to 4*20W a nowy blaupunkt 4*50W. A dlaczego pytasz?

:?:

Opublikowano
Mam oryginalne Buissnes CD RDS. Pytam bo chcę sobie głośniki zmienić i "ekspert" od audio powiedział że do tego radia lepszych głośników nie ma sensu wkładać. Zalecił tube i wzmacniacz bez wymiany głośników.........A głośniki są cieniutkie :mad2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Mam oryginalne Buissnes CD RDS. Pytam bo chcę sobie głośniki zmienić i "ekspert" od audio powiedział że do tego radia lepszych głośników nie ma sensu wkładać. Zalecił tube i wzmacniacz bez wymiany głośników.........A głośniki są cieniutkie :mad2:

Oryginalne głośniki sa cieniutkie, moim zdaniem opłaca się zainwestować w lepsze głośniki - ja tak zrobię. Wcale nie trzeba przepłacać. Jest taka firma Phonocar i są to solidne głośniki, ładnie grają a przy tym w przystępnej cenie.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska